Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Hiánycikk lett a Plutónium-238

2013.04.03.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.

A külső Naprendszer jövőbeli kutatása számára kicsit fényesebbnek tűnik a jövő, miután 25 év után először ismét gyártottak egy kis mennyiséget a plutónium 238-as tömegszámú radioaktív izotópjából Amerikában. Igaz, hogy egyelőre csak néhány grammnyiról van szó, de a termelést 2017-re felfuttathatják. A radioaktív termoelektromos generátorokban (RTG) a 87,7 éves felezési idejű Pu-238 atommagok természetes bomlása szolgáltatja azt a hőt, amiből elektromos energiát állítanak elő. Erre a fedélzeti műszerek és a rádióadók üzemeltetése, esetleg a megfelelő üzemi hőmérséklet fenntartása miatt van szükég ott is, ahol a Naptól való távolság miatt a napelemek már nem alkalmazhatók hatékonyan. Ilyen megoldást használtak például a Voyager, a Viking, a Galileo, a Cassini, az Ulysses, a New Horizons űrszondák fedélzetén, és radioaktív termoelektromos generátorokkal oldják meg a Marson jelenleg dolgozó Curiosity rover biztonságos energia-ellátását is. Az elmúlt fél évszázadban eddig összesen 27 amerikai űreszközön használtak RTG-t.

Az USA plutóniumkészlete ugyanakkor kifogyóban van. Már 1988-ban felhagytak az előállításával, mint a hidegháborús atomfegyverkezési program melléktermékéével. Utána, 1992 és 2000 között Oroszország készleteiből vásároltak, de ez a forrás is elapadt. A maradék plutónium pontos mennyisége nem publikus, de szakértők alig 17 kg-ra becsülik. Ráadásul ahogy az idő telik, úgy bomlik el egyre több az izotópból.
A mostani sikeres kísérleteket az Energiaügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban végezték, Tennessee államban. Neptúnium-237-es izotópokat sugároztak be neutronokkal, majd a keletkező plutónium-238-at kémiai módszerrel szeparálták, a maradék neptúniumot pedig újra fel tudták használni. A teszteket folytatják, a leghatékonyabb eljárást keresve. Úgy tűnik, 2017-től évente akár 1,5 kg Pu-238 is előállítható lesz, biztosítva ezzel a NASA részéről várhatóan felmerülő igényeket. Egy következő lehetséges felhasználó a Curiosity rover mintájára készülő, 2020-ra tervezett új amerikai marsjáró lenne.
A plutóniumgyártás felfuttatásához szükséges fejlesztések 100 millió dolláros nagyságrendű összeget emésztenének fel, ami jelenleg még nem áll rendelkezésre az Energiaügyi Minisztérium költségvetésében. Ha sikerülne új plutóniumot előállítani, azt 1:2 arányban keverni tudnák a régi készletből megmaradt, már részben lebomlott anyaggal. Így az űreszközökben megfelelő hatékonyságú energiatermelésre alkalmassá válna a keverék.

Forrás: urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Vegyenek plutóniumot Észak Koreától vagy Irántól nekik úgyis van bőven.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
Amerikai kutatók olyan számítógépes programot dolgoztak ki, amely egészen az egyes utcák és házak szintjéig lebontva képes pontosan mérni az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?