Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Fürdőkádból óriási iPad képernyő

2013.08.13.
Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy milyen érzés lenne az érintőképernyős iPad-ben úszkálni egy jót.

Elsőre egy kicsit szürreális gondolat, ám az “AquaTop display” mégis valami ilyesmiről szól. A Tokiói Egyetem Elektrokommunikációs Laboratóriumának prototípusát egyelőre csak egy kád víz és néhány külön elektromos egység alkotja, azonban az Aquatop jövőbeli tervei között szerepel, hogy a hétköznapi fürdőkádakat magukkal ragadó érintőképernyőkké változtassa, lehetővé téve a fürdőzők számára, hogy filmeket, fotókat nézzenek, vagy játsszanak.

Ellentétben a tipikus érintőképernyőkkel, ezt a képernyőt a felhasználó nem csak felülről, a felső síkjában irányíthatja. Úgy tervezték, hogy valóban a képernyő részeként érezhessük magunkat. Mivel az érintés érzékelése néhány centiméterrel a víz felülete alá terjed, a rendszer többféle parancsot is meg tud különböztetni, beleértve a víz kanalazását, a felszín alatti integetést, a képek „víz alá húzással” való törlését, és az egy, kettő, vagy három ujjal való „kattintást” a felszín alatt és felett egyaránt.

Működése meglehetősen egyszerű. Fürdősót kell adni a vízhez, hogy sötét fakó színezet kapjon – magnézium-szulfátot – aminek köszönhetően a fölé helyezett projektorral képeket lehet a felületére vetíteni. Egy Microsoft Kinect egység szolgál mélységi kameraként, így a rendszer képes reagálni mind a felszín feletti, mind a felszín alatti parancsokra. Egy 80 milliméteres hangszórótömb pedig 50 hertzes hullámokat gerjeszt, amivel haptikus visszajelzést ad a felhasználónak. A bemutató berendezésben egy 250 milliméteres hangszóró – melyhez piros LED-rácsot rögzítettek – fénylő mini-szökőkutat hozott létre a kádban, amivel egy videojátékban történt robbanásokat igyekeztek leképezni. Az elemek mindegyike egy központi vezérlő számítógépre van kötve (vigyázni kell, nehogy víz érje).Az AquaTop egyaránt biztosítja a „desktop kölcsönhatásokat”, melyekkel filmeket és képeket nézhetünk, valamint a „játék kölcsönhatásokat”. A fejlesztők egy medúza-lövöldözős játékot is elkészítettek, ahol a kezünkkel és az ujjainkkal ellenséges medúza és gumikacsa hadak ellen bevethető mágikus köröket és tűzgolyókat irányíthatunk. Kétjátékos üzemmódban is használható, amennyiben esetleg egy társa is van a fürdőzőnek.

Az alkotók a nedvessé váló kezeket hozták fel az eszköz egyetlen hátrányaként. Ezen kívül azért nem feledkezhetünk meg a lustaság azon veszélyes szintjéről sem, ami során inkább csak egy nagyképernyős mozivá varázsoljuk a fürdőkádat, valamint arról, hogy esetleg vízzel fröcsköljük le az elektromos berendezéseket.

A kutatók azt remélik, hogy az AquaTop hamarosan otthoni használatra is alkalmas lesz, illetve vidámparkokban és uszodákban is bevethető verziókat is terveznek.

Forrás: www.spectrum.ieee.org

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások