Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Harcban a zavaró interferenciával

2010.10.10.
Az európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

Az SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) kezdeti eredményei igen látványosak, de egyes területeken nem várt akadályok nehezítik a pontos mérést. A műhold működése egy, a fedélzetén elhelyezett passzív radiométeren alapul, amely az L sávban, az 1400–1427 MHz-es frekvenciatartományban méri a Föld felszínéről érkező sugárzás erősségét. A mikrohullámú sugárzás ún. fényességi hőmérsékletéből lehet következtetni a szárazföldeken a talaj felső rétegének víztartalmára, a tengerek fölött pedig a víz sótartalmára.

Csakhogy az egyébként védett (tehát a földi szolgáltatások, például radarok, rádió- és tévéadók által elvileg nem használható) frekvenciasávban számos helyen erős sugárzás tapasztalható, ami jócskán elnyomja a természetes jeleket. A védett sávokban tapasztalható rádiófrekvenciás interferencia (RFI), ami például a rádiócsillagászok életét is megkeseríti, egyes helyeken különösen erős: lényegében elvakítja a műhold érzékeny sugárzásmérő műszerét. Ilyen terület például Spanyolország, amint azt az alábbi kép is illusztrálja.

zavaro_interferencia_1

A 2010 márciusában a spanyol területekről készült képen a színkódolás a sugárzás intenzitását mutatja. A kiterjedt vörös foltok mind zavaró interferenciát jeleznek a védett L sávban. (Kép: ESA)

Az ESA kezdeményezésére a spanyol és más európai hatóságok ellenőrzésekbe kezdtek, hogy betartassák a jogszabályokat és a frekvenciahasználatot szabályozó ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunications Union, ITU) előírásait. Ennek első eredményei már látszanak is, hiszen láthatóan lecsökkent a zavaró interferencia.

zavaro_interferencia_2

2010. júniusi SMOS-kép ugyanarról a területről. Ha nem is tűnt el teljesen, de csökkent a nem kívánt rádiófrekvenciás interferencia. (Kép: ESA)

Az SMOS méréseinek „melléktermékeként” előállt egy olyan világtérkép, amely a védett L sávban végzett illegális földi rádiósugárzást mutatja. A műhold mérései alapján néhány km-en belül lokalizálni lehet az RFI forrásait. Ezzel az információval felvértezve a rádióspektrum védelméért felelős helyi hatóságok már el tudnak indulni terepi méréseket végezni, a forrásokat pontosan beazonosítani. Az alábbi térképen jól látható, hogy míg a legtöbb hely az előírásoknak megfelelően „sötét”, addig például Dél-Európában, Ázsiában és a Közép-Keleten, valamit számos part menti zónában igen erős a zavaró interferencia.

zavaro_interferencia_3

(Kép: CESBIO)

Az RFI két fő okra vezethető vissza. Egyrészt illegális sugárzásra közvetlenül az 1400–1427 MHz-es tartományban. Másrészt a szomszédos sávokban sugárzott adásokra, amelyek szabálytalanul átszűrődnek a védett tartományba is.


Frey Sándor

Kapcsolódó cikkek:
Készül az ESA új földmegfigyelő műholdja
Kettős európai start
Az első „vizes” képek


Kapcsolódó linkek:
Az SMOS harcban a zavaró interferencia ellen (ESA)

Forrás: ŰRVILÁG, www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Újabb, hétbolygós naprendszert azonosítottak a Kepler-űrtávcső adatainak számítógépes feldolgozásával.
A globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazási versenyének észak-amerikai fordulójára beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri rangsorolta. Öten kerültek a döntőbe.
A Thuraya műholdas mobil távközlési szolgáltató működését az elmúlt héten szándékosan akadályozták az észak-afrikai országban és környezetében.
Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?