Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Expedition 50

2017.05.10.
Az 50. állandó személyzet tagjai március elején annyi tudományos kísérletet végzett egy hét alatt az ISS fedélzetén, mint még soha.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 50. állandó személyzetének tagjai, Thomas Pesquet, Peggy Whitson, Oleg Novickij, Andrej Boriszenko, Shane Kimbrough és Szergej Rizsikov új rekordot állítottak fel a március 6-ával kezdődő héten. Az ISS legénysége soha nem töltött még ennyi időt tudományos kísérletekkel: együttesen 99 órát tett ki azon a héten a tudományos munka.

A rekordot az 50. állandó személyzet (Expedition 50) állította fel. Tagjai: a felső sorban a Szojuz MSZ–03 űrhajósai, az 50–51. állandó személyzet tagjai, balról jobbra Thomas Pesquet francia űrhajós az ESA képviseletében, továbbá az amerikai Peggy Whitson, az 51. személyzet parancsnoka, és az orosz Oleg Novickij. Az alsó sorban pedig a Szojuz MSZ–02 űrhajósai, a 49–50. állandó személyzet tagjai, balról jobbra Andrej Boriszenko, Shane Kimbrough, az 50. személyzet parancsnoka, és Szergej Rizsikov. (Kép: ESA / NASA)

Ennek a jelentőségét akkor tudjuk értékelni, ha figyelembe vesszük, hogy az űrhajósok heti munkaideje átlagosan 40 óra. Ebbe kell beleférnie a tudományos program végrehajtásán kívül az űrállomás működtetésével kapcsolatos feladatoknak és a naponta fejenként 2,5 óra testedzésnek. Munkaidejük általában nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a három említett tevékenység között. Ha utánaszámolunk, akkor kiderül, hogy a rekordot jelentő héten fejenként átlagosan 16,5 órát töltöttek kísérletezéssel, tehát azon a héten az arány a tudomány javára tolódott el. Az irányítóközpontokban pontos statisztikát vezetnek arról, mivel töltik az űrhajósok a munkaidejüket.

A testben a folyadék átrendeződését vizsgáló Fluid Shift kísérlet keretében Peggy Whitson Thomas Pesquet szemét vizsgálja. Megfigyelték, hogy a súlytalanságban romlik az űrhajósok látása, a kísérletben ennek a pontos részleteit kívánták tisztázni, hogy a jövőben megelőző intézkedéseket tehessenek. (Kép: ESA / NASA)

A rekord azt is jelenti, hogy – legalább azon a héten – jelentős részben kitűzött céljának megfelelően tudományos kutatólaboratóriumként tudták használni az ISS-t, bár még így sem érte el az arány a munkára fordított teljes idő felét. Ha az űrhajósok szabad- és pihenőidejét is beszámítjuk, még szomorúbb a kép, a hét 168 órájából 16,5 órát tölt egy-egy űrhajós tudományos munkával, tehát az ISS mint kutatólaboratórium kihasználtsága 10%-os.

 

 

Az űrhajósok munkaidejéből hosszú időt vesznek igénybe az űrséták és az azokra történő felkészülés. Március 24-én Shane Kimbrough (balra) és Thomas Pesquet (jobbra) 6 óra 34 percet töltöttek az ISS-en kívül, ahol a számítógépeket frissítették, lámpákat cseréltek, ellenőrizték, nem szivárog-e a hűtőrendszer és elvégezték a Dextre robotkar karbantartását. (Kép: ESA / NASA)

A rekord egyébként tartósnak ígérkezik, hiszen április 20-án a Szojuz MSZ–04 fedélzetén már csak két űrhajós utazott az ISS-re, így az 51. állandó személyzettől kezdve egy ideig csak öten lesznek az ISS-en. Márpedig az űrállomás működtetésére, karbantartására fordítandó idő aligha csökken, így amíg nem áll vissza a hatfős létszám, addig nem valószínű, hogy megdől a márciusi rekord.

 

Sok időt vesz igénybe a rendszeresen érkező teherűrhajókból a több tonna utánpótlás kirakodása. A Cupola ablakában Shane Kimbrough és Thomas Pesquet mögött a Dragon teherűrhajó látható, amely többek közt újabb tudományos kísérletekhez vitt eszközöket az ISS-re. (Kép: ESA / NASA)

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Súlytalanságban gömbölyűbb alakot vesz fel az űrhajósok szíve.
Az ESA által finanszírozott, az ISS-en végrehajtott kísérletek eredménye, az űrben kipróbált technológia hétköznapi alkalmazást nyert.
Júliusban a Dragon teherűrhajóval az ESA újfajta sugárzásmérőt küldött a Nemzetközi Űrállomásra. Az eszközt Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós novemberben kezdődő küldetése alatt próbálják ki.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?