Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Gondolatolvasás fMRI segítségével

2013.08.13.
Bár az fMRI technológia nem számít újdonságnak, alkalmazási lehetőségei kiszélesedni látszanak, ahogy egyre többet tudunk meg saját idegrendszerünkről.

A harminc évvel ezelőtti állapotokhoz képest szinte végtelenül sokat tudunk az agyunkról, de lehet, hogy újabb harminc év elteltével ugyan ezt fogjuk mondani mostani tudásunkra is, vélekedik Greely professzor.

Hank Greely, a Stanford-i egyetem professzora szerint eljött az ideje, hogy társadalmi szinten beszélgessünk a gondolatolvasás etikai határairól. Mi lenne, ha olvashatnék a legbelsőbb gondolataid között? Mi lenne, ha kérdés nélkül megtudnám mondani, mit szeretsz, és mit nem? Mi lenne ha minden mozdulatot előre tudnám? Ezeket a kérdéseket eddig elhessegettük azzal, hogy "úgysem lehetséges". Napjainkban viszont, az orvosi képalkotó eszközök fejlődésének köszönhetően, a gondolatolvasás közelebb van, mint gondolnánk.

A Fiziológia Nemzetközi Egyesületének (IUPS) kongresszusán a Stanford-i Jogi Egyetem professzora, Hank Greely felhívat a hallgatóság figyelmét, hogy a közemberek nincsenek tisztában azzal, mely nem gyógyászati célú gondolatolvasó technológiák vannak használatban. A kérdésre, hogy a tudósok valóban tudnak-e olvasni gondolatainkban a professzor a következőképpen reflektált: "Ez idáig senki sem utalt arra, hogy a tudósok képesek olvasni az emberek legbelsőbb gondolatai között. Tudnak-e olvasni a tudatunkban? Bizonyos szempontból igen. A kérdés az: milyen szempontból, és milyen részletesen?... A tudósok funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) segítségével képesek rekonstruálni nyers, de mégis hatásos formában, amit az emberek látnak. Bizonyos szempontból ez már gondolatolvasás. Meg tudjuk mondani mit látsz, anélkül, hogy látnánk, amit látsz. Régebbi tanulmányok már foglalkoztak a motoros rendszerrel. Lehetséges előre megjósolni, ha egy személy meg akarja mozdítani a kezét, mert a kiegészítő motoros kéreg (SMA) még a mozgás előtt aktiválódik. Ez szintén gondolatolvasás."

 A gondolatolvasás azonban csak akkor lehetséges, ha a neurológus kapcsolatot tud teremteni az agy objektív fizikai állapota, és az egyén szubjektív tudati képe között. "Ha többet megtudunk arról, hogy az agy fizikai változásai hogyan korrelálnak a tudatban bekövetkező változásokkal, akkor felhasználhatnánk a képalkotó eszközöket gondolatolvasásra", magyarázza Greely professzor. "Néhány esetben már megtudjuk ezt csinálni. Más esetekben nem hiszem, hogy valaha is lehetséges lesz."

A professzor egy egyszerű példán keresztül magyarázza a gondolatolvasással kapcsolatos nehézségeket. Ha valaki estefelé a munkahelyén dolgozik, gyakran gondol arra, hogy haza szeretne menni. Szeretne meginni egy Hendrick's gint tonikkal, citrom nélkül. "Talán meg tudjuk különböztetni, hogy haza akarsz menni, és szomjas vagy. Neurológiai szempontból alapvetően egy spektrumról beszélhetünk, aminek bizonyos részeit relatíve könnyű értelmezni, másokat viszont lehetetlenül nehéz.

Az fMRI technológia egy alkalmazási lehetősége a hazugságvizsgálat. Az Egyesült Államokban legalább két vállalat árusít fMRI alapú hazugságvizsgáló szolgáltatást, továbbá több mint 30 lektorált cikkben található statisztikai bizonyíték az agyi aktivitási mintázat és a megtévesztési szándék közötti kapcsolatra. Greely professzor szerint azonban az FMRI alapú hazugságvizsgálat még nem áll készen a mindennapi alkalmazásra, mert eddig csak nem realisztikus körülmények között tesztelték.

Egy másik lehetőség a fájdalomérzet azonosítása, hiszen vannak esetek, amikor nem tudjuk valakitől megkérdezni, hogy fáj-e valamije, vagy esetleg felmerül a gyanú, hogy a kérdezettnek érdekében áll hazudni. Az Oxford-i Egyetem professzora Irene Tracey kollégáival úgy hiszi, hogy megtalálták azt az agyi aktivitás mintázatot, amely fájdalomra utal. A valós fájdalomérzet azonosítása fontos lehet a munkáltatóknak, de segítheti a bíróság munkáját is. Ha kb. 85%-os pontossággal képesek megmondani, hogy a vizsgált személy érez-e fájdalmat, akkor az Oxford-i kutatók eredményeit felhasználhatnák az esetleges sérültek hitelességének ellenőrzéséhez.

Harmadik lehetőségként Greely professzor vegyes érzelmekkel beszélt az úgynevezett neuromarketingről. A neuromarketing lényege, hogy képalkotó eszközök segítségével állapítanák meg, hogy a vevőnek tetszik, vagy sem egy termék. Gemma Calvert, a technológia legnagyobb képviselője szerint az emberek így azt kaphatnák a piacon amit valóban szeretnének, és kevesebb termék lenne sikertelen. "Valóban többet mondana az agyi aktivitás egy személy reakciójáról, mint az, hogy egyszerűen megkérdezzük? Calvert szerint igen." mondja Greely professzor.

A professzor felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb találmány, és újítás nem pusztán jó célokra használható, és fontosnak tartja a nyilvános beszélgetéseket, amelyek rávilágítanak, hol is tart a tudomány, mire vagyunk képesek, és mire nem. "A tudósok még nem tudnak vezérelt zombivá alakítani, és talán nem is lesznek rá képesek soha. Bár ha befekszel egy fMRI készülékbe, érdekes dolgokat mondhatnak arról, amit éppen gondolsz."
 
Forrás: www.scienceomega.com


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?