Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

ExoMars 2016 - márciusi start

2016.02.22.
Bajkonurban összeillesztették a Mars felé márciusban induló szonda keringő- és leszállóegységét.

A Mars körüli pályára szánt ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrszonda és a bolygó felszínére leszálló Schiaparelli nevű egység decemberben érkezett meg a kazahsztáni Bajkonurba, ahonnan egy Proton hordozórakétával indulnak el. A kijelölt startidőpont március 14-én magyar idő szerint 10:31. Ha valamilyen okból késne az indítás, azt legfeljebb 12 napig (március 25-éig) tudnák halogatni. Utána bezárul a két bolygó kölcsönös kedvező helyzetéből adódó „ablak”, amely a 2016-os ExoMars szondának a Földről a vörös bolygóig való eljuttatásához most rendelkezésre áll.


A startelőkészületek egy jelentős lépése volt február 12-én a keringő- és leszállóegység összeillesztése a bajkonuri szerelőcsarnokban. A film a folyamatot felgyorsítva mutatja. (Videó: ESA)

Ha minden jól megy az indítással és a Mars felé vezető pályára való állással, akkor a TGO és a Schiaparelli egészen október közepéig marad összekapcsolva. A tervek szerint a Marshoz érés után a két űreszköz október 16-án válik el egymástól. A leszállóegység október 19-én ereszkedik le a bolygó felszínére.

Az ExoMars 2016 az Európai Űrügynökség (ESA) első küldetése a Marshoz 2003 óta. Akkor a jelenleg is működő Mars Express szonda indult a Mars körüli pályára. A vele együtt utazó brit Beagle-2 leszállóegység viszont elveszett, nem tudott bejelentkezni. Egészen egy évvel ezelőttig teljes rejtély volt, mi történhetett vele, amíg az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter nagyfelbontású felvételein meg nem találták a nyomát. A jelek szerint a Beagle-2 épségben el tudta érni a felszínt, napelemszárnyai közül azonban nem mindegyik nyílhatott ki, működését így nem volt képes megkezdeni. A jelentős orosz közreműködéssel folyó ExoMars programja 2018-ban (késedelem esetén 2020-ban) folytatódhat, amikor egy marsjáró juthat el a felszínre.

A most indítás előtt álló, 600 kg-os Schiaparelli egység nem lesz képes helyváltoztatásra a leszállása után. Fő feladata a szuperszonikus ejtőernyős, majd rakétás fékezés és a sima leszállás technológiai megoldásainak kipróbálása. Mindenesetre ez lehet az első európai űreszköz, amely nem csak leér a felszínre, de működik is a Marson. Akkumulátorai várhatóan legfeljebb nyolc napig bírják, addig környezeti (időjárási) információt sugároz majd.

(Kép: ESA / B. Bethge)

A Mars körül 400 km magas körpályán dolgozó TGO küldetését legalább öt évre tervezik. Azokat a nyomokban előforduló légköri gázokat, például a metánt fogja vizsgálni, amelyek jelenléte az esetleg jelenleg is előforduló biológiai vagy geológiai aktivitásra utal a bolygón. Ugyancsak alkalmas lesz a Marson dolgozó űreszközök – beleértve az amerikaiakat is – és a földi irányítók közötti adattovábbításra.

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Elküldte a Földre a vörös bolygóról készült első felvételeit az ExoMars orosz-európai űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája
Szerves anyagok a Marson.
Az ESA közel hatperces filmben villantja fel a tavalyi és legfontosabb, legérdekesebb és leglátványosabb eseményeit, eredményeit.
Földi követőállomásain magyar készítésