Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Generátor egyenesen a nyomtatóból

2012.11.06.
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.

Vezeték nélküli szenzorhálózatok felügyelik a gyárak, autók vagy erőművek gépeit és berendezéseit. Ezek a rendszerek egyre többször nyerik környezetükből a működéshez szükséges energiát, így egyre önállóbbak. A 2012. novemberi müncheni Electronica Kiállításon a Fraunhofer Intézet kutatói egy olyan nyomtatott hőgenerátort mutatnak be, amely az érzékelők energiaellátását hőmérsékletkülönbségből biztosítja.

A mechanizmus általában a következőképp néz ki: egy gép motorja túlmelegszik, ezt jelzi egy hőszenzor, amelyet közvetlenül a motorházra erősítettek. Az információ az okot kereső szervizszolgálathoz kerül, vagy egy számítógépre fut be. Az érzékelők a gyárak, autók és sok más terület mindennapos tartozékai. Hőmérsékletet, nedvességet, elhasználódást mérnek. Így az alkatrész állapotára bármikor visszakövetkeztethetnek: netán szükség van-e szervizelésre vagy javításra. Egyre gyakrabban vetnek be vezeték nélküli érzékelő-hálózatokat, amelyek alig használnak energiát. Az információt rádiójellel továbbítják a számítógépnek, az energiát pedig elem helyett a környezetből nyerik. Elektromos energiát például melegből és mozgásból is lehet nyerni, az egyre divatosabb napelemek mellett. A brémai kutatók fejlesztése egy nyomtatott hőgenerátor, amelyet egészen pontosan lehet technikai felületekre illeszteni.

„A megfigyelendő alkatrészek ellenőrzése könnyebb vezeték nélküli szenzorokkal” – magyarázza Volker Züllmer, a Fraunhofer Intézet mérnöke. Ahhoz viszont, hogy optimálisan dolgozzanak, közvetlenül az alkatrész felszínére kell őket erősíteni vagy akár beleépíteni. Az áramellátást sokszor kábelen vagy elemmel oldják meg. „A fölhasználók számára azonban lényeges kérdések az elemek élettartama, a korlátozott adattároló-kapacitás valamint az újrahasznosítás problémája is – mondja Zöllmer. – Az a tapasztalatunk, hogy a túl gyakran cserélendő elem meghatározza az alkalmazás/felhasználás formáját és korlátozza a rugalmas tervezőmunkát.”

A szenzorhálózat nagyon kevés áramot kellene, hogy fogyasszon, hogy alkalmas legyen önellátó működésre. Ha az intelligens hálózatok érzékelői csak az adatok küldésekor és vételekor lennének aktívak, akkor csak néhány milliwattnyi energiára lenne szükség. Ezt a mennyiséget pedig hőgenerátorok is képesek szolgáltatni, amelyek a környezet hőjét alakítják árammá. A kutatók új eljárást alkalmaznak az ilyen generátorok precíz gyártásához.

„Az új gyártási eljárással szenzorokat, szenzorhálózatokat és az energiatermelő elemeket egyszerűbben lehetne gyártani. A tintákkal és krémekkel Ink-Jet, Aerosol-Jet, vagy szitanyomással is létre lehet hozni ilyen szerkezeteket, hasonlóan az áramkörökhöz.”

Zöllmer szerint energiatermelő elemeket is le lehet gyártani az eljárás segítségével. A fémek és hőelektromos anyagok kombinációjával, amelyeket egymás után hordanak fel, a kutatók olyan szerkezeteket hoznak létre, amelyeket termoelektromos generátorként hasznosíthatnak. A hatalmas előnyük pedig az, hogy a nyomtatott hőgenerátorok kiválóan illeszkednek a kívánt felületre, így a generátort pontosan az adott körülményekhez lehet illeszteni, amely az üzembiztonságban is lényeges szempont

Forrás: www.pro-physik.de

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A makói palagázból hévíz hozzáadásával metanol üzemanyag állítható elő energiafüggőségünket mérsékelve.
A baktérium hatékonyan alakítja át a barnamoszatokban raktározott cukrot etanollá
A nukleáris fegyverkezéstől való éles elzárkózása ellenére Japán az atomenergia békés célú felhasználásában igazi világhatalomnak tekinthető.
Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?