Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Fajmegőrzés SMS-ekkel

2012.01.09.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.

Kenyában is egyre több embernek van mobiltelefonja, amelyeket használni is lehet, mert időközben meglepően jól sikerült a hálózat kiépítése. Még a kevésbé lakott régiókban is elviselhető a vétel az alapszolgáltatások, azaz a telefonbeszélgetés és a rövid szöveges üzenetek (SMS) számára. A New York-i kutatóvállalat, a Ground Lab tudósai a fejlődést egy szokatlan alkalmazáshoz használták fel: a Kenya déli részén élő oroszlánpopulációt tartják szemmel. A Living with Lions és a Lion Guardians állatvédő szervezetekkel együtt indított projekt célja, hogy a vadállatoknak olyan régiókban is megadathasson a túlélés lehetősége, ahol szarvasmarha tenyésztés folyik.

Oroszlán nyakörvvel: a vadőrök folyamatosan értesülnek a ragadozók tartózkodási helyéről (Kép: Ground Lab)

Az állatokat ehhez egy nyakörvvel látják el, amiben egy mobiltávközlési chip és egy GPS vevő bújik meg. Az elektronika többi része az Arduino projekt nyílt forrású hardverjén alapul. A hozzá tartozó szoftvert a Ground Lab munkatársai készítették el. A nyakörv a GPS pozíciót küldi el periodikus időközönként SMS-ben. „Számunkra ez az út kevesebbe kerül, mint a műholdas adók használata” – magyarázta Benedetta Piantella a Ground Lab vállalattól. „Ott, ahol nincs adótorony, kisméretű és olcsó bázisállomásokat tudunk felépíteni.” Így megfelelően nagy területet tudnak lefedni. Piantella elmondta, hogy hasonló megközelítést mindenütt lehetne alkalmazni, ahol az internetes infrastruktúra még nem igazán épült ki. „Sok probléma Afrikában - legyen az most az egészségügy vagy a környezetvédelem területén - azzal függ össze, hogy a döntéshozatalhoz szükséges adatokat nem lehet elég hatékonyan gyűjteni” – mondta.

Az elektronika és a szoftver nyílt forrású technológián alapul (Kép: Ground Lab)

Afrikának időközben több mint 650 millió mobiltelefon felhasználója van, derül ki a GSMA ágazati szervezet legutóbbi statisztikájából. A növekedési ráta pedig hatalmas, évi 20%. A kenyai kormány becslései szerint a lakosság több mint 60%-ának van mobiltelefonja. A készülékek között egyre keresettebbek az olcsó okostelefonok, azaz a telefonálás és az SMS már nem elégíti ki az emberek igényeit. Ehhez azonban az infrastruktúrát tovább kell fejleszteni, amelyről Justin Dows, Piantella kollégája úgy gondolja, hogy akár még jobb is lehet, mint a fejlett ipari országokban. „Ezek az országok átugrották a vezetékhez kötött infrastruktúra kiépítését. Így a problémákat máris vezeték nélkül lehet megoldani és nem kell a kábelrengeteget is tovább fejleszteni nagy beruházásokkal” – mondta.

Az SMS egy jó lehetőség az idő áthidalására, amíg a megbízható vezeték nélküli internet rendelkezésre nem áll.

Forrás: www.heise.de/tr (Technolgy Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.
Egy német kutatók által fejlesztett apró projektor prototípus tiszta és éles képet jelenít meg és vesz fel még napsütésben is

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?