Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Ezen a napon született Nikola Tesla, a wireless atyja

2015.07.10.
Ingyenes, vezeték nélküli energiát az emberiségnek. Ez volt az álma.

„Ha belegondolunk, hogy ma már mennyi láthatatlan sugárzás, energiamező vesz minket körül az internet vagy hálózat nélküli telefonok révén, akkor azt is mondhatjuk, hogy én ezeket a láthatatlan sugárzásokat próbáltam megjeleníteni, ugyanakkor az ecsetkezelésben benne van némileg a kalligráfia tudása, illetve a korábbi Tesla-sorozat tapasztalata is.”   Fukui Yusuke, japán származású képzőművész Tesla kiállítása a budapesti Kiscelli Múzeumban volt látható.


Fukui Yusuke: Tesla-World Wireless System (12VI.). 2012, akril, lakkfilc, grafit, vászon. 161x132 cm

 


Nikola Tesla  az ötgyermekes szerb ortodox pap Milutin Tesla (1819-1879) és felesége, Georgina ( 1822-1892), negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot, 1856. július 10-én. A Gospic közeli, Smiljan Lika ortodox Szent Péter és Pál templomának paplakában született. Nikola Tesla Gospić általános iskoláját járta és a középiskolát 1870-ben kezdte Károlyvárosban. A középiskolás éveiben a nagynénje és annak férje, Dane Brankovics Stanka, nyugalmazott K.u.K. ezredes házában lakhatott.
1875-ben a grazi Technische Hochschule "Studium Generale" fakultásán az első évek az általános képzéssel teltek. 1876. július 21-től folytathatta, mint fő szakként, a gépészmérnöki tanulmányait. A fizika professzora, James Pöschl ismertette meg vele a Gramme-gépet, Zénobe Gramme-nak, az akkor teljesen újdonságszámba menő váltakozó áramú generátorát. A második évben Nikola tanulmányi aktivitása jócskán alábbhagyott. A harmadik évben, 1877-1878 tanévben nem vizsgázhatott, mivel nem tudta fizetni a tandíjat, s végül kizárták az egyetemről. 1878 novemberében még az újvidéki Matica Srpskahoz (Szerb Irodalmi és Tudós Társaság) is folyamodik támogatásárt, de elutasításra talál. Tesla Mariborba költözik, ahol gépészmérnökként dolgozhatott. Szabadidejében a kétes hírű kártya- és biliárdbarlangokat járta. Emiatt a rendőrség Teslát, 1879.március 24-én visszatoloncolja szülővárosába, Gospicba. Egy hónappal később, 1879. áprilisában, apja meghalt. Halála után, kezdetben Nikola Gospić-ban helyettesítő tanári állást kaphatott, s végül, a pomázi Luppa szerb földbirtokos családba nősült, anyai nagybátyja, Paja Mandić segítette ki az anyagi gondokból, s összeköttetéseinek köszönhetően, Tesla Budapesten megismerkedhetett Puskás Tivadarral.  Előzőleg, még 1880-ban, a nagybátyja Dane Brankovics pénzügyi támogatásával, Tesla Prágába utazott, hogy a német nyelvű  Károly Egyetem diplomáját megszerezhesse. Itt megint a tandíjfizetés és az előadások látogatásának elmaradása miatt távoznia kellett.


1881-1882 évekbenTesla Budapesten, távirdai mérnökként dolgozhatott a Puskás Tivadar által vezetett, American Telephone Company-nál, mely Thomas Edison-hoz tartozó társaságokat Európában képviselte akkoriban.  A budapesti telefonközpont átadása évében, 1881-ben, Tesla lett a cég főmérnöke. Első találmánya egy telefon kihangosító,  mely az első hangszórók egyike lett.  Önéletrajzában írja, Tesla a pesti Városligetben barátjával, Szigeti Antallal sétálgatott, és Goethe Faustját eredetiben idézte. Tesla a porba egy bottal megrajzolta a váltakozó áramú motor működését, amelyen már öt éve gondolkozott. 1882-ben Párizsba költözik, hogy Puskás Tivadar ajánlásával, a Charles Batchelor vezette, Continental Edison Company-nál dolgozhasson. 1883-ban a strassburgi munkahelyén megépítette a Városligetben lerajzolt váltakozó áramú motorjának első kísérleti példányát, ebben forgó mágneses teret használt a motor meghajtásához (erre később 1888-ban kapott szabadalmat az USA-ban). Tesla vezette 1883. novemberétől-1884.februárjáig,  a párizsi Gare de l'Est forradalmian új elektromos világításának megvalósítását.


1884. június 6-án Tesla New York-ba érkezett, szinte pénztelenül. Két nappal később, 1884. június 8-án, kezdett a Thomas Edison Company-nál dolgozni. A közös munka 1884. december 7-ig tartott, miután Edison az egyenáramú gépek fejlesztése után nem fizette ki Teslának a tréfából felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat. A következő év márciusában Tesla megalapította két üzletemberrel a Tesla Electric Light and Manufacturing Company céget, Rahway székhellyel. Az 1885-ben az első szabadalmakat, mint a Tesla ívlámpa és egy új kommutátor, tervezte gyártani az új cég. Jogdíjfizetések elmaradása miatt, 1886 végén, a cég csődbe megy.


1887 tavaszán Tesla átmenetileg munkanélküli, közúti napszámosként is dolgozott és itt megismerkedett a Western Union főfelügyelőjével és ügyvédjével, Alfred S. Brown és Charles F. Peck urakkal. Tesla meggyőzte Brown és Peck urakat elképzeléseivel, melyben a forgó mágneses mezővel előállítható a kétfázisú váltakozó áram. Így lett Tesla második cége 1887 áprilisában, a Tesla Electric Company és az első munkája a kétfázisú váltakozó áram előállítása. 1888 májusáig hét szabadalmat jegyeztek be (Peck Tesla mellett  regisztrált társtulajdonos), amely foglalkozik a többfázisú váltakozó áram előállításával és annak továbbításával. Az egyik legfontosabb szabadalmuk az US Patent No. 381968, mely leírja az első két fázisú szinkron gépet, amely egyike a három fázisú gépeknek. 1888 áprilisában ezt követték a publikációk rangos szakfolyóiratokban, mint az Electrical Review és az Electrical World, s ezzel a szakmában nem kevés figyelmet szereztek.


1888. május 16.  Teslát meghívják New York-ba előadást tartani a többfázisú váltakozó áramról, a nagytekintélyű American Institute of Electrical Engineers (ma AIEE IEEE)  előtt. Előadása hatalmas szenzáció és a nagyiparos George Westinghouse figyelme Tesla felé fordult. 1888 közepén Westinghouse, aki konfrontálódva Edison egyenáramú rendszerével, biztosította Tesla többfázisú szabadalmainak jogdíját az elkövetkező évtizedben, és külön pénzelte e szabadalmak védelmét a megtámadó Galileo Ferraris ellen, aki közel egy időben és Teslától függetlenül feltalálta a váltóáramú rendszert. Ugyancsak Teslától függetlenül, 1888-ban feltalálta Mikhail Osipovich Doliwo-Dobrowolski a mai hagyományos, háromfázisú rendszer villamosenergia-hálózatának rendszerét.


1888 júliusától -1889 júliusáig Tesla dolgozik a Westinghouse pittsburghi mérnökeivel a váltakozó áramú rendszerek gyakorlati megvalósításáról. Ebből az időszakból számos szabadalmat jelentett be, többek között, egyenáram váltóárammá alakításáról. Az együttműködés nem volt konfliktus nélküli: a magányos farkasként dolgozó Tesla nehezen integrálódott a munkaközösségekbe.  A kezdetben a Westinghouse egyfázisú generátorainak hálózati frekvenciája 133 Hz volt. Tesla gépei többfázisú váltóáramúak, a maihoz közeli 60 Hz hálózati frekvenciával.  


Az úgynevezett „áramok harca” során a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy Tesla váltakozó áramú rendszerének és gépeinek használata előnyösebb az egyenáramúaknál. Ma már az egy-, illetve többfázisú váltakozó áramú elektromos rendszert és az indukciós motort az ipari és háztartási eszközökben világszerte alkalmazzák. A transzformátor feltalálása után az elektromos energia kis veszteséggel, nagy távolságra való továbbítása is lehetővé vált. (Szemléletes érdekes megállapítás, hogy egyenáramú lifttel pl. nem is lehetne a felhőkarcolók 40. emeleténél magasabbra jutni. Nem beszélve arról, hogy az áramfejlesztőnek a fogyasztó közelében kellett lennie a vezetékben a kis feszültségen fellépő nagy veszteségek miatt. Végül még a villamosszékben sem alkalmazták.) Edison - nem ritkán - nemtelen propaganda hadjáratot folytatott a váltakozó áram lejáratására, szerencsére sikertelenül. Még életveszélyességével is példálózott kisebb-nagyobb állatok kísérleti elpusztításának naturális bemutatásával.1889 augusztusában Tesla New Yorkba költözött, előzőleg Európába, Párizsba és szülővárosába, Gospić-ba látogatott. New York-ban  bekapcsolódott a Grand Street laboratóriumának a nagyfrekvenciájú váltakozó áram tulajdonságainak vizsgálataiba. Hamar anyagi gondjai lettek a fényűző élete, és az olyan első osztályú szállodák megválasztásával, mint például az Astor House on Broadway. 1890-ben, több szabadalmat jelentett be,  többek között megszakítókra és a több pólusú váltakozó áramú generátorokra és rezonáns transzformátorokra , az úgynevezett Tesla transzformátorokra és az ívlámpa szikraköz javítására.


Ebben az időszakban a magas frekvenciájú váltakozó áram vezeték nélküli hálózati átvitelének ötlete foglalkoztatja Teslát. Látványosan kísérletezett a Geissler-csövekkel, mely korai formája a gázkisüléses csőnek, és rendszeresen tart bemutatókat, ahol a Geissler-csövek elektródáit összekötő kábel nélkül szereltek a bemutató helyiségben. Ezt a lenyűgöző látványt a közönség nagy csodálkozással fogadta. Ezt látva, Teslát  meghívja a nagytekintélyű William Arnold Anthony, aki később az AIEE elnöke lesz, hogy tartson egy előadást New Yorkban, a Columbia College-ban, 1891. május 20-án. Ezzel hirtelen a figyelem középpontjába került a színpadi showműsorral  gazdagított előadásával, de az okkult  elemek használata sokak nemtetszését váltotta ki, mint például Mihajlo Pupin-nak, aki később a fizika professzora lesz a Columbia Egyetemen.


A Columbia College-beli előadása és a nyilvános szereplése Teslát ismertté tette a New York-i felső tízezer köreiben is. Ez megnyitotta a különböző társadalmi osztályok ajtaját. Többek között, így lett amerikai állampolgár 1891. július 31-én. 1892 februárjától 1892. augusztus végéig Tesla Európában járt, először Londonban, ahol bemutathatta a sikeres Columbia College-beli előadásának, a Royal Institution által felülvizsgált változatát, az Institution of Electrical Engineers (IEE) színe előtt, 1892. február 3-án. Ezt követték a párizsi bemutatók, melyek után szülővárosába, Gospic-ba utazott, ahol édesanyja meghalt, 1892. április 16-án.


A gazdasági válság ellenére az Egyesült Államokban, 1893-ban, megrendezték a World’s Columbian Exposition-t , Chicagóban (ez a világkiállítás Kolumbusz Kristóf és Amerika felfedezésének évfordulójára készült). Itt mutatta be a Westinghouse Tesla Kolumbusz tojását. Ez a demonstráció egyrészt a fém tojást forgató forgó mágneses tér illusztrálására és másrészt a Westinghouse váltóáramú rendszere erősítésére  hivatott az egyenárammal szembeni háborúban.


Az 1890-es években Tesla, fényűző életmódját folytatva, gyakran megjelent a new york-i felső tízezer köreiben. Szokása lett az egy hétig viselt bőrkesztyűk, nyakkendők újra cserélése.  Ekkor került kapcsolatba a színházi dívával, Sarah Bernhardt-tal és a bankár JP Morgan-nal. De súlyos anyagi veszteségek is érték. Laboratóriumában, 1895. március 13-án kitört tűzvészben, elpusztult az összes berendezése, dokumentumai és nyilvántartásai. Az év végéig pénzügyi helyzete is romlott, s így nem tudott létrehozni egy új laboratóriumot sem.


1896-ban, Teslát foglalkoztatják az akkor újonnan felfedezett X-sugarak. 1897-ben ismét elővette a vezeték nélküli energiaközlés és kommunikáció kérdését, melyek párhuzamosak Guglielmo Marconi úttörő munkájával, a rádió megjelenésével. Tesla hadigépeken is dolgozott, a spanyol-amerikai háború ihletésére, mint a 1,1 méter hosszú, ember nélküli tengeralattjáró, amely bombával szerelve, távolról irányítható vezeték nélkül, de soha nem használták.


