Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Hadiipar: hangsebesség fölé elektromágnessel

2008.07.13.
Az ameriaki Dahlgern-ben a Naval Surface Warfare Center-ben (NSWC) nemrég egy igen figyelemreméltó kísérletet hajtottak végre: egy 3 kilogramm tömegű lövedéket a hangsebesség hétszeresére gyorsítottak föl, mely később egy homokkal töltött fémbunkernek csapódott neki.

A becsapódás előtt jelentős lökéshullámot keltett a lövedék. Az esemény azért megy szenzációszámba, mert a nagy sebességet ezúttal nem hagyományos módon, robbanóanyaggal, hanem elektromágneses tér segítségével érték el.  Az amerikai haditengerészet által bemutatott fegyver a legerősebb sínágyú, amit eddig kifejlesztettek.


(Fotó: U.S. Navy)

A sínágyúk egy napon felválthatják a hagyományos, a múlt század vízi hadviseléseinél főszerepet játszó lőpor alapú ágyúkat, így a fizikai korlátok, melyeket maga a lőpor jelentett, jelentősen kitolódnak, a lövedék sebessége tovább fokozható. A jövő ágyúja képes lesz egy 18 kilogramm tömegű lövedéket hat perc alatt egy 320 kilométerre lévő célpontba eljuttatni. Tízszer akkora távolságba, mint amire a ma használatos, fő gyalogságtámogató fegyvernek számító MK-45-ös ágyú képes. Az új fegyverzettel felszerelve egy hadihajó képes lenne a partoktól nagy távolságra lévő szárazföldi hadműveletek támogatására is.

Az MK-45 (Fotó: www.fas.org)

Sokan azt hihetik, hogy egy lőpor helyett elektromágnesekkel felgyorsított lövedék szinte észrevétlenül lép ki az ágyúcsőből. Tévednek. A jelenséget a nagy sebesség okozta hangrobbanás mellett ívfény kíséri, mikor a felhasznált elektromos áram villámszerűen kisül. Ekkor a villámcsapást kísérő menydörgés hallható.

A ''sínágyú'' kifejezés a két különösen jó elektromos vezető tulajdonságú sínről kapta a nevét melyek a fémlövedék kilövésekor egy áramkört alkotnak. Az áramkör zárásakor létrejön az elektromágneses tér, mely 40.000 g-vel(!!!) gyorsítja a lövedéket, mindössze néhány milliszekundum leforgása alatt. A légellenállás és a felhasznált egymillió amperes áramerősség 1000 Celsius-fokra  melegítik a lövedéket. Ekkora hőmérsékleten a leszakadó alumíniumrészecskék oxidálója hosszú lángcsóvát hagy maga után. (video: http://youtube.com/watch?v=ZourRsUsnho )

A mérnökök a lövedék sebességének röntgensugaras meghatározása után, annak mozgási energiáját számították ki,  mely az ágyúcsőből kilépve 10,6 MegaJoule-ra adódott.  Elvileg ez az érték az új fegyver hadrendbe állításáig hatszorosára nőhet. Az eddigi rekord eddig 9 MegaJoule volt, melyet a Texasi Egyetemen állítottak fel 15 éve, szintén sínágyúval, ám azt a konstrukciót a mérnökök az akkori technikai korlátok miatt már nem tudták továbbfejleszteni.
Hogy ez az új fejlesztéssel ne fordulhasson elő és a fejlesztők elérjék a 64 MegaJoule-os álomhatárt, az Amerikai Haditengerészet 40 millió dolláros büdzsét bocsát a mérnökök rendelkezésére.

A Haditengerészet 15-20 éven belül szeretné hadrendbe állítani az új fegyvert. Addig azonban még sok probléma vár megoldásra. A legnagyobb fejtörést alighanem az áramszükséglet fedezése fogja okozni, ugyanis több lövedék egyszerre történő kilövéséhez már egy repülőgép-anyahajónyi kondenzátorerdőre lenne szükség.
Persze a lövedék megvezetésének kidolgozása sem lesz sétagalopp: iszonyatos erőket és nagyon magas hőmérsékletet kell kibírnia a szerkezetnek. Nem beszélve a sínek igénybevételéről, melyeket a kísérlet során is gyakran kellett cserélni. A kész fegyvernek viszont ki kell bírnia akár 1000 lövést is...

Forrás: www.technologyreview.com

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások