Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Foszfor műtrágya közvetlenül a szennyvízből

2016.06.28.
Az új technológiával a szennyvízben oldott foszfor kristályos műtrágyává alakítható át

A szennyvízből közvetlenül értékes nyersanyag: kutatók olyan berendezést fejlesztettek ki, amely a szennyvízben található foszfort közvetlenül foszfát műtrágyává alakítja át – ráadásul vegyi anyagok hozzáadása nélkül. A foszfor leválasztása elektrokémiai reakció útján történik. Az USA-ban már piacra dobták a környezetbarát technológiát, míg Európában még licencvevőket keresnek a kutatók. 

A foszfor a növények és az állatok számára létfontosságú nyersanyag. Azonban egyre több problémát is okoz: egyrészt a gazdák világszerte egyre több foszfát műtrágyát használnak, amivel károsítják a környezetet. Másrészt szűkös az utánpótlás – Európa már most behozatalra szorul, például Marokkóból és Oroszországból.

Ám megoldható lenne ez a dilemma, ha a foszfátot visszanyernék a szennyvízből és a biogázüzemek fermentációs maradékából, és trágyát készítenének belőle. Csak Németországban az importált foszfát közel 60%-át lehetne újrahasznosított foszforral helyettesíteni, talán még nagyobb részét is. Mindeddig azonban hiányzott a megfelelő és költséghatékony eljárás a foszfor és a nitrogén visszanyeréséhez.

Ez viszont változhat most: a Fraunhofer Társaság stuttgarti székhelyű Határfelület- és Bioeljárás-technikai Intézetének (Fraunhofer-Institut für Grenzflächen- und Bioverfahrenstechnik IGB) kutatói olyan elektrokémiai eljárást fejlesztettek ki, amellyel a foszfor vegyi anyagok nélkül és környezetkímélő módon kinyerhető a szennyvízből. Az ún. ePhos®-reaktor a szennyvíztisztítókból közvetlenül felhasználható trágyát nyer ki az élelmiszer-termelés számára.

A technológia központi eleme egy magnéziumelektródával ellátott elektrolíziscella. Ez árammal bontja a vízmolekulákat, és segítségével a vízben oldott foszfát és ammónium az elektróda magnéziumával struvit nevű vegyületté (magnézium-ammónium-foszfát, NH4MgPO4•6H2O) alakul át. A fosztáttartalmú ásvány kikristályosodik, így nagyon könnyen elválasztható a szennyvíztől. Szennyvíztisztítóban végzett kísérletek során ezzel az eljárással átlagosan a foszfor 85%-át sikerült visszanyerni.

Az eljárás különlegessége, hogy csupán elektrokémiai úton működik, és a hagyományos módszerekkel szemben nincs szükség sem sók, sem lúgok hozzáadására. „A struvit nem tartalmaz biomasszát, és a mezőgazdaságban közvetlenül alkalmazható jó minőségű, a tápanyagokat lassan leadó műtrágyaként” – magyarázta Iosif Mariakakis, a projekt vezetője. „Ebből a szennyvíztisztítók üzemeltetői is profitálnak, mivel nem kell vegyszereket tárolniuk, és az egész eljárás nagyon könnyen kezelhető.”

Az ePhos® elektrolíziscella a nitrogént és a foszfort elektrokémiai úton nyeri ki. (Kép: © Fraunhofer IGB)

Az új eljárás már piacra került, az USA-ban, Kanadában és Mexikóban már megvásárolták ipari szereplők. „A tervek szerint szeptember végéig megkezdi működését az első nagy bemutatótelep az USA-ban” – nyilatkozta Mariakakis. Mivel ott a szennyvízkezelésre vonatkozó határértékek nagyon szigorúak, különösen nagy az igény a foszfor leválasztását célzó hatékony eljárásokra. Az amerikai szennyvíztisztító-üzemeltetők közül sokan, akik az új eljárást szeretnék alkalmazni, maguk akarják eladni a struvitot, mivel vonzó bevételi forrást látnak benne. 

A kutatók szerint Németországban és Európa más részeiben is gyorsan elterjedhet az ePhos®, mivel itt is nő a kedvező műtrágyák iránti igény a mezőgazdaságban. „Az eljárás az élelmiszeriparban és az ipari víz kezelésében is használható” – tette hozzá a projekt vezetője. Az egyetlen feltétel, hogy a tisztítandó víznek nagy mennyiségű foszfátot kell tartalmaznia.

A Határfelület- és Bioeljárás-technikai Intézet jelenleg további licencvevőket keres, hogy a technológiát az európai piacon is bevezessék. Eközben a kutatók tovább optimalizálják a koncepciót. „Az ePhos®-t további modulokkal tervezzük kiegészíteni, hogy a jövőben a szennyvíztisztítókban az ammóniumot is vissza lehessen nyerni” – nyilatkozta Mariakakis.

(Fraunhofer Gesellschaft, 2016.06.02.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Admin

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Útjára indították a Sentinel-3A elnevezésű, sokoldalú földmegfigyelő műholdat
Az űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
A kiszolgált készülékekből az értékes nemesfémeknek csak 15%-át nyerik vissza

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások