Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Fürdőkádból óriási iPad képernyő

2013.08.13.
Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy milyen érzés lenne az érintőképernyős iPad-ben úszkálni egy jót.

Elsőre egy kicsit szürreális gondolat, ám az “AquaTop display” mégis valami ilyesmiről szól. A Tokiói Egyetem Elektrokommunikációs Laboratóriumának prototípusát egyelőre csak egy kád víz és néhány külön elektromos egység alkotja, azonban az Aquatop jövőbeli tervei között szerepel, hogy a hétköznapi fürdőkádakat magukkal ragadó érintőképernyőkké változtassa, lehetővé téve a fürdőzők számára, hogy filmeket, fotókat nézzenek, vagy játsszanak.

Ellentétben a tipikus érintőképernyőkkel, ezt a képernyőt a felhasználó nem csak felülről, a felső síkjában irányíthatja. Úgy tervezték, hogy valóban a képernyő részeként érezhessük magunkat. Mivel az érintés érzékelése néhány centiméterrel a víz felülete alá terjed, a rendszer többféle parancsot is meg tud különböztetni, beleértve a víz kanalazását, a felszín alatti integetést, a képek „víz alá húzással” való törlését, és az egy, kettő, vagy három ujjal való „kattintást” a felszín alatt és felett egyaránt.

Működése meglehetősen egyszerű. Fürdősót kell adni a vízhez, hogy sötét fakó színezet kapjon – magnézium-szulfátot – aminek köszönhetően a fölé helyezett projektorral képeket lehet a felületére vetíteni. Egy Microsoft Kinect egység szolgál mélységi kameraként, így a rendszer képes reagálni mind a felszín feletti, mind a felszín alatti parancsokra. Egy 80 milliméteres hangszórótömb pedig 50 hertzes hullámokat gerjeszt, amivel haptikus visszajelzést ad a felhasználónak. A bemutató berendezésben egy 250 milliméteres hangszóró – melyhez piros LED-rácsot rögzítettek – fénylő mini-szökőkutat hozott létre a kádban, amivel egy videojátékban történt robbanásokat igyekeztek leképezni. Az elemek mindegyike egy központi vezérlő számítógépre van kötve (vigyázni kell, nehogy víz érje).Az AquaTop egyaránt biztosítja a „desktop kölcsönhatásokat”, melyekkel filmeket és képeket nézhetünk, valamint a „játék kölcsönhatásokat”. A fejlesztők egy medúza-lövöldözős játékot is elkészítettek, ahol a kezünkkel és az ujjainkkal ellenséges medúza és gumikacsa hadak ellen bevethető mágikus köröket és tűzgolyókat irányíthatunk. Kétjátékos üzemmódban is használható, amennyiben esetleg egy társa is van a fürdőzőnek.

Az alkotók a nedvessé váló kezeket hozták fel az eszköz egyetlen hátrányaként. Ezen kívül azért nem feledkezhetünk meg a lustaság azon veszélyes szintjéről sem, ami során inkább csak egy nagyképernyős mozivá varázsoljuk a fürdőkádat, valamint arról, hogy esetleg vízzel fröcsköljük le az elektromos berendezéseket.

A kutatók azt remélik, hogy az AquaTop hamarosan otthoni használatra is alkalmas lesz, illetve vidámparkokban és uszodákban is bevethető verziókat is terveznek.

Forrás: www.spectrum.ieee.org

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat
Fotodiódák rögzítik a tekintet irányát, és annak megfelelően lapoz előre vagy hátra&nbsp;
Egy német kutatók által fejlesztett apró projektor prototípus tiszta és éles képet jelenít meg és vesz fel még napsütésben is

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások