Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Földrengés-előrejelzés mobiltelefonnal

2016.04.05.
Akár minden okostelefon lehetne egyben földrengésmérő állomás is: néhány amerikai kutató olyan alkalmazást fejleszt, amely a mobiltelefon gyorsulásmérőjét használja a földmozgások felismeréséhez.

Földrengéskor akár másodpercek dönthetnek életről és halálról: ha a figyelmeztetés elég korán érkezik a közelgő rengés előtt, még marad idő, hogy az emberek biztonságos helyre vonuljanak, a vonatokat leállítsák, a gázvezetékeket elzárják. A különösen veszélyeztetett területeken, mint például Kaliforniában, már létezik egy érzékelőkből kialakított hálózat, ami riadót fúj, ha valahol elindul a rengés. A kaliforniai Berkeley Egyetem néhány kutatója egy ehhez hasonló földrengés-előrejelző rendszert fejleszt mobiltelefonos alkalmazás formájában. A MyShake-re keresztelt applikáció az olyan földrengéssel veszélyeztetett országokban nyújthat segítséget, ahol még fejletlen a szeizmikus megfigyelő rendszer, azonban milliónyi embernek van okostelefonja – mint például Nepálban vagy Peruban.

A MyShake gyárilag beépített szenzorokat használ: a GPS-t és a gyorsulásmérőt. Richard Allen és munkatársai egy olyan speciális algoritmust fejlesztenek, ami képes megkülönböztetni a földrengés okozta mozgásokat a hétköznapi rázkódásoktól. A rendszer csak a legalább 5-ös erősségű rengéseket ismeri fel egyértelműen, de ezek esetében beszélhetünk nagyobb veszélyről – magyarázzák a kutatók.

Az alkalmazás a következőképpen működik: ha például egy asztalon fekvő mobiltelefon egyértelmű rengéseket észlel, elküldi az adatokat – a pontos koordinátákat is beleértve – a kaliforniai egyetem központjába. Ha még legalább további négy figyelmeztetés beérkezik ugyanarról a területről, megerősítik a földrengés tényét. A MyShake azonban még nem küld figyelmeztetést a felhasználóknak – ezt a funkciót akkor tervezik bevezetni, ha az alkalmazás sikeresen túljut a jelenlegi tesztüzemen. Richard Allen és munkatársai abban bíznak, hogy minél többen letöltik az applikációt. A szoftver ingyenesen elérhető a Google Play áruházban, de a kutatók már az iPhone-ra optimalizált változaton is dolgoznak. A program működés közben a háttérben fut, és csak nagyon csekély mértékben befolyásolja a mobiltelefon teljesítményét.


A MyShake ugyan nem helyettesítheti a meglévő professzionális szeizmikus hálózatokat, azonban a segítségével az ilyen rendszerrel kiépített területeken is gyorsabbá és pontosabbá válna a korai figyelmeztetés. A legnagyobb jelentősége mindenekelőtt azonban ott lenne, ahol egyáltalán nincs vagy fejletlen a szeizmikus hálózat. Az alkalmazás ezeken a területeken orvosolni tudná a korai figyelmeztetés hiányát – emelte ki Allen. Az alkalmazás algoritmusát fejlesztő kutató, Qingkai Kong, hasonlóan nagy lehetőséget lát a mobiltelefonok okos használatában. Úgy véli, hogy az alkalmazás elterjedése akár a szeizmológia tudományát is teljesen átformálhatná. A számok tükrében ez nagyon is lehetséges: közel egy milliárd okostelefont használnak világszerte.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyes francia városokban már működik az az okostelefonos alkalmazás, amellyel az autók üres helyeire utasokat lehet szervezni, csökkentve a forgalmat és a környezetszennyezést.
Környezetbarátabbá teszi a vasúti személy- és teherszállítást a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és az anyavállalat közösen fejlesztett vezetőtájékoztató rendszere.
Beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre.
Röntgenmikroszkóp valós időben mutatja meg a töltés és merülés közbeni elektróda részecskéket

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások