Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

EyeSpeak űrben és földön

2017.05.03.
A portugál cég technológiáját az ESA-űrhajósok segítésére fejlesztették ki, de földi változata segítheti a súlyosan fogyatékos betegek kommunikációját.

A portugál LusoSpace cég korábban (2005 óta) virtuális valóság eszközöket fejlesztett az ESA űrhajósai számára, az első szemüveg 2008-ra készült el. Az eredetileg az űrhajósok számára fejlesztett eszköz célja az volt, hogy az elsősorban az űrséták közben az űrhajósok számára minél hatékonyabban juttassa el a szükséges információkat. Az ezen alapuló földi alkalmazás kifejlesztését személyes körülmények motiválták: a cég vezetőjének édesapjánál amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak, amely betegség az izomműködés fokozatos megszűnésével, így többek közt a beszédképesség elvesztésével jár. A kifejlesztett eszköz más, hasonlóan súlyos betegségekben szenvedőknek is segítség lehet. A földi fejlesztésekre hozták létre a LusoVu cégüket, a fejlesztésben és a piacképessé tételben az ESA technológia transzfer hálózata segített. Az eredetileg fejlesztett eszközt viszont űrhajósok még nem használták.

Az ESA tanulmányban azonosította azokat a technológiákat, amelyek a szemüvegbe építve segíthetik az űrhajósok munkáját. (Kép: ESA / LusoSpace)

A LusoVu által fejlesztett EyeSpeak szemüveg virtuális billentyűzetet jelenít meg a szemüveg belső felületén, majd a szem mozgását követve építi fel a beteg által kimondani kívánt szavakat, amelyeket végül a beépített beszédszintetizátor a szemüveg egyik szárába épített hangszórón keresztül mond ki. A szemüveggel a használója az interneten is kalandozhat, videókat nézhet, sőt a magánlevelezését is elolvashatja, mert a lencse belső oldalára vetített képet csak ő látja. Az odavetített kép ellenére a felhasználó a lencsén keresztül kilát a külvilágra.

Az EyeSpeak szemüveg külső oldalán elhelyezett kis kamera figyeli a szem mozgását, vagyis azt, hogy a tekintet a szemüveg belső felületén megjelenő virtuális billentyűzet melyik betűjére irányul. Ebből állítja elő a beépített szoftver a szavakat és a kifejezéseket. (Kép: LusoVu)

A földi változat prototípusából 2015-re 45 darabot készítettek. A jelenlegi EyeSpeak–1 változat 2016 márciusában került kereskedelmi forgalomba. Alapja az Epson BT-200 AR átlátszó intelligens szemüvege, amelyet mikrofonnal, hangszóróval és egy mikroprocesszoros egységgel irányított kamerával egészítenek ki. A megszólaló hang lehet szabványos géphang, de előállítható a tulajdonos korábban rögzített beszédét felhasználva olyan készülék is, amelyik a tulajdonosa egykori hangján szólal meg. A szemüveg bármilyen megvilágítási viszonyok közt használható.

A portugál LusoVu cégnél tesztelik azt a szemmozgást követő technológiát, amelyet a beszédre képtelen betegek kommunikációjára kifejlesztett EyeSpeak szemüveghez használtak. (Kép: LusoVu)

A rendszer használata napi egy órai gyakorlással átlagosan két hét alatt sajátítható el. A fejlesztőknek további terveik is vannak, a rendszert alkalmassá szeretnék tenni a kerekesszék vagy a beteg környezetében található más tárgyak, légkondicionáló, tévékészülék stb. működtetésére. További piacot jelenthetnek az egészséges dolgozók, akik mindkét kezüket igénybe vevő munkát végeznek, de a szemüveggel munka közben is információhoz juthatnak, anélkül, hogy ehhez a kezükre szükség lenne.

Az EyeSpeak lehetőségeit és használatát bemutató film. (Forrás: EyeSpeak, YouTube)

(A cikk nem említi, de megjegyezzük, hogy az említett ALS betegségben szenved Stephen Hawking is. Számára a beszéd előállítását, a számítógép és a kerekesszék vezérlését már régen megoldották, bár a technikai megoldás a fentitől lényegesen eltérő. Ő korábban a szem körüli arcizmai rezdüléseivel irányította a rendszert vezérlő számítógépet, legújabban viszont egy EEG-olvasó közvetlenül az agyhullámait fogja fel és alakítja beszéddé. – B.E.)

 

Forrás: www.urvilag.hu

 

 

 

 

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.
Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.
A négy évvel ezelőtt lebénult férfi egy elektronikus bypassnak köszönhetően újra mozgatja a jobb kezét.
A hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások