Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Gyulékony jég

2017.05.25.
Kínai bányászoknak sikerült "éghető jeget" kitermelniük a Dél-Kínai-tenger fenekéről, a Föld és Erőforrások Minisztériuma szerint.
A fagyott üzemanyag sikeres begyűjtése "nagy áttörést jelent, amely globális energia forradalomhoz vezethet," - mondta Jiang Daming, Kína Földügyi és Erőforrásügyi minisztere.
A "gyúlékony jég" egy metánhidrát olyan metán molekulákkal, amelyek jégristályok rácshálózataiban estek csapdába. Csak nagyon alacsony hőmérsékleten és magas nyomású körülmények között létezhet. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint egy köbméter éghető jég 164 köbméter földgázt tartalmaz.
 
"Úgy néznek ki, mint a jégkristályok, de ha molekuláris szintre nagyítunk, akkor láthatjuk, hogy a metánmolekulákat a vízmolekulák kötik meg," - mondta Praveen Linga, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Kémiai és Biomolekuláris Tanszékének egyetemi tanára.
Az alacsony hőmérséklet ellenére a hidrátok könnyen meggyulladnak, miután a jégbe zárt gáz tüzet fog.
 
 
A felfedezés Kína első sikere a gyúlékony jég bányászatában, közel húsz éves kutatást és feltárást követően, a minisztérium szerint.
A bányászati lelőhely beszámolók szerint a Dél-Kínai-tenger Shenhu térségében található Hongkongtól mintegy 300 km-re. A bányászoknak átlagosan 16,000 köbméter nagy tisztaságú gázt sikerült kitermelniük naponta.
 
Úgy gondolják, hogy a földgáz-hidrát a földgáz és az olaj legjobb helyettesítője. Sőt, az égő jég környezetbarátabb és nagy tartalékok találhatók belőle, Zhong Ziran, a Kínai Geológiai Hivatal vezetője szerint.
"A Tengeri Selyemút mentén számos országnak szüksége van az éghető jég bányászatára. A fejlett technológiával segíthetünk megoldani az energiaforrás problémákat, növelve a gazdasági fejlődést és az országok közötti árucserét,"- mondta Qiu Haijun, a kísérleti bányaközpont igazgatója.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy régi barátság, néhány üveg sör, innovatív gondolkodás, mérnöki tudás, erős vágy a világ jobbá tételére – ezek a napelemes, akár fűthető, a járókelőket figyelmeztetni képes, újrahasznosítható térburkoló „hozzávalói”, a legfontosabb alapanyaga pedig műanyag hulladék.
Környezetbarát technológia: energiát termel az új okosablak
Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd.
Az új nanoanyag a rugalmasságot nagy tárolóképességgel ötvözi.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?