Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Foszfor műtrágya közvetlenül a szennyvízből

2016.06.28.
Az új technológiával a szennyvízben oldott foszfor kristályos műtrágyává alakítható át

A szennyvízből közvetlenül értékes nyersanyag: kutatók olyan berendezést fejlesztettek ki, amely a szennyvízben található foszfort közvetlenül foszfát műtrágyává alakítja át – ráadásul vegyi anyagok hozzáadása nélkül. A foszfor leválasztása elektrokémiai reakció útján történik. Az USA-ban már piacra dobták a környezetbarát technológiát, míg Európában még licencvevőket keresnek a kutatók. 

A foszfor a növények és az állatok számára létfontosságú nyersanyag. Azonban egyre több problémát is okoz: egyrészt a gazdák világszerte egyre több foszfát műtrágyát használnak, amivel károsítják a környezetet. Másrészt szűkös az utánpótlás – Európa már most behozatalra szorul, például Marokkóból és Oroszországból.

Ám megoldható lenne ez a dilemma, ha a foszfátot visszanyernék a szennyvízből és a biogázüzemek fermentációs maradékából, és trágyát készítenének belőle. Csak Németországban az importált foszfát közel 60%-át lehetne újrahasznosított foszforral helyettesíteni, talán még nagyobb részét is. Mindeddig azonban hiányzott a megfelelő és költséghatékony eljárás a foszfor és a nitrogén visszanyeréséhez.

Ez viszont változhat most: a Fraunhofer Társaság stuttgarti székhelyű Határfelület- és Bioeljárás-technikai Intézetének (Fraunhofer-Institut für Grenzflächen- und Bioverfahrenstechnik IGB) kutatói olyan elektrokémiai eljárást fejlesztettek ki, amellyel a foszfor vegyi anyagok nélkül és környezetkímélő módon kinyerhető a szennyvízből. Az ún. ePhos®-reaktor a szennyvíztisztítókból közvetlenül felhasználható trágyát nyer ki az élelmiszer-termelés számára.

A technológia központi eleme egy magnéziumelektródával ellátott elektrolíziscella. Ez árammal bontja a vízmolekulákat, és segítségével a vízben oldott foszfát és ammónium az elektróda magnéziumával struvit nevű vegyületté (magnézium-ammónium-foszfát, NH4MgPO4•6H2O) alakul át. A fosztáttartalmú ásvány kikristályosodik, így nagyon könnyen elválasztható a szennyvíztől. Szennyvíztisztítóban végzett kísérletek során ezzel az eljárással átlagosan a foszfor 85%-át sikerült visszanyerni.

Az eljárás különlegessége, hogy csupán elektrokémiai úton működik, és a hagyományos módszerekkel szemben nincs szükség sem sók, sem lúgok hozzáadására. „A struvit nem tartalmaz biomasszát, és a mezőgazdaságban közvetlenül alkalmazható jó minőségű, a tápanyagokat lassan leadó műtrágyaként” – magyarázta Iosif Mariakakis, a projekt vezetője. „Ebből a szennyvíztisztítók üzemeltetői is profitálnak, mivel nem kell vegyszereket tárolniuk, és az egész eljárás nagyon könnyen kezelhető.”

Az ePhos® elektrolíziscella a nitrogént és a foszfort elektrokémiai úton nyeri ki. (Kép: © Fraunhofer IGB)

Az új eljárás már piacra került, az USA-ban, Kanadában és Mexikóban már megvásárolták ipari szereplők. „A tervek szerint szeptember végéig megkezdi működését az első nagy bemutatótelep az USA-ban” – nyilatkozta Mariakakis. Mivel ott a szennyvízkezelésre vonatkozó határértékek nagyon szigorúak, különösen nagy az igény a foszfor leválasztását célzó hatékony eljárásokra. Az amerikai szennyvíztisztító-üzemeltetők közül sokan, akik az új eljárást szeretnék alkalmazni, maguk akarják eladni a struvitot, mivel vonzó bevételi forrást látnak benne. 

A kutatók szerint Németországban és Európa más részeiben is gyorsan elterjedhet az ePhos®, mivel itt is nő a kedvező műtrágyák iránti igény a mezőgazdaságban. „Az eljárás az élelmiszeriparban és az ipari víz kezelésében is használható” – tette hozzá a projekt vezetője. Az egyetlen feltétel, hogy a tisztítandó víznek nagy mennyiségű foszfátot kell tartalmaznia.

A Határfelület- és Bioeljárás-technikai Intézet jelenleg további licencvevőket keres, hogy a technológiát az európai piacon is bevezessék. Eközben a kutatók tovább optimalizálják a koncepciót. „Az ePhos®-t további modulokkal tervezzük kiegészíteni, hogy a jövőben a szennyvíztisztítókban az ammóniumot is vissza lehessen nyerni” – nyilatkozta Mariakakis.

(Fraunhofer Gesellschaft, 2016.06.02.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Admin

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Útjára indították a Sentinel-3A elnevezésű, sokoldalú földmegfigyelő műholdat
Az űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
A kiszolgált készülékekből az értékes nemesfémeknek csak 15%-át nyerik vissza

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?