Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Hallhatatlanná tevő köpeny

2011.08.23.
Az amerikai Duke Egyetem kutatói az elméleti recept után a gyakorlatban is megvalósították azt a burkolatot, amely az alatta lévő tárgyat elrejti a hanghullámok elől.

Eddig a tudósok figyelme főleg a láthatatlanná tevő varázsköpeny megalkotására összpontosult. A tárgyakat a természetben nem előforduló, ún. metaanyagokkal próbálták meg beburkolni, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a fény bizonyos hullámhossztartományában úgy verje vissza az elektromágneses hullámokat, mintha a burkolat az alatta lévő tárggyal együtt ott sem lenne. Steven Cummer professzor a megközelítést az akusztika területén alkalmazta – fényhullámok helyett hanghullámokat térít el. Metaanyagként a kutató különböző méretű és formájú lyukakkal teli műanyagcsíkokat használt. Az elméletet, amelyen a speciális mintázat alapul 2008-ban publikálta Cummer. Az eredményről a [mérnökbázis] is beszámolt, a gyakorlati megvalósítás egészen idáig tartott.

A kísérletben a kutatók egy tíz centiméter hosszú fadarabot helyeztek a műanyag alá. Az egy és négy kilohertzes frekvenciatartományban, amely jó közelítéssel két oktávnak felel meg, a tömböt szonárral lehetetlen volt észlelni. A gyakorlatban így lehetségessé válna hajók és tengeralattjárók akusztikus álcázása. A technikát fel lehetne használni pl. stúdiók hangszigeteléseként is. Cummer jelenleg azon dolgozik, hogy az anyag rendkívüli tulajdonságait nagyobb frekvenciatartományra kiterjessze.

A Duke kutatók mellett az Illinois-i Urban-Champaign Egyetem Gépészmérnöki és Mérnöktudományi Karának csapata is hasonló területen dolgozik. A Physical Review Letters szaklapban idén januárban megjelent publikációban egy hengeres testet írnak le, amelyet az 52-64 kHz frekvenciatartományban sikerült eltüntetni a hangradarok elől. A kutatók bíznak benne, hogy a megközelítés más frekvenciákhoz is hozzáilleszthető.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint
Először sikerült lézerfénnyel kvantum-alapállapotába hűteni egy tárgyat.
Sok, a láthatatlanná tevő köpenyeket előre látó ember lepődhet meg azon, hogy egy amerikai kutatókból álló csoport 25 ezer köpenyt hozott létre.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?