Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Fogászati lenyomatkészítés másként

2008.04.06.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

A mintavétel során a páciens szájába egy szörnyű mintavevő eszközt tesznek, amelyet mintavevő anyaggal bélelnek. Ezután óráknak tűnő percek kérdése és megköt az anyag. Ezt a kellemetlen érzést elfeledtetheti egy új mérnöki megoldás.

Ha a Cadent Technology fogorvosi eszközöket fejlesztő vállalt jó úton jár, a szilikon-bázisú fogászati lenyomat-vevőket elfelejthetjük a fogorvosi rendelőkben. Most mutatták be az iTero rendszert, ami digitális képalkotást alkalmaz a páciens szájának letapogatására. A fogorvos az eszközbe épített vékony falat egymás után a fogak közé helyezi és a lábpedál segítségével bekapcsolja a készülék lézersugarait. Ekkor a több mint 100'000 lézersugárnyaláb 13,5 mm mélyen a páciens szájába hatol, ahonnan visszaverődik. Ezeket a visszaverődött sugarakat használják fel a képalkotáshoz.


A fogak letapogatása a kézi egység segítségével

Miután a fogorvos letapogatta a fogakat (ez akár 30 'mérést' is jelenthet) a központi egység vezeték nélküli hálózaton keresztül elküldi az eredményeket a Cadent weboldalára, ahol a 3D modellek megjelennek. Ha a fogorvos szeretne egy modellt is az adott fogról, a Cadent elkészíti polyurethan blokkokból.
De amíg nincs vége a fogászati lenyomatok korszakának, addig az olasz Zhermack Clinical legújabb fejlesztése lehet a fogorvosok segítségére. Egy olyan új anyagot dobtak piacra, amely a lenyomatkészítés közben megváltoztatja színét amikor eljön a lenyomat kivételének ideje. Ezzel csökkenthető azon esetek száma, amikor a minta nincs még kész vagy beragad és így pontatlan lesz. Az új vinyl polysiloxane gél alapú anyag a páciens nyálával nanoméretekben lép reakcióba, kiszorítja a nedvességet és észrevehetetlenül idomul a fogakhoz és az ínyhez. És ha ez mind nem lenne elég vanília illatával biztosan meggyőzi a pácienseket hasznosságáról.

Forrás: www.popularmechanics.com

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az időskori távollátás problémájának megoldására legtöbben két különböző erősségű szemüveget használnak, mások a bifokális vagy a progresszív lencsékre esküsznek. Hamarosan itt az elektronikus segítség!
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?