Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Ivóvíz levegőből napfény segítségével

2017.05.26.
Egy fémekből és szerves vegyületekből álló vékony rács képes a levegőben található nedvességet iható víz formájába alakítani mindössze a napfény erejének segítségével.
Az MIT és a California-Berkeley Egyetem kutatói által létrehozott fém-szerves szerkezet (MOF) optimalizálásával vízmolekulák segítségével olyan rendszert hoztak létre, amely passzív módon csapdába ejti a vízgőzt, és később felszabadítja azt a napsugárzásból származó hő hatására. Az eszköz alacsony költségű, fenntartható módszert kínálhat, hogy ivóvizet állítsanak elő a világ száraz területein.
 
A MOF cirkóniumból és fumarátból, egy szerves vegyületből álló kusza rács. Ezek a rácsok tömör csomókból állnak, amelyek tökéletesen alkalmasak a molekulák megtartására. A rácsok összetételének megváltoztatásával a MOF-k optimalizálhatók különböző típusú vegyületek kivonására - kezdve a hidrogéntől és metántól a petrolkémiai anyagokig.
 
Több ezer ilyen anyag létezik, és valószínűleg még több vár felfedezésre. Ez az egyedi porózus rendszer a vízmolekulák felfogására szolgál, lehetővé téve a víz levegőből történő kiválasztását. Az anyag a napfény melegének hatására víz kondenzátoron halad keresztül, ahol fel lehet fogni majd felhasználni.
 
A Science című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt mondják, hogy egy kilogramm ilyen anyag napi 2,8 liter vizet tud termelni olyan körülmények között, ahol a relatív páratartalom körülbelül 20 százalék, mint a legtöbb sivatagban. 
 
Az alábbi videóban Omar M. Yaghi professzor mutatja be a MOF működését.
 
 
 
Bár az anyag jelenleg 20 tömegszázalékát képes súlyban megtartani a víznek, úgy gondolják, hogy képesek lesznek megnövelni ezt a kapacitást a továbbfejlesztett anyagokkal. Az alapvető komponensei olcsók és könnyen beszerezhetők, és a kutatók azt mondják, hogy ez lehetővé teszi a MOF nagyszabású gyártását.
 
Az anyag legfontosabb előnye a mesterséges energiaforrás hiánya. Végül is képesek vagyunk nedvességet kivonni a levegőből párátlanítókkal, de sok energiát igényelnek. Az eszköz napfénnyel való működtetése megkerüli ezt a követelményt, ami különösen fontos az infrastruktúrát nélkülöző fejlődő országokban.
 
Más eszközök is léteznek, melyek hasonló koncepción alapulnak, mint például a Warka torony. A sivatagi növényektől kölcsönzött elv segítségével a torony az éjjel és a nappal közötti hőmérséklet ingadozást képes kihasználni a víz csapdába ejtésére, amit egy tartályba tölt. A MOF anyaga hasonló módon működik, de a porózus háló lehetővé teszi, hogy több vizet tartsanak meg kisebb területen.
 
A víz folyamatos áramlásának biztosítása érdekében a kutatók szerint a rendszer képes éjjel felszívni a vizet, hogy azt eloszthassa a nap folyamán, vagy úgy alakítható ki, hogy több levegőt áramoltatnak át rajta, növelve ezzel a vízgyűjtés sebességét. A csapat még módosítani fogja a kialakítását és az anyagokat is, hogy még hatékonyabbá tegyék az eszközt.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A nagyvárosok divatosak. Évről évre nő azok száma, akik a jobb karrierlehetőségek és a magasabb életszínvonal reményében vidékről egy metropoliszba költöznek.
A háromdimenziós grafén alkalmas lenne hidrogén tárolására – és mátrixnak a gyógyászatban és a nanotechnikában
Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.
Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások