Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Infravörös fénnyel és arannyal a rák ellen

2011.03.14.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.

A kínai Zhifei Dai és kutatócsoportja a Harbin Technológiai Intézetben olyan kontrasztanyagot kifejleszt ki, amely egyidejűleg alkalmas a tumorokról készült képek előállításának megkönnyítésére és fototermikus terápiára is. A módszer szerint aranyból kinyert nanostruktúrákat csempésznek a tumorba. Ott célzottan sugarazzák azt, amely így felhevül és szétégeti a környezetét, a daganatot, amely így elhal. Az arany-nanostruktúrák azért alkalmazhatók jó eredménnyel, mert elnyelik a közeli infravörös fényt, egy olyan hullámhosszat, amely nagyon mélyen képes a szövetbe hatolni, anélkül, hogy azt károsítaná.

arany_nanoreszecske_tumor

A nanokapszulákat a tudósok biokompatibilis polimerekből állították elő, amelyek apró vízcseppeket tartalmaztak. A kapszulákat arannyal festették meg, a vizet pedig fagyasztással távolították el (liofilizálták). A mikrokapszulákon belül így létrejövő levegővel teli üregecskék az ultrahang egyedüli kontrasztanyagai. Az arany héj ezzel szemben fototermikusan felfűthető terapeutikumként szolgál.
 
Az állatkísérletekben az új multifunkcionális anyag nem bizonyult toxikusnak és nagyon jól erősítette a kontrasztanyag hatását az ultrahangos vizsgálatokban. Amikor a daganatos sejtkultúrákat mikrokapszulákkal kezelték, a sugárzás a sejtek elhalásához vezetett.

„Az új terápiás kontrasztanyagunk segítségével egy tumor mindenekelőtt ultrahanggal lokalizálható és méretét is meghatározhatjuk.” – magyarázza Dai. „Valós idejű felügyelet mellett célzottan sugarazható, így az egészséges szövetet megkíméljük.”

NanoBioTechnology-Gruppe am Harbin Institute of Technology (Kína)

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az időskori távollátás problémájának megoldására legtöbben két különböző erősségű szemüveget használnak, mások a bifokális vagy a progresszív lencsékre esküsznek. Hamarosan itt az elektronikus segítség!
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?