1898 végén Tesla beköltözött a new york-i Waldorf-Astoria luxusszállodába és megnyerte befektetőnek a gazdag tulajdonosát, John Jacob Astor IV-t.  Erre nagy szüksége lett, mert a költségeit már nem fedezték a jogdíjak és az alkalmi előadások. Westinghouse továbbra is hitelezett Teslának, de ennek fejében le kellett mondania szabadalmainak jogdíjainak nagy részéről. Továbbá a new york-i laboratóriuma a vezeték nélküli energia átvitelének tesztelésére, a hatalmas felszerelés miatt kicsinek bizonyult.


1899. májusától Tesla, szabadalmi ügyvivője javaslatára, aki részvényese az áramszolgáltató El Paso Electric Company Colorado Springs cégnek, Tesla épített Colorado Springs gyéren lakott területén egy nagyobb laboratóriumot. Tesla itt készítette volna 1900-as párizsi World Expo-ra tervezett franciaországi adó-vevőállomásait a vezeték nélkül "Hírek és energia" rendszerhez az Egyesült Államok keleti partvidékével összekapcsolva. A laboratórium fából épült, több tekerccsel és tartozéka a villámláskor kihúzható, akár 50 m magasságú vas árboc. A Colorado Springs laboratórium teljesen zárt, titkos terület volt.


Tesla Colorado Springs laboratóriumában


A villámok vizsgálata során, ő is leírta a légkörben mutatkozó alacsony frekvenciatartományú hullámokat, amelyek ma már Schumann rezonanciaként ismerünk. De nem tudta tudományosan rendszerezni és leírni  a vizsgált jelenségeket, 1900-ban a légkör és az ionoszféra szerkezete még nem volt ismert. Csak 50 évvel később, Winfried Otto Schumann adott magyarázatot a megfigyelésekhez.
A kísérletek során a Colorado Springs laboratórium részeit többször felgyújtották a mesterséges és természetes villámok. 1899 októberében Tesla növelte a teljesítményt úgy, hogy az El Paso Electric Company generátora átégett és Colorado Springs városa napokig áram nélkül maradt. Abban az időben, Tesla meggyőződött arról, hogy talált egy működő "globális energetikai rendszert". 1899 decemberében reklámcélú felvételek készültek a Century Magazine ismert vezető fotósa, Dickinson V. Alley által, s így maradt fenn a laboratórium és a környezetének képe. Tesla 1900. január 7-én, New York-ba költözött, a laboratóriumot hátrahagyva. Ugyancsak hátrahagyva a kifizetetlen villanyszámlákat, s a munkásai bérével is adós maradva.

1900. március 20. Tesla megkapta az első szabadalmat a vezeték nélküli távközlő hálózatra,  mely még jelenleg is az első szabadalom a vezeték nélküli technológiára, bár ő szerette volna kiterjesztését a világításra is. Egy hónappal később, 1900. április 2-án, Guglielmo Marconi szabadalmát bejegyezték a vezeték nélküli távíróra – Marconinak sikerült megvalósítani az első transz-atlanti vezeték nélküli kapcsolatot Észak-Amerika és Európa között. Marconi ezért később Nobel-díjat kapott, ám később bebizonyosodott Tesla elsőbbsége, s így Marconitól a Nobel-díjat utólag megvonták.


1900 után Tesla munkássága bizarrabb, és rajong a transzcendens és a metafizikai jelenségek iránt. 1900 közepén megjelent szélsőséges írása a Century Magazine-ban, taglalja a növekvő emberi energia gondjait, s ebben apokaliptikus próféciát vízionál az emberiség jelenét és jövőjét illetően. Ebben felvázolja a vezeték nélküli energiaátvitelt az egész emberiség számára. Meglátása szerint, a növekedés azon az emberi energiák révén, mint "élelmiszer, a béke és a munka" lehetséges. A cikk, melyben Tesla hivatkozik "világ energia-rendszer" szabadalomra, kemény bírálatot váltott ki a szakemberek körében, és a médiában, beleértve többi nagy amerikai újságot, melyek álmodozókat és kivitelezhetetlen ötleteket említenek.


