Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Hírek a Panról

2017.04.05.
Újabb képek, animációk és információk a Szaturnusz furcsa alakú, apró holdjáról, a Panról.

A Naprendszert kutató űrszondák időről időre furcsa látványt nyújtó formákkal lepnek meg bennünket, legújabban a Szaturnusz Pan nevű holdjáról készült képeken. Az égitest a görög mitológia félig ember, félig kecske szatírjáról kapta a nevét, a kis hold a Szaturnusz A-gyűrűjében lévő Encke-rés belsejében kering (és terelőholdként tisztán tartja a rést). Bár a Szaturnusz körül keringő Cassini küldetése már a vége felé közeledik, az alig 35 kilométeres Pant ilyen közelről eddig még nem láthattuk. A közeli képeken feltűnő a hold jellegzetes alakja, elsősorban az egyenlítője mentén futó, úszógumira hasonlító kidudorodás.

Ilyennek látta a Cassini a Pant, miközben 25 ezer km távolságban elrepült mellette. (A kép animált változata itt megtekintehtő; forrás: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute)

A Pan 13,8 óránként kerüli meg a Szaturnuszt, annak középpontjától 134 000 km távolságban, a bolygó felhőtakarója tetejétől pedig csak 117 000 km „magasságban”. A szabálytalan alakú hold 34 × 31 × 21 km kiterjedésű, albedója 0,5, ami a piszkos hó fényvisszaverő képességének felel meg.

 

Ellentétben a 35 km széles Keeler-réssel, amelyben a kis Daphnis nevű hold kering, a 325 km széles Encke-résben egy vékony gyűrűcskét is találunk, amelynek alakját a Pan módosítja. A Daphnis pályahajlása a gyűrű (és a Szaturnusz egyenlítője) síkjához 0,0036 fok, ami nagynak számít, ezért a Daphnis vertikális hullámokat kelt a gyűrűben, ahogy tovahalad. Ezzel szemben a Pan szinte tökéletesen a gyűrűk síkjában kering, pályahajlása mindössze 0,0001 fok, ezért ez a hold spirális sűrűséghullámokat kelt a gyűrűk síkjában (ezeket elemezve fedezték fel 1990-ben, a 9 évvel korábbi Voyager-felvételeken).

A Cassini 2007-ben készített képei alapján összehasonlítható a Pan és az Atlas mérete. (Kép: NASA / JPL / Space Science Institute)

A Panról és az Atlasról a Cassini által 2007-ben távolabbról készített felvételek alapján a kutatók már gyanították, hogy a hold alakja meglehetősen furcsa. Közelről látva már csak az a kérdés, hogyan lett ilyen alakú. A legelfogadottabb elképzelés szerint az egyenlítői kidudorodását alkotó jégkarima anyagát az Encke-résben elszórt törmelékből gyűjtötte össze a holdacska. Ez a jégszoknya több kilométer magasra tornyosul a hold felszíne fölé. Nem lehet tudni, hogy anyaga szilárd, vagy puha, mint a frissen hullott hó, vagy esetleg krémszerű állagú.

A szonda 2006-os felvétele a gyűrűk síkjában mozgó Panról. (A kép animált változata itt megtekintehtő; forrás: NASA / JPL / Space Science Institute)

A távolról készült képek azt sejtetik, hogy az Atlas a Panhoz hasonlóan furcsa alakú lehet. Erről áprilisban tudhatunk meg többet, amikor a Cassini (12-én) 13 000 km távolságban repül el attól a holdtól. Jelenleg a Cassini a gyűrűket „súroló” pályán kering, áprilisban viszont kezdetét veszi a „nagy finálé”, amikor pályája Szaturnuszhoz legközelebbi szakaszán berepül a legbelső gyűrűk és a felhőtakaró felszíne közé.

Piros-zöld 3D-szemüveggel térben is szemügyre vehető az apró hold. (Kép: NASA / JPL / Space Science Institute, 3D feldolgozás: Jason Major)

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A küldetés hamarosan véget ér, és a Cassini a Szaturnuszba csapódva megsemmisül.
Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Az amerikai GRAIL űrszondapáros gravitációs mérései nyomán kiderült, hogy a Hold innenső féltekéjén több a nagy, becsapódásos eredetű medence, mint az égitest túlsó, a Földről nem látható oldalán.
A Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták az Apollo-16 hordozórakéta-fokozatának becsapódási helyét a Hold felszínén.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?