Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

EyeSpeak űrben és földön

2017.05.03.
A portugál cég technológiáját az ESA-űrhajósok segítésére fejlesztették ki, de földi változata segítheti a súlyosan fogyatékos betegek kommunikációját.

A portugál LusoSpace cég korábban (2005 óta) virtuális valóság eszközöket fejlesztett az ESA űrhajósai számára, az első szemüveg 2008-ra készült el. Az eredetileg az űrhajósok számára fejlesztett eszköz célja az volt, hogy az elsősorban az űrséták közben az űrhajósok számára minél hatékonyabban juttassa el a szükséges információkat. Az ezen alapuló földi alkalmazás kifejlesztését személyes körülmények motiválták: a cég vezetőjének édesapjánál amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak, amely betegség az izomműködés fokozatos megszűnésével, így többek közt a beszédképesség elvesztésével jár. A kifejlesztett eszköz más, hasonlóan súlyos betegségekben szenvedőknek is segítség lehet. A földi fejlesztésekre hozták létre a LusoVu cégüket, a fejlesztésben és a piacképessé tételben az ESA technológia transzfer hálózata segített. Az eredetileg fejlesztett eszközt viszont űrhajósok még nem használták.

Az ESA tanulmányban azonosította azokat a technológiákat, amelyek a szemüvegbe építve segíthetik az űrhajósok munkáját. (Kép: ESA / LusoSpace)

A LusoVu által fejlesztett EyeSpeak szemüveg virtuális billentyűzetet jelenít meg a szemüveg belső felületén, majd a szem mozgását követve építi fel a beteg által kimondani kívánt szavakat, amelyeket végül a beépített beszédszintetizátor a szemüveg egyik szárába épített hangszórón keresztül mond ki. A szemüveggel a használója az interneten is kalandozhat, videókat nézhet, sőt a magánlevelezését is elolvashatja, mert a lencse belső oldalára vetített képet csak ő látja. Az odavetített kép ellenére a felhasználó a lencsén keresztül kilát a külvilágra.

Az EyeSpeak szemüveg külső oldalán elhelyezett kis kamera figyeli a szem mozgását, vagyis azt, hogy a tekintet a szemüveg belső felületén megjelenő virtuális billentyűzet melyik betűjére irányul. Ebből állítja elő a beépített szoftver a szavakat és a kifejezéseket. (Kép: LusoVu)

A földi változat prototípusából 2015-re 45 darabot készítettek. A jelenlegi EyeSpeak–1 változat 2016 márciusában került kereskedelmi forgalomba. Alapja az Epson BT-200 AR átlátszó intelligens szemüvege, amelyet mikrofonnal, hangszóróval és egy mikroprocesszoros egységgel irányított kamerával egészítenek ki. A megszólaló hang lehet szabványos géphang, de előállítható a tulajdonos korábban rögzített beszédét felhasználva olyan készülék is, amelyik a tulajdonosa egykori hangján szólal meg. A szemüveg bármilyen megvilágítási viszonyok közt használható.

A portugál LusoVu cégnél tesztelik azt a szemmozgást követő technológiát, amelyet a beszédre képtelen betegek kommunikációjára kifejlesztett EyeSpeak szemüveghez használtak. (Kép: LusoVu)

A rendszer használata napi egy órai gyakorlással átlagosan két hét alatt sajátítható el. A fejlesztőknek további terveik is vannak, a rendszert alkalmassá szeretnék tenni a kerekesszék vagy a beteg környezetében található más tárgyak, légkondicionáló, tévékészülék stb. működtetésére. További piacot jelenthetnek az egészséges dolgozók, akik mindkét kezüket igénybe vevő munkát végeznek, de a szemüveggel munka közben is információhoz juthatnak, anélkül, hogy ehhez a kezükre szükség lenne.

Az EyeSpeak lehetőségeit és használatát bemutató film. (Forrás: EyeSpeak, YouTube)

(A cikk nem említi, de megjegyezzük, hogy az említett ALS betegségben szenved Stephen Hawking is. Számára a beszéd előállítását, a számítógép és a kerekesszék vezérlését már régen megoldották, bár a technikai megoldás a fentitől lényegesen eltérő. Ő korábban a szem körüli arcizmai rezdüléseivel irányította a rendszert vezérlő számítógépet, legújabban viszont egy EEG-olvasó közvetlenül az agyhullámait fogja fel és alakítja beszéddé. – B.E.)

 

Forrás: www.urvilag.hu

 

 

 

 

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.
Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.
A hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben.
A négy évvel ezelőtt lebénult férfi egy elektronikus bypassnak köszönhetően újra mozgatja a jobb kezét.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?