Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Fogászati lenyomatkészítés másként

2008.04.06.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

A mintavétel során a páciens szájába egy szörnyű mintavevő eszközt tesznek, amelyet mintavevő anyaggal bélelnek. Ezután óráknak tűnő percek kérdése és megköt az anyag. Ezt a kellemetlen érzést elfeledtetheti egy új mérnöki megoldás.

Ha a Cadent Technology fogorvosi eszközöket fejlesztő vállalt jó úton jár, a szilikon-bázisú fogászati lenyomat-vevőket elfelejthetjük a fogorvosi rendelőkben. Most mutatták be az iTero rendszert, ami digitális képalkotást alkalmaz a páciens szájának letapogatására. A fogorvos az eszközbe épített vékony falat egymás után a fogak közé helyezi és a lábpedál segítségével bekapcsolja a készülék lézersugarait. Ekkor a több mint 100'000 lézersugárnyaláb 13,5 mm mélyen a páciens szájába hatol, ahonnan visszaverődik. Ezeket a visszaverődött sugarakat használják fel a képalkotáshoz.


A fogak letapogatása a kézi egység segítségével

Miután a fogorvos letapogatta a fogakat (ez akár 30 'mérést' is jelenthet) a központi egység vezeték nélküli hálózaton keresztül elküldi az eredményeket a Cadent weboldalára, ahol a 3D modellek megjelennek. Ha a fogorvos szeretne egy modellt is az adott fogról, a Cadent elkészíti polyurethan blokkokból.
De amíg nincs vége a fogászati lenyomatok korszakának, addig az olasz Zhermack Clinical legújabb fejlesztése lehet a fogorvosok segítségére. Egy olyan új anyagot dobtak piacra, amely a lenyomatkészítés közben megváltoztatja színét amikor eljön a lenyomat kivételének ideje. Ezzel csökkenthető azon esetek száma, amikor a minta nincs még kész vagy beragad és így pontatlan lesz. Az új vinyl polysiloxane gél alapú anyag a páciens nyálával nanoméretekben lép reakcióba, kiszorítja a nedvességet és észrevehetetlenül idomul a fogakhoz és az ínyhez. És ha ez mind nem lenne elég vanília illatával biztosan meggyőzi a pácienseket hasznosságáról.

Forrás: www.popularmechanics.com

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
A laparoszkópos műtétek nagy gyakorlatot igényelnek a sebészektől. A szükséges jártasságot csak műtétek során szerezhetik meg az orvosok, azonban a műtétek játszódhatnak a virtuális valóságban is...

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?