Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Földrengés-előrejelzés mobiltelefonnal

2016.04.05.
Akár minden okostelefon lehetne egyben földrengésmérő állomás is: néhány amerikai kutató olyan alkalmazást fejleszt, amely a mobiltelefon gyorsulásmérőjét használja a földmozgások felismeréséhez.

Földrengéskor akár másodpercek dönthetnek életről és halálról: ha a figyelmeztetés elég korán érkezik a közelgő rengés előtt, még marad idő, hogy az emberek biztonságos helyre vonuljanak, a vonatokat leállítsák, a gázvezetékeket elzárják. A különösen veszélyeztetett területeken, mint például Kaliforniában, már létezik egy érzékelőkből kialakított hálózat, ami riadót fúj, ha valahol elindul a rengés. A kaliforniai Berkeley Egyetem néhány kutatója egy ehhez hasonló földrengés-előrejelző rendszert fejleszt mobiltelefonos alkalmazás formájában. A MyShake-re keresztelt applikáció az olyan földrengéssel veszélyeztetett országokban nyújthat segítséget, ahol még fejletlen a szeizmikus megfigyelő rendszer, azonban milliónyi embernek van okostelefonja – mint például Nepálban vagy Peruban.

A MyShake gyárilag beépített szenzorokat használ: a GPS-t és a gyorsulásmérőt. Richard Allen és munkatársai egy olyan speciális algoritmust fejlesztenek, ami képes megkülönböztetni a földrengés okozta mozgásokat a hétköznapi rázkódásoktól. A rendszer csak a legalább 5-ös erősségű rengéseket ismeri fel egyértelműen, de ezek esetében beszélhetünk nagyobb veszélyről – magyarázzák a kutatók.

Az alkalmazás a következőképpen működik: ha például egy asztalon fekvő mobiltelefon egyértelmű rengéseket észlel, elküldi az adatokat – a pontos koordinátákat is beleértve – a kaliforniai egyetem központjába. Ha még legalább további négy figyelmeztetés beérkezik ugyanarról a területről, megerősítik a földrengés tényét. A MyShake azonban még nem küld figyelmeztetést a felhasználóknak – ezt a funkciót akkor tervezik bevezetni, ha az alkalmazás sikeresen túljut a jelenlegi tesztüzemen. Richard Allen és munkatársai abban bíznak, hogy minél többen letöltik az applikációt. A szoftver ingyenesen elérhető a Google Play áruházban, de a kutatók már az iPhone-ra optimalizált változaton is dolgoznak. A program működés közben a háttérben fut, és csak nagyon csekély mértékben befolyásolja a mobiltelefon teljesítményét.


A MyShake ugyan nem helyettesítheti a meglévő professzionális szeizmikus hálózatokat, azonban a segítségével az ilyen rendszerrel kiépített területeken is gyorsabbá és pontosabbá válna a korai figyelmeztetés. A legnagyobb jelentősége mindenekelőtt azonban ott lenne, ahol egyáltalán nincs vagy fejletlen a szeizmikus hálózat. Az alkalmazás ezeken a területeken orvosolni tudná a korai figyelmeztetés hiányát – emelte ki Allen. Az alkalmazás algoritmusát fejlesztő kutató, Qingkai Kong, hasonlóan nagy lehetőséget lát a mobiltelefonok okos használatában. Úgy véli, hogy az alkalmazás elterjedése akár a szeizmológia tudományát is teljesen átformálhatná. A számok tükrében ez nagyon is lehetséges: közel egy milliárd okostelefont használnak világszerte.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyes francia városokban már működik az az okostelefonos alkalmazás, amellyel az autók üres helyeire utasokat lehet szervezni, csökkentve a forgalmat és a környezetszennyezést.
Környezetbarátabbá teszi a vasúti személy- és teherszállítást a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és az anyavállalat közösen fejlesztett vezetőtájékoztató rendszere.
Beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre.
Röntgenmikroszkóp valós időben mutatja meg a töltés és merülés közbeni elektróda részecskéket

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások