Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Hírek a Panról

2017.04.05.
Újabb képek, animációk és információk a Szaturnusz furcsa alakú, apró holdjáról, a Panról.

A Naprendszert kutató űrszondák időről időre furcsa látványt nyújtó formákkal lepnek meg bennünket, legújabban a Szaturnusz Pan nevű holdjáról készült képeken. Az égitest a görög mitológia félig ember, félig kecske szatírjáról kapta a nevét, a kis hold a Szaturnusz A-gyűrűjében lévő Encke-rés belsejében kering (és terelőholdként tisztán tartja a rést). Bár a Szaturnusz körül keringő Cassini küldetése már a vége felé közeledik, az alig 35 kilométeres Pant ilyen közelről eddig még nem láthattuk. A közeli képeken feltűnő a hold jellegzetes alakja, elsősorban az egyenlítője mentén futó, úszógumira hasonlító kidudorodás.

Ilyennek látta a Cassini a Pant, miközben 25 ezer km távolságban elrepült mellette. (A kép animált változata itt megtekintehtő; forrás: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute)

A Pan 13,8 óránként kerüli meg a Szaturnuszt, annak középpontjától 134 000 km távolságban, a bolygó felhőtakarója tetejétől pedig csak 117 000 km „magasságban”. A szabálytalan alakú hold 34 × 31 × 21 km kiterjedésű, albedója 0,5, ami a piszkos hó fényvisszaverő képességének felel meg.

 

Ellentétben a 35 km széles Keeler-réssel, amelyben a kis Daphnis nevű hold kering, a 325 km széles Encke-résben egy vékony gyűrűcskét is találunk, amelynek alakját a Pan módosítja. A Daphnis pályahajlása a gyűrű (és a Szaturnusz egyenlítője) síkjához 0,0036 fok, ami nagynak számít, ezért a Daphnis vertikális hullámokat kelt a gyűrűben, ahogy tovahalad. Ezzel szemben a Pan szinte tökéletesen a gyűrűk síkjában kering, pályahajlása mindössze 0,0001 fok, ezért ez a hold spirális sűrűséghullámokat kelt a gyűrűk síkjában (ezeket elemezve fedezték fel 1990-ben, a 9 évvel korábbi Voyager-felvételeken).

A Cassini 2007-ben készített képei alapján összehasonlítható a Pan és az Atlas mérete. (Kép: NASA / JPL / Space Science Institute)

A Panról és az Atlasról a Cassini által 2007-ben távolabbról készített felvételek alapján a kutatók már gyanították, hogy a hold alakja meglehetősen furcsa. Közelről látva már csak az a kérdés, hogyan lett ilyen alakú. A legelfogadottabb elképzelés szerint az egyenlítői kidudorodását alkotó jégkarima anyagát az Encke-résben elszórt törmelékből gyűjtötte össze a holdacska. Ez a jégszoknya több kilométer magasra tornyosul a hold felszíne fölé. Nem lehet tudni, hogy anyaga szilárd, vagy puha, mint a frissen hullott hó, vagy esetleg krémszerű állagú.

A szonda 2006-os felvétele a gyűrűk síkjában mozgó Panról. (A kép animált változata itt megtekintehtő; forrás: NASA / JPL / Space Science Institute)

A távolról készült képek azt sejtetik, hogy az Atlas a Panhoz hasonlóan furcsa alakú lehet. Erről áprilisban tudhatunk meg többet, amikor a Cassini (12-én) 13 000 km távolságban repül el attól a holdtól. Jelenleg a Cassini a gyűrűket „súroló” pályán kering, áprilisban viszont kezdetét veszi a „nagy finálé”, amikor pályája Szaturnuszhoz legközelebbi szakaszán berepül a legbelső gyűrűk és a felhőtakaró felszíne közé.

Piros-zöld 3D-szemüveggel térben is szemügyre vehető az apró hold. (Kép: NASA / JPL / Space Science Institute, 3D feldolgozás: Jason Major)

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A küldetés hamarosan véget ér, és a Cassini a Szaturnuszba csapódva megsemmisül.
Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Az amerikai GRAIL űrszondapáros gravitációs mérései nyomán kiderült, hogy a Hold innenső féltekéjén több a nagy, becsapódásos eredetű medence, mint az égitest túlsó, a Földről nem látható oldalán.
A Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták az Apollo-16 hordozórakéta-fokozatának becsapódási helyét a Hold felszínén.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások