Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Folyékony burkolat véd a hőségtől és a hidegtől

2016.12.13.
Üvegtáblákban keringetett folyadék szabályozza az épület belső hőmérsékletét.

Az épületek fűtése és hűtése nagyon sok energiát emészt fel. A meleg víz és a kellemes szobahőmérséklet biztosítása akár a teljes energiafelhasználás 85%-át is kiteheti. A sűrűn lakott területeken a nyári hőségben a hűtés is problémát jelenthet – ez a klímaváltozásra való tekintettel a jövőben még sürgetőbb lehet.

A tudósok világszerte keresik az olyan anyagokat és technikai megoldásokat, amelyekkel az épületek klimatizálását energiahatékonyabbá és környezetbarátabbá tehetik. A tervek az időjárási viszonyokhoz igazodó ablakoktól a hőszivattyúkon keresztül a klímát befolyásoló növényzetig széles skálán mozognak.

A jénai Friedrich-Schiller Egyetem kutatói az intelligens homlokzatok és ablakok egy új fajtáját fejlesztették ki. „Az alapötlet az volt, hogy az épületeket egy nagyon vékony, folyékony burkolattal vonjuk be” – magyarázta a technikai megoldás lényegét Lothar Wondraczek, az egyetem üvegekre specializálódott kémikusa. Ez a burkolat olyan üvegelemekből áll, amelyeknek a vastagsága nem haladja meg egy átlagos ablaküveg vastagságát, de a belsejében vékony csatornák futnak végig.

A mindössze néhány milliméter széles csatornák párhuzamosan helyezkednek el egymás mellett. Ha teljesen meg vannak töltve, az üveg alig látható. A csatornákban egy színtelen, vízbázisú tároló folyadék folyik. Ez a hő átmeneti, illetve tároló közegeként szolgál, de akár további tulajdonságokkal is felruházható. Változtatható lehet a színe, vagy akár napkollektorként is működhet.

 

Az üvegbe parányi csatornákat integráltak. (© Jan-Peter Kasper/ Friedrich-Schiller-Universität Jena)

A szerkezet működési elve a következő: az üvegfelületet érő napsugarak felmelegítik a folyadékot, amely egy hűvösebb tartályból érkezik. A folyadék elvezeti a hőt, így a homlokzat mögött nem melegszik fel a levegő. Télen ezzel szemben a folyadék az épület belsejéből vagy egy hőszivattyúból áramlik az üvegen keresztül, és ezáltal gondoskodik a belső rész kellemes hőmérsékletéről.

A most bemutatott prototípussal sikerült igazolni, hogy a módszerrel a hőmérsékletingadozások néhány perc alatt kiegyenlíthetők. Az üvegtáblák és az ablakok így alkalmasak nagyterületű hűtő- és fűtőberendezésként, illetve hőcserélőként például egy hőszivattyú működtetéséhez.

A speciális üvegtáblával elméletileg egy hagyományos két- vagy háromrétegű ablaküveg tetszőleges számú rétege helyettesíthető. Ha az elemeket az ablakok üvegezésére használjuk, fontos a csatornák minél csekélyebb láthatósága. Az üvegpanelek közvetlenül az épület homlokzatába integrálva is alkalmazhatók – magyarázta Wondraczek.

Hogy valójában mennyire működnek jól az intelligens homlokzatok és ablakok, az csak a nagyobb léptékű tesztelés során derül ki. Néhány héten belül felépítik az első modellépületeket, amelyeket a speciális üvegezéssel láttak el. A skandináv kísérleti helyszín mellett Jénában és Weimarban is tesztelik őket. A kísérletek körülbelül egy éves időtartamot ölelnek fel, mialatt különböző évszakok és időjárási feltételek mellett vizsgálják őket.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Hollandiában úszó városrészekkel tervezik megoldani a tengerszint növekedésének problémáját
A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.
Az épületek biztonságosabbak lesznek, környezetkímélőbb módon lehet megépíteni és üzemeltetni őket, és teljesen új formát ölthetnek: ez a C3, Németország legnagyobb építészeti kutatási projektjének célja.
Ródium nanorészecskék UV sugárzás hatására már szobahőmérsékleten lehetővé teszik a szén-dioxid átalakítását.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?