Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Fény szóródása fénnyel

2017.04.18.
Kimutatták a fotonok közti kölcsönhatást az LHC kísérletei során.

80 év után végre bizonyított: fizikusok kimutatták a fény fénnyel való szóródását – ez a jelenség a klasszikus fizikában elképzelhetetlen. A kvantumfizika azonban a foton fotonnal való kölcsönhatását már 1935-ben előre jelezte. Kutatók az első kísérleti eredményeket ólom atommagok ütköztetése során érték el az LHC részecskegyorsítóban.

Difoton esemény az ATLAS detektorban két épphogy ütköző ólommag között – az esemény során fény-fény kölcsönhatás lép fel (©ATLAS Collaboration)

A klasszikus fizikában az anyagrészecskékkel ellentétben a fényrészecskékre más elv vonatkozik: a fotonok egymás számára láthatatlanok, nem érzékelik a másikat. Fénysugarak találkozásakor nincs egymásra hatásuk. James Clerk Maxwell elektromágneses sugárzást leíró egyenlete alapján fény és fény közötti szóródás nem létezik.

Nem bizonyított, de elméletileg lehetséges

A kvantumfizika színre lépésével mindez azonban megváltozott: már 1935-ben előre jelezte két fizikus, Werner Heisenberg és Hans Euler, hogy kvantumelektrodinamika keretén belül nagyon ritka esetekben a kölcsönhatás fotonok között lehetséges. Időközben kutatók ügyes manipulációval fotonokat kapcsoltak össze, melyek így molekulaként vagy kristályként viselkedtek.

„A fény rugalmas szóródása fény által azonban mindeddig észrevétlen maradt – egy extrém intenzitású lézerkísérlet sem volt elég erős ahhoz, hogy ezt a jelenséget kimutathassuk”, magyarázzák a Nagy Hadronütköztető (LHC) ATLAS detektorának fizikusai.

 

Bizonyíték majdnem ütközés során

Az LHC fizikusainak most először sikerült fény-fény közötti szóródást kísérleti úton kimutatniuk. Az ütköztetéshez 5 Teraelektronvolt energiájú ólom-ionokat alkalmaztak. Egy-két esetben az ólom-ionok ütközése nem történik meg; rendkívül közel kerülnek egymáshoz, a szétesés azonban elmarad.

Ehhez hasonló „ultra-periférikus ütközési események” során egy nagyon erős elektromos mező keletkezik az ólommag közvetlen környezetében. „A majdhogynem összeütköző ólommagok által létrehozott elektromágneses mező tekinthető úgy, mintha az kvázi-valóságos fotonok sugara lenne”, magyarázzák a fizikusok. Az elmélet előrejelzése szerint, nagyon ritka esetekben két ehhez hasonló, velejáró foton egymáshoz képest szétszóródhat.

Ólommagok ütközésének kvantumdinamikai illusztrációja (balra) és a létrejövő fény-fény szóródás (jobbra) (©ATLAS Collaboration)

13 regisztrált difoton esemény

Fizikusok jelenleg 13, az ATLAS detektor által rögzített difoton eseménnyel rendelkeznek. Állításuk szerint mérési eredményük bizonyossága 4.4 standard eltérés (egy felfedezés akkor mondható bizonyosnak, ha az eléri az 5 Szigma bizonyosságot - mindez azt jelenti, hogy a mérési eredmény öt standard eltérés távolságra helyezkedik el a véletlentől). Az eredmények összeegyeztethetők továbbá az elmélet által elvárt fény és fény közötti szóródási modellel.

„Első alkalommal tapasztalhattuk meg, hogyan hat egymásra két foton”, meséli Matthias Schott a Mainz Egyetemtől, az ATLAS kutatócsoport tagja. „A mérési eredmény, amit sikerült elérni szenzációsnak számít”.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A sötét fotonra utaló jeleket figyeltek meg az MTA Atommagkutató Intézetének (MTA Atomki) tudósai, a debreceni fizikusok kimagasló kísérleti eredményeiket a rangos Physical Review Letters tudományos szakfolyóiratban publikáltak
Fényrészecske hullámfüggvényének ábrázolása kvantuminterferenciával.
Az eddigi legnagyobb pontossággal sikerült megmérniük az antiproton mágneses momentumát az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak, lehetővé téve ezzel egy alapvető fontosságú összehasonlítást az anyag és az antianyag között.
Fizikusok képesek információt tárolni egy nagyobb csoport összekötött rubídium atomban.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?