Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Füllel irányítható kerekesszék

2013.11.25.
Nagyobb önállóság a kétoldali végtagbénulásban szenvedők számára.

Furcsán hangzik, de a jövőben a kétoldali végtagbénulásban szenvedők akár füllel is irányíthatják kerekesszékeiket és más segédeszközöket. Kísérletek tanúsága szerint a koncepció meglepően jól működik. Tesztszemélyek tanulták meg, hogyan feszítsék meg fülizmaikat úgy, hogy e jelek segítségével irányítsák a kerekesszéket. Már öt nap gyakorlás után balesetmentesen elnavigáltak egy kerekesszéket egy épületben. A kutatók a prototípust egy teljesen beültethető rendszerré szeretnék továbbfejleszteni.

Azok az emberek, akik mellkastól vagy nyaktól lefelé lebénultak, nem tudják mozgatni lábaikat és karjaikat. Ezért számukra rendkívül nehéz egy kerekesszéket vagy számítógépet kezelni. Mindeddig csak olyan rendszerek léteztek, amelyeket légzéssel, például fújással vagy szemmozgatással lehetett irányítani. Ennek hátránya azonban, hogy eközben nem tudnak beszélni vagy a velük szemben álló személyre nézni.

Göttingeni, heidelbergi és karlsruhei kutatók ezért egy új módszert kerestek. Ötletük abban áll, hogy a lebénult személyek még működő fülizmaikat használhatnák irányítószervként. Korábbi tanulmányokból ismeretes, hogy bár az emberek többnyire nem tudják olyan erősen mozgatni füleiket, hogy az látható lenne, a fülizmok mégis irányíthatóak akaratlagosan.

A kutatók ezért egy olyan innovatív rendszer prototípusát fejlesztették ki, amely a fülizmokat és a számítógépes vezérlést kapcsolja össze. A fül mögé erősített kis chip rögzíti az izomjeleket, amelyeket aztán rádiójelekkel egy számítógépnek továbbítanak. Ez a jeleket a kerekesszéket vezérlő parancsokká alakítja. „Különleges kihívás volt olyan technikai megoldást találnunk, amely lehetővé teszi a fülizmok apró jeleinek zavartalan mérését” – nyilatkozta Rüdiger Rupp, a heidelbergi egyetemi klinika munkatársa.A fülre helyezett érzékelő rögzíti az izomjeleket, és továbbítja azokat rádiójelekkel egy számítógépnek.
(Kép: © Universitätsmedizin Göttingen)


De működik vajon a rendszer a gyakorlatban is? Ennek megállapítására a kutatók a következő tesztet végezték: Tíz egészséges tesztszemély öt napon át napi egy órát gyakorolt annak érdekében, hogy fülizmait felváltva jobb és bal oldalon akaratlagosan aktiválni tudja. Ebben egy speciálisan erre a célra kifejlesztett szoftver volt segítségükre, amely minden kísérleti személynek visszajelzést ad a fülizmok jeleinek minőségéről és a további gyakorlási lehetőségekről.  

Ezután következett a döntő teszt: Az ötödik napon a tesztszemélyek beültek egy elektromos kerekesszékbe, és fülizmaik, valamint az előbb említett szoftver segítségével irányították azt. Az eredmény: ötnapi gyakorlás után mind a tíz személynek sikerült a göttingeni egyetemi klinika főépületén a csak füllel irányított kerekesszékkel végigmenni.A füllel irányítás tesztelése. (Kép: © Universitätsmedizin Göttingen)

„Igazán meglepődtünk, mivel a kísérlet kezdete előtt a tesztszemélyek fele azt állította, hogy egyáltalán nem tudja a füleit mozgatni” – nyilatkozta a kísérlet vezetője, David Liebetanz, a göttingeni egyetemi klinika (Universitätsmedizin Göttingen, UMG) munkatársa. „A vizsgálatok azt mutatják, hogy bárki aktiválhatja akaratlagosan a fülizmait, ha ezt célzottan gyakorolja. Ha valaki az új prototípussal megfelelően gyakorol, akár egy kerekesszéket is képes lehet precízen irányítani.”   

A prototípussal elért eredményekre alapul a teljesen beültethető rendszer fejlesztése, amelyen a kutatócsoport az elkövetkező években tervez dolgozni. Egy ilyen rendszer rádiójelek segítségével különböző eszközökkel kapcsolható össze, például egy kerekesszékkel, egy karprotézissel vagy egy számítógéppel.

„Az új technológia elsősorban a nagymértékben lebénult betegeket segíti, vagyis azokat, akik nem tudják mozgatni lábaikat és karjaikat” – magyarázta Liebetanz. A kutatócsoport célja az, hogy ezeknek a pácienseknek adjon vissza egy kicsit elveszett mobilitásukból és életminőségükből.

(Universitätsmedizin Göttingen - Georg-August-Universität, 2013.11.13.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Részben magyar fejlesztésű technológia segítheti a futballbírókat a leshelyzeteknél.
Az önmagát stabilizáló kerekesszék két automatikus „láb” segítségével közlekedik a lépcsőn.
A Leibniz Társaság Új Anyagok Intézete (Leibniz-Institut für Neue Materialien, INM) együttműködést indít Namíbiával.
Környezetbarátabbá teszi a vasúti személy- és teherszállítást a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és az anyavállalat közösen fejlesztett vezetőtájékoztató rendszere.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?