Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Folyékony burkolat véd a hőségtől és a hidegtől

2016.12.13.
Üvegtáblákban keringetett folyadék szabályozza az épület belső hőmérsékletét.

Az épületek fűtése és hűtése nagyon sok energiát emészt fel. A meleg víz és a kellemes szobahőmérséklet biztosítása akár a teljes energiafelhasználás 85%-át is kiteheti. A sűrűn lakott területeken a nyári hőségben a hűtés is problémát jelenthet – ez a klímaváltozásra való tekintettel a jövőben még sürgetőbb lehet.

A tudósok világszerte keresik az olyan anyagokat és technikai megoldásokat, amelyekkel az épületek klimatizálását energiahatékonyabbá és környezetbarátabbá tehetik. A tervek az időjárási viszonyokhoz igazodó ablakoktól a hőszivattyúkon keresztül a klímát befolyásoló növényzetig széles skálán mozognak.

A jénai Friedrich-Schiller Egyetem kutatói az intelligens homlokzatok és ablakok egy új fajtáját fejlesztették ki. „Az alapötlet az volt, hogy az épületeket egy nagyon vékony, folyékony burkolattal vonjuk be” – magyarázta a technikai megoldás lényegét Lothar Wondraczek, az egyetem üvegekre specializálódott kémikusa. Ez a burkolat olyan üvegelemekből áll, amelyeknek a vastagsága nem haladja meg egy átlagos ablaküveg vastagságát, de a belsejében vékony csatornák futnak végig.

A mindössze néhány milliméter széles csatornák párhuzamosan helyezkednek el egymás mellett. Ha teljesen meg vannak töltve, az üveg alig látható. A csatornákban egy színtelen, vízbázisú tároló folyadék folyik. Ez a hő átmeneti, illetve tároló közegeként szolgál, de akár további tulajdonságokkal is felruházható. Változtatható lehet a színe, vagy akár napkollektorként is működhet.

 

Az üvegbe parányi csatornákat integráltak. (© Jan-Peter Kasper/ Friedrich-Schiller-Universität Jena)

A szerkezet működési elve a következő: az üvegfelületet érő napsugarak felmelegítik a folyadékot, amely egy hűvösebb tartályból érkezik. A folyadék elvezeti a hőt, így a homlokzat mögött nem melegszik fel a levegő. Télen ezzel szemben a folyadék az épület belsejéből vagy egy hőszivattyúból áramlik az üvegen keresztül, és ezáltal gondoskodik a belső rész kellemes hőmérsékletéről.

A most bemutatott prototípussal sikerült igazolni, hogy a módszerrel a hőmérsékletingadozások néhány perc alatt kiegyenlíthetők. Az üvegtáblák és az ablakok így alkalmasak nagyterületű hűtő- és fűtőberendezésként, illetve hőcserélőként például egy hőszivattyú működtetéséhez.

A speciális üvegtáblával elméletileg egy hagyományos két- vagy háromrétegű ablaküveg tetszőleges számú rétege helyettesíthető. Ha az elemeket az ablakok üvegezésére használjuk, fontos a csatornák minél csekélyebb láthatósága. Az üvegpanelek közvetlenül az épület homlokzatába integrálva is alkalmazhatók – magyarázta Wondraczek.

Hogy valójában mennyire működnek jól az intelligens homlokzatok és ablakok, az csak a nagyobb léptékű tesztelés során derül ki. Néhány héten belül felépítik az első modellépületeket, amelyeket a speciális üvegezéssel láttak el. A skandináv kísérleti helyszín mellett Jénában és Weimarban is tesztelik őket. A kísérletek körülbelül egy éves időtartamot ölelnek fel, mialatt különböző évszakok és időjárási feltételek mellett vizsgálják őket.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Hollandiában úszó városrészekkel tervezik megoldani a tengerszint növekedésének problémáját
A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.
Az épületek biztonságosabbak lesznek, környezetkímélőbb módon lehet megépíteni és üzemeltetni őket, és teljesen új formát ölthetnek: ez a C3, Németország legnagyobb építészeti kutatási projektjének célja.
Ródium nanorészecskék UV sugárzás hatására már szobahőmérsékleten lehetővé teszik a szén-dioxid átalakítását.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások