Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Hanghullámokon lebegve

2015.02.17.
Újabb jelentős lépés az akusztikai elven működő lebegés területén.

A képen látható apró fehér golyók mintha valamilyen csodálatos erő hatására lebegnének a fémfelület felett. Láncot alkotnak és a felülettel együtt mozognak, illetve fordulnak el. Valójában a golyók hanghullámok segítségével maradnak a helyükön. Az akusztikai alapon megvalósított lebegés nem újdonság, azonban a kísérletet végrehajtó brazil kutatók még egy lépéssel tovább jutottak: egy olyan eszközt hoztak létre, amellyel a lebegő tárgyak könnyebben és tágabb határok között irányíthatók.

Mindenki számára ismeretes, hogy a hanghullámok képesek érzékelhető erőt kifejteni. Amennyiben egy hangszórót vízszintes helyzetbe hozunk és megnöveljük a hangerőt, akkor a hangszóróra helyezett hungarocell vagy egyéb könnyű részecskék táncolni kezdenek. A jelenség mögött rejlő fizika egyszerű: a hangszóró által létrehozott nyomáshullámok hatására váltakozó erő ébred a részecskéken, így ezek mozgásba jönnek. Még jobb hatást érhetünk el, ha rövidhullámú ultrahangot hozunk létre. Ezt 2013 nyarán svájci kutatók bizonyították, amikor apró vízcseppeket lebegtettek egy hangnyomás-mező segítségével. Azt a trükköt vetették be, hogy a hangszórókat és a hangvisszaverő felületeket meghatározott távolságra helyezték el egymástól - ezáltal állóhullámokat hoztak létre. A kialakuló hanghullámok együttesen egy akusztikai mezőt alkotnak, amely kisméretű tárgyakat képes lebegésbe hozni. Ehhez azonban a hangszórónak és a visszaverő felületnek pontosan a hullámhossz felének, vagy annak egész számú többszörösének távolságára kell egymástól elhelyezkedniük, ellenkező esetben a tárgyak lezuhannak.

Állóhullám tartja lebegésben az apró golyókat (forrás: © M. Andrade)

A Sao Paolo-i Egyetem kutatói Marco Andrade vezetésével megmutatták, hogy másként is el lehet érni ezt a hatást. Kifejlesztették az akusztikai lebegés egy olyan formáját, ahol a hangszóró és a visszaverő felület egymástól való távolsága tetszőlegesen változtatható. A trükk többek között a reflektáló felület geometriai kialakításában keresendő. A homorú kialakítású felülettel a kutatók hungarocell golyókból álló láncot tudtak lebegésbe hozni és tetszőlegesen mozgatni. A bemutató során különböző irányokba mozgatták a visszaverő felületet, a golyók pedig tökéletesen követték a mozgást és nem estek ki az akusztikai mezőből. A kutatók szerint ez a lépés fontos lehet a gyakorlati felhasználás szempontjából is. Andrade véleménye szerint a modern gyártósorokon robotok százai mozgatják az egyes alkatrészeket. Az akusztikai alapon létrehozott lebegtetés segítségével ezt a mozgatást érintésmentesen lehetne megvalósítani. Különösen a vegyiparban vagy a gyógyszeriparban lehet nagy jelentősége annak, hogy kémiailag instabil, vagy steril anyagokat szállítsanak egyik pontról a másikra. Rögtön hozzá kell tenni azonban, hogy a most kifejlesztett rendszer csupán legfeljebb három milliméteres, kis sűrűségű anyagokat képes lebegésbe hozni. Ezt a kutatók is tudják és Andrade elmondása szerint a következő lépés a teljesítmény fokozása. Céljuk, hogy nagyobb és nehezebb tárgyakat is megbízhatóan tudjanak lebegtetni.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy Lego-szerű fal segítségével sikerült úgy irányítani a hanghullámokat, hogy háromdimenziós hanghatást érzékeljünk.
A zene nem csak az embereket hozza mozgásba. Néhány finn kutatónak sikerült hangok segítségével apró tárgyakat irányítani egy meghatározott útvonalon.
Kutatók kifejlesztettek egy „csináld magad” akusztikai levitációs eszközt
Akusztikai levitációval manipulált testek egyedülálló pontossággal

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?