Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Hiperspektrális kamerát helyettesítő okostelefonos alkalmazás

2017.02.21.
Az alkalmazás a spektrális ujjlenyomatuk alapján ismeri fel az összetevőket és az anyagokat.

Spektrumanalízis okostelefonnal: kutatók egy olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely képes felismerni egy élelmiszer vagy egy tárgy összetevőit. A telefon kijelzője villámgyorsan, különböző színekkel világítja meg az adott tárgyat, és ezek visszaverődését elemzi a szoftver a kamera segítségével. Így egy hiperspektrális kamerához hasonlóan meg tudja határozni az anyagok spektrális ujjlenyomatát. Az alkalmazás várhatóan 2017 végén kerül piacra.

Minden anyagnak jellegzetes spektrális ujjlenyomata van: összetételétől függően a fény különböző hullámhosszait eltérő mértékben veri vissza. Ezt többek között a földmegfigyelésben és a csillagászatban használják ki. Hiperspektrális kamera segítségével azonban láthatóvá tehető a metánkibocsátás, a hétköznapi termékek összetevői, valamint kifakult kéziratok és festmények is.

A működési elv a következő: a kamera a fény különböző hullámhosszúságú tartományait külön érzékeli, így egy durva spektrális ujjlenyomatot hoz létre, vagy a spektrum bizonyos tartományait külön teszi láthatóvá. Ha ezt a technikát a telefon kamerájával szeretnénk használni, egy prizmákat tartalmazó tartozékra lenne szükség, amely a fényt megfelelő módon felbontja.

A Fraunhofer Társaság magdeburgi Gyárüzemeltetési és -automatizálási Intézetének (Fraunhofer-Institut für Fabrikbetrieb und -automatisierung, IFF) kutatói azonban egy egyszerűbb megoldást találtak. „Az alkalmazás különlegessége, hogy a felhasználónak a méréshez semmi egyébre nincs szüksége, csak a kamerára, amely egyébként is be van építve az okostelefonba” – magyarázta Udo Seiffert, az IFF munkatársa.

De hogyan is működik a „HawkSpex® mobile“ elnevezésű alkalmazás? „Mivel az okostelefonban nincs hiperspektrális kamera, egyszerűen megfordítottuk ezt az elvet” – nyilatkozta Seiffert. „A kamera egy szélessávú háromcsatornás érzékelőnek felel meg, és a tárgyat különböző színű fénnyel világítjuk meg.”

A telefon kijelzője a tárgyat a másodperc törtésze alatt egymás után különböző színek sorozatával világítja meg. Ha csak piros fény éri a tárgyat, az csak a piros fényt tudja visszaverni, és a kamera csak a piros fényt tudja mérni. Az így létrejövő hiperspektrális képet intelligens kiértékelő algoritmusok rendelik hozzá bizonyos anyagokhoz.

Az alkalmazás várhatóan 2017 végén kerül piacra, bár az első kísérleti verzió már készen van és szabadalmazásra is bejelentették. Azonban mielőtt a program azonosítani tudná a konkrét anyagokat, például a rovarirtó szereket, először „meg kell tanulnia” azok spektrális ujjlenyomatát. Ezért a kutatóknak időre van szükségük ahhoz, hogy az alkalmazásnak összehasonlító mérésekkel minél több anyagot megtanítsanak.

 

Van ebben az almában növényvédő szer? A HawkSpex nevű alkalmazás fényfelvillanások és a telefon kamerája segítségével megmondja. (Kép: © Fraunhofer IFF)

Az alkalmazás a piacra kerülést követően is tanulékony marad. „Ha az alkalmazás 2017 végén piacra kerül, a lelkes felhasználók is hozzájárulhatnak a fejlesztéséhez és új felhasználási módokat hozhatnak létre, például vizsgálhatják a fejes saláta növényvédőszer-tartalmát” – nyilatkozta Seiffert. Ez azt jelenti, hogy megmérik a különböző, kezelt és kezeletlen salátafajtákat az alkalmazással, és elküldik az adatokat az IFF-nek. A kutatók ellenőrzik a méréseket, majd valamennyi felhasználó számára elérhetővé teszik ezt a felhasználási lehetőséget.

Azonban nincs mindig szükség összehasonlító mérésekre. Egyes esetekben ugyanis nem az egyes összetevők megadása, hanem csak bizonyos anyagok eloszlásának összehasonlítása szükséges. Például autóvásárlás esetén az alkalmazás összehasonlítja, hogy a fényezésnek mindenhol pontosan ugyanolyan színe van-e, vagy valahol utólagos fényezésre került sor.

„Olyan sokféle felhasználási terület képzelhető el, hogy a piac bizonyára ostromolni fog minket” – nyilatkozta Seiffert. A kereskedelemben mindenütt használható az alkalmazás, ahol egy precíziós mérőeszköz már nem érné meg. Például élelmiszerek minőség-ellenőrzésénél, kozmetikumok hatékonyságának vizsgálatánál vagy akár a mezőgazdaságban: a gazda így egyszerűen megtudhatja, hogy a növényei kellően el vannak-e látva tápanyaggal vagy több műtrágyát kellene használnia.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mit tud a Pepsi okostelefonja?
Levelekbe ágyazott nano csövecskék lehetővé teszik, hogy a növények szenzorokként működjenek
Hosszú távú technológiafejlesztési együttműködésre lépett a kínai Huawei távközlési berendezés gyártó konszern készülék gyártó üzletága és a prémium kategóriás fényképezőgépek és optikák gyártásával foglalkozó Leica Camera AG.
A testen viselhető okos eszközök felemelkedésének éve lesz 2014

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?