Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Harcban a zavaró interferenciával

2010.10.10.
Az európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

Az SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) kezdeti eredményei igen látványosak, de egyes területeken nem várt akadályok nehezítik a pontos mérést. A műhold működése egy, a fedélzetén elhelyezett passzív radiométeren alapul, amely az L sávban, az 1400–1427 MHz-es frekvenciatartományban méri a Föld felszínéről érkező sugárzás erősségét. A mikrohullámú sugárzás ún. fényességi hőmérsékletéből lehet következtetni a szárazföldeken a talaj felső rétegének víztartalmára, a tengerek fölött pedig a víz sótartalmára.

Csakhogy az egyébként védett (tehát a földi szolgáltatások, például radarok, rádió- és tévéadók által elvileg nem használható) frekvenciasávban számos helyen erős sugárzás tapasztalható, ami jócskán elnyomja a természetes jeleket. A védett sávokban tapasztalható rádiófrekvenciás interferencia (RFI), ami például a rádiócsillagászok életét is megkeseríti, egyes helyeken különösen erős: lényegében elvakítja a műhold érzékeny sugárzásmérő műszerét. Ilyen terület például Spanyolország, amint azt az alábbi kép is illusztrálja.

zavaro_interferencia_1

A 2010 márciusában a spanyol területekről készült képen a színkódolás a sugárzás intenzitását mutatja. A kiterjedt vörös foltok mind zavaró interferenciát jeleznek a védett L sávban. (Kép: ESA)

Az ESA kezdeményezésére a spanyol és más európai hatóságok ellenőrzésekbe kezdtek, hogy betartassák a jogszabályokat és a frekvenciahasználatot szabályozó ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunications Union, ITU) előírásait. Ennek első eredményei már látszanak is, hiszen láthatóan lecsökkent a zavaró interferencia.

zavaro_interferencia_2

2010. júniusi SMOS-kép ugyanarról a területről. Ha nem is tűnt el teljesen, de csökkent a nem kívánt rádiófrekvenciás interferencia. (Kép: ESA)

Az SMOS méréseinek „melléktermékeként” előállt egy olyan világtérkép, amely a védett L sávban végzett illegális földi rádiósugárzást mutatja. A műhold mérései alapján néhány km-en belül lokalizálni lehet az RFI forrásait. Ezzel az információval felvértezve a rádióspektrum védelméért felelős helyi hatóságok már el tudnak indulni terepi méréseket végezni, a forrásokat pontosan beazonosítani. Az alábbi térképen jól látható, hogy míg a legtöbb hely az előírásoknak megfelelően „sötét”, addig például Dél-Európában, Ázsiában és a Közép-Keleten, valamit számos part menti zónában igen erős a zavaró interferencia.

zavaro_interferencia_3

(Kép: CESBIO)

Az RFI két fő okra vezethető vissza. Egyrészt illegális sugárzásra közvetlenül az 1400–1427 MHz-es tartományban. Másrészt a szomszédos sávokban sugárzott adásokra, amelyek szabálytalanul átszűrődnek a védett tartományba is.


Frey Sándor

Kapcsolódó cikkek:
Készül az ESA új földmegfigyelő műholdja
Kettős európai start
Az első „vizes” képek


Kapcsolódó linkek:
Az SMOS harcban a zavaró interferencia ellen (ESA)

Forrás: ŰRVILÁG, www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Thuraya műholdas mobil távközlési szolgáltató működését az elmúlt héten szándékosan akadályozták az észak-afrikai országban és környezetében.
Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.
A Föld a világűrből nézve egy kék pont. Asztrobiológusok most a lehetséges testvérbolygók színét vizsgálják.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások