Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Hordozható eszköz a bitumen vizsgálatához

2017.04.25.
Fluoreszcens mérés segít megállapítani a bitumen öregedésével járó változásokat.

Az aszfalt nem tart örökké. Ahogy öregszik, elkezd töredezni. Ennek oka a bitumenben, az aszfalt ragacsos kötőanyagában keresendő. A bitumen egy kőolajszármazék, és több különböző szerves alkotórészből áll, amelyek az idő előrehaladtával kémiai változásokon mennek keresztül. Eddig a bitumen állapotát csak laboratóriumi körülmények között tudták vizsgálni. A Bécsi Műszaki Egyetemen azonban most egy sokkal egyszerűbb és pontosabb eljárást fejlesztettek ki. Fluoreszcens vizsgálat segítségével egy kisebb, mobilabb kézi szkennerrel állapítják meg a bitumen minőségét, ami sokkal gyorsabb és egyszerűbb az eddigi módszereknél.

 

A bitumen minősége gombnyomásra megállapítható. (Kép: TU Wien)

Különböző okok befolyásolhatják negatívan a bitumen minőségét – magyarázta Hinrich Grothe, a Bécsi Műszaki Egyetem kémikusa, aki Bernhard Hofko mérnöki csapatával együtt dolgozik a projekten. Elmondta, hogy a környezeti behatások vagy a feldolgozás hibái a bitumen öregedéséhez vezethetnek. Veszít a rugalmasságából, rideggé és törékennyé válik. A bitumen öregedése nagy problémát jelent az útépítésben vagy az építmények szigetelésénél. Eddig többnyire mechanikai mérésekkel vizsgálták. Több mint száz különböző sztenderdizált eljárás áll rendelkezésre a bitumen minőségének meghatározására, de ezek csak laboratóriumi körülmények között elérhetők. A Bécsi Műszaki Egyetem kutatói egy teljesen más elven működő mérőeszközt fejlesztettek.

A hordozható szkenner LED-ekkel működik, amelyek a bitumen bizonyos részeit fluoreszkálásra késztetik. Hinrich Grothe elmondta, hogy a bitumen öregedésével változnak az összetevői. A fontos alkotórészek – mint az alkánok, aromás vegyületek, gyanták, aszfaltének – mennyiségi aránya eltolódik. A fluoreszcens mérések visszatükrözik ennek az aránynak az eltolódását. Mint kiderült, az új bitumen fluoreszcens tulajdonságai jelentősen különböznek az elöregedet bitumenétől. Három hullámhosszt azonosítottunk, amelyek különösen jól megfelelnek a minőségellenőrzéshez – magyarázta Grothe. Így nem kell a teljes spektrumot felvenni, három egyedi mérés – kék, ibolya és ultraibolya fénnyel –elegendő.

Ez alapján egy olyan kézi szkennert fejlesztettek, amellyel másodpercek alatt megbízható mérés végezhető. Így lehetővé vált a bitumen teljes minőségellenőrzése. A módszerrel a jövőben nemcsak az új bitument, hanem a meglévő aszfaltburkolatokból újrahasznosított bitument is vizsgálnák – gombnyomásra lehetne mérni, hogy az anyag újra felhasználható-e. Az új szkennerrel már most megállapítható, hogy egy adott bitumennek változott-e a minősége a finomító és a beépítés között. Az eszközt nemcsak a gyártás, tárolás és feldolgozás, hanem a konkrét felhasználás során is lehetne alkalmazni – akár az útépítésben, akár az épületek szigetelésénél, akár a szerkezeti elemek korrózióvédelmekor.

 

 

Forrás: www.pro-physik.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Energiatakarékossági és anyagi szempontok a lakás berendezésekor.
Egy mindenütt jelenlévő mégis ritka és láthatatlan nyersanyag.
Kifizetődő 3D nyomtatót készítettek acélalkatrészek gyártásához.
Egy amerikai start-up GaN-on-GaN technológiával készült fénydiódái jóval nagyobb fényteljesítményt ígérnek, mint a mai LED-ek.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások