Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Ivóvíz levegőből napfény segítségével

2017.05.26.
Egy fémekből és szerves vegyületekből álló vékony rács képes a levegőben található nedvességet iható víz formájába alakítani mindössze a napfény erejének segítségével.
Az MIT és a California-Berkeley Egyetem kutatói által létrehozott fém-szerves szerkezet (MOF) optimalizálásával vízmolekulák segítségével olyan rendszert hoztak létre, amely passzív módon csapdába ejti a vízgőzt, és később felszabadítja azt a napsugárzásból származó hő hatására. Az eszköz alacsony költségű, fenntartható módszert kínálhat, hogy ivóvizet állítsanak elő a világ száraz területein.
 
A MOF cirkóniumból és fumarátból, egy szerves vegyületből álló kusza rács. Ezek a rácsok tömör csomókból állnak, amelyek tökéletesen alkalmasak a molekulák megtartására. A rácsok összetételének megváltoztatásával a MOF-k optimalizálhatók különböző típusú vegyületek kivonására - kezdve a hidrogéntől és metántól a petrolkémiai anyagokig.
 
Több ezer ilyen anyag létezik, és valószínűleg még több vár felfedezésre. Ez az egyedi porózus rendszer a vízmolekulák felfogására szolgál, lehetővé téve a víz levegőből történő kiválasztását. Az anyag a napfény melegének hatására víz kondenzátoron halad keresztül, ahol fel lehet fogni majd felhasználni.
 
A Science című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt mondják, hogy egy kilogramm ilyen anyag napi 2,8 liter vizet tud termelni olyan körülmények között, ahol a relatív páratartalom körülbelül 20 százalék, mint a legtöbb sivatagban. 
 
Az alábbi videóban Omar M. Yaghi professzor mutatja be a MOF működését.
 
 
 
Bár az anyag jelenleg 20 tömegszázalékát képes súlyban megtartani a víznek, úgy gondolják, hogy képesek lesznek megnövelni ezt a kapacitást a továbbfejlesztett anyagokkal. Az alapvető komponensei olcsók és könnyen beszerezhetők, és a kutatók azt mondják, hogy ez lehetővé teszi a MOF nagyszabású gyártását.
 
Az anyag legfontosabb előnye a mesterséges energiaforrás hiánya. Végül is képesek vagyunk nedvességet kivonni a levegőből párátlanítókkal, de sok energiát igényelnek. Az eszköz napfénnyel való működtetése megkerüli ezt a követelményt, ami különösen fontos az infrastruktúrát nélkülöző fejlődő országokban.
 
Más eszközök is léteznek, melyek hasonló koncepción alapulnak, mint például a Warka torony. A sivatagi növényektől kölcsönzött elv segítségével a torony az éjjel és a nappal közötti hőmérséklet ingadozást képes kihasználni a víz csapdába ejtésére, amit egy tartályba tölt. A MOF anyaga hasonló módon működik, de a porózus háló lehetővé teszi, hogy több vizet tartsanak meg kisebb területen.
 
A víz folyamatos áramlásának biztosítása érdekében a kutatók szerint a rendszer képes éjjel felszívni a vizet, hogy azt eloszthassa a nap folyamán, vagy úgy alakítható ki, hogy több levegőt áramoltatnak át rajta, növelve ezzel a vízgyűjtés sebességét. A csapat még módosítani fogja a kialakítását és az anyagokat is, hogy még hatékonyabbá tegyék az eszközt.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A nagyvárosok divatosak. Évről évre nő azok száma, akik a jobb karrierlehetőségek és a magasabb életszínvonal reményében vidékről egy metropoliszba költöznek.
A háromdimenziós grafén alkalmas lenne hidrogén tárolására – és mátrixnak a gyógyászatban és a nanotechnikában
Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.
Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?