Tesla folytatva, azt állítja, a 1901. januári kiadású, nagy példányszámú amerikai Collier Weekly magazinban, hogy már 1899-ben volt első kapcsolatfelvétele a földönkívüliekkel. 1901. márciusában benyújtott, amerikai Pat no. 685 957szabadalma egy sugárzó energia berendezést használ, ami elkapja "space energy"-t, és alakítja elektromos energiává. Ezek a művek forrásai még ma is, azon para-tudománynak, mely szerint folyamatosan rendelkezésre áll és szinte ingyen, a "szabad energia" amit "Space Energy" –ként tartanak számon.


1900 végén Tesla pénzügyi helyzete ismét romlik. Eddigi befektető, az Astor szálloda tulajdonosa, már nem támogatja Tesla kalandjait. Emiatt Tesla fokozza jelenlétét az előkelő new york-i társaságokban és több időt tölt a különböző társasági eseményeken. Végül 1901 februárjában sikerült megnyernie a bankár JP Morgan-t, új befektetőnek.
1901-ben JP Morgan támogatásával, Tesla kezdi építeni a befejezetlen, és soha nem indult beruházást a Wardenclyffe Tower-t, a Long Island északi partján. A projekt során voltak nézeteltérések a pénzügyi támogatóval, részben azért, mert JP Morgan a projektet nagy teljesítményű, üzeneteket továbbító, rádió adó-vevőként gondolta ténylegesen alkalmazni, Tesla viszont globális, vezeték nélküli energiaátviteli rendszerként álmodta meg a tornyot. Morganban volt érdeklődés Marconi konkurens rádiós rendszere ellenében azzal, hogy például a pénzügyi hírek Európából közvetlenül elérhetőek legyenek. Ahogy Tesla JP Morgant tájékoztatta Wardenclyffe Tower tervezett feladatáról, az 1902 szeptemberében kiszállt a projektből. 1904-ben JP Morgannal az üzleti kapcsolatuk végleg megtört.1905-ben a Wardenclyffe Tower projekt megtorpant, és Tesla gondjait a bizonytalan pénzügyi helyzete is tetézi. Már nem tud fizetni az alkalmazottainak, s bírósági eljárás kezdődik a Colorado Springsben maradt adósságok miatt. 1905 végén és a következő években, 1908-ig, Tesla ide többször visszatért, s időnként cikkeket is írt.  Magán kísérletezik az elektrosokk-terápiával és emellett csökkentette, átmenetileg az alkoholfogyasztását.
1908-ban a Tesla Turbine találmánya javította helyzetét. Ez a tárcsás turbina, mely felkeltette az aranybányász újgazdag, John Hays Hammond érdeklődését. Az új befektető megalapította a Tesla Propulsion céget New York-ban. 1909-ben elkezdhette adósságának egy részét visszafizetni. Azonban a Tesla Turbine nem lehetett készen a sorozatgyártásra, gyakorlati gyártási problémák miatt, emiatt a korábbi mérnökök és ma is ritkán használják, kiemelkedő hatásfoka ellenére. 1910 után a pénzügyi problémák ismét súlyosbodnak.
1913-ban Tesla több modellt ült Elisabeth Vilma Lwoff-Parlaghy festőművésznőnek. Az első műveknél a portrékhoz Tesla hozta a kék fényszűrőjű extra izzókat. A kép Blue Portrait néven ismert és bemutatták 1913 és 1916 években, a new yorki aukciókon. Az aukciókat követően, vevő híján a festőművész birtokában maradt, s úgy tűnt, végleg elveszett, azonban 2000 elején, Husum városában a NordseeMuseum-Nissenhaus-ban fedezték fel.1913 végén Tesla próbálta értékesíteni a Tesla Turbine prototípusait a németországi illetőségű, Bergmann Elektrizitätswerke-nek, de nem sikerült, a magas szállítási költségek miatt. 1914-ben, miután Németország hadat üzent Oroszországnak, a brit haditengerészet minden német tenger alatti kábelt átvágott, s a megmaradt kommunikációs kapcsolatot működtette a német Telefunken amerikai leányvállalata, Sayville rádióállomásával.  Azonban ez a rádió túl alacsony adóteljesítményű volt, így átjátszó hajó nélkül az atlanti hírek Európa felé nem jutottak el. Tesla ide került 1914-ben, a pénzügyi nehézségei miatt, s a megbízása miatt is azzal, hogy javítson e fontos háborús rádióállomáson. Ez azt jelentette, hogy az amerikai hírszerzés felfigyelt rá.


1916-ban szabadalmaztatta a Tesla szelepet, amely azon alapul, hogy az áramlási ellenállás az áramlási irányban kisebb, mint az ellenkező irányban, s így egyenirányító hatás érhető el.
Ebben az időben Tesla írt különböző kiadványokba, a háborús technológia témájában. Így írt, 1917. augusztusában, az  Electrical Experimenter folyóiratba egy cikket, melyben foglalkozik tengeralattjárók elleni fantasztikus fegyverrendszerekkel. Írta, hogy " nagyfrekvenciás fókuszált sugarak " kibocsátásával történik a támadás-védekezés.


1930 körüli években, a globális gazdasági válság alatt, alig maradt  a megélhetésre, és hitelből élt New York szállodáiban. 1933-ban Tesla, a Westinghouse céggel megegyezett, hogy kap havi járandóságot, tanácsadói tevékenységéért. 1934. január 1-én költözött be a Hotel New Yorker-be. Élete végén, a nyugdíjba ment feltaláló még visszatért, és többek között, 1935-ben a "sugár fegyverekkel" foglalkozott.


 „A vonalak rendszerére is rávetítethető egy ilyen értelmezés, mert a vonalkötegek egy konkrét, sűrű csomópontból indulnak, amely a születést, a kezdetet jelentheti. Ami elkezdődik, annak egyszer vége is szakad, azaz a születés már eleve - és nemcsak a vonalak „életében” - magában hordja önnön halálát." -Fukui Yusuke. 1943. január 8-án reggel, a Hotel New Yorker személyzete talált rá.  Tesla 86 évesen halt meg. Az orvos, a halotti bizonyítványban, a halál időpontjaként, 1943. január 7-ét adta meg.  Az Alien Property Custodian amerikai tisztviselői a szobákban az iratait  és vagyonát lefoglalták, bár Tesla amerikai állampolgár volt, de félő volt, hogy a dokumentumok külföldre juthatnak. Hamvait tartalmazó urna, 1952 óta a belgrádi Nikola Tesla Múzeumban található.

 


Találmányai, kutatásai és kitüntetései:


·    automatikus szabályozású ívfénylámpa
·    egy- és többfázisú váltakozóáramú villamos hálózat
·    többfázisú váltakozóáramú motor és generátor
·    termomágneses motor
·    piromágneses villamos generátor
·    nagyfrekvenciás váltakozóáramú generátor (mechanikus)
·    szabaddugattyús elektromos generátor és motor
·    nagyfrekvenciás nagyfeszültségű elektromos generátor
·    ózonfejlesztő generátor és sterilizálási eljárás
·    nagyfeszültségű nagyfrekvenciás Tesla-transzformátor
·    kis fogyasztású világításra szolgáló vákuum és gáztöltésű kisülési csövek
·    vákuumimpregnálási eljárás nagyfeszültségű alkatrészek szigetelésére
·    nagyfeszültségű nagyfrekvenciás áramkapcsolók
·    robbanómotorok gyújtási rendszere
·    távirányítás
·    koncentrált napenergia erőmű feltalálása
·    magasfeszültségű áram (100 000 V) segítségével Tesla-áram állítható elő
·    reaktív motorok működési elve
·    repülőgépek helyből indulásának módszere
·    kutatásai az elektromágnesesség területén


Számos kitüntetésben részesült:

    A Brit Királyi Intézet tiszteletbeli tagja
·    a New York-i Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja
·    a Szerb Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja
·    Edison-, Scott- és Crason-éremmel tüntették ki
·    Tesla képe szerepel a Time Magazin 1931. július 20-i számának címlapján (TIME-címlap Teslával)
·    Strasbourgban a „tudósok” épületének homlokzatára került emléktáblája

 

 

 

Források:    

www.wikipedia.de

www.wikipedia.hu

www.cafebabel.de

www.artportal.hu

www.www.ujmuveszetfolyoirat.hu

 

                                                                                                                                                                                       · ·

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Interjú Danielle Fonggal, az Urániában megtartott TEDxDanubia rendezvényen.
A megújuló energiaforrások hasznosítása kétségtelenül a fenntartható fejlődés egyik kulcsa.
A 3D nyomtatás korábban elképzelhetetlennek hitt távlatokat nyitott meg a mérnökök és terméktervezők előtt.
"A végtelenbe és hovább" címmel nyílik, a világűr ihlette képzőművészeti alkotásokból, kiállítás december 7-én (szombaton) este Budapesten, a népligeti Planetáriumban. Január végéig lesz látogatható.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások