Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Gyorsuló jégolvadás

2015.06.12.
Az ESA jégkutató műholdjának mérései alapján, kimutatható a gyorsuló jégolvadás az Antarktiszon.

A Bristoli Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói kimutatták, hogy az utóbbi években hirtelen olvadásnak indult a jég az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán. A gyors olvadás 2009 óta tart, tempója körülbelül 60 köbkilométer évente. Ezáltal az Antarktisznak ez a területe járul hozzá legnagyobb mértékben a tengerszint emelkedéséhez, mert az elmúlt években mintegy 300 köbkilométer jég került a tengerbe. A tengerparti területeken egyes gleccserek magassága évente 4 méterrel csökkent. A hirtelen olvadásnak 2009 előtt semmilyen jelét sem tapasztalták a 750 kilométer hosszú Antarktiszi-félsziget mentén.

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalának egyes helyein az jégtakaró vastagságának csökkenése 2009 óta elérte a 30 métert (a képen balra van észak, a kép alsó részén a Bellinghausen-tenger látható). (Kép: University of Bristol)

A kutatók szerint 2009-ben a jégréteg elvékonyodása és a gleccserek felszín alatti melegedése átléphetett egy kritikus határt. A vizsgálatokat a brit kutatók az ESA CryoSat műholdja öt év alatt végzett méréseire alapozták. A műhold radaros altimétere (magasságmérője) nagyon finom felbontással és pontosan méri a jégfelszín változásait, amiből minden korábbinál pontosabban kiszámítható a jégtömeg térfogatának változása. A jégtömeg csökkenése a térségben olyan nagy, hogy annak hatását a NASA GRACE műholdjai a Föld gravitációs terében is ki tudták mutatni.

Az ESA GOCE és a NASA GRACE műholdjainak pontos gravimetriai mérései kimutatták a Föld gravitációs terében az antarktiszi jég olvadása miatt fellépő változásokat (a kép előterében az Amundsen-tenger, balra az Abbott-jég látható). (Kép: DGFI / Planetary Visions)

Ugyancsak a CryoSat mérései alapján tavaly a teljes antarktiszi jégvesztést évi 159 milliárd tonnának mérték, ami a korábbi kétszerese. Ez számottevő hozzájárulást ad a világtengerek vízszintjének általános emelkedéséhez. Az antarktiszi olvadás hatására fellépő vízszint-emelkedést a tavalyi vizsgálatok során évi 0,45 milliméternek (4,5 cm/évszázad) becsülték.

A CryoSat három év alatt végzett mérései alapján tavaly az egész Antarktiszra kiterjedő jégolvadási adatokat publikáltak. (Kép: CPOM / Leeds / ESA)

A kutatók szerint a hirtelen változás sem a lehulló hó mennyiségének csökkenésével, sem pedig a levegő hőmérsékletének változásával nem magyarázható. Szerintük az okot az óceánok felmelegedésében kell keresni. A térség több gleccsere is mélyen benyúlik az óceán fölé, ez a rész így lényegében megtámasztja a gleccser szárazföldi részét, lassítva a jég belecsúszását a tenger vizébe. Az elmúlt évtizedekben azonban az éghajlatváltozás hatására felerősödtek az Antarktisz körül fújó nyugati szelek. Ezek a Déli-óceán melegebb vizét a sarkvidék felé nyomják, ahol a víz alulról olvasztja a tengerbe nyúló gleccsereket.

A térség tengerbe nyúló jégnyelvei az elmúlt két évtizedben vastagságuk csaknem egyötödét elveszítették, így csökkent a gleccserek mozgását fékező erő. Aggodalomra ad okot, hogy az Antarktiszi-félsziget jégtakarójának jelentős része a tengerszint alatt elhelyezkedő szárazföldi területeket borítja, vagyis ha a gleccser visszahúzódik, a melegebb tengervíz utánaáramlik, és nem szűnik meg a gyorsabb olvadás.

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Kozmikus villámzápor – egy tőlünk 8000 fényévnyire található fekete lyuk 26 év pihenés után újra aktívvá vált.
Belülről fogják felvenni, amint az ESA hamarosan induló ötödik (és egyben utolsó) teherűrhajója visszatérésekor, fél év múlva elég majd a földi légkörben.
Elkészült a részletes térkép a Tejútrendszerben található sűrű, igen hideg gázról, az új, nagy tömegű csillagok születésének helyéről.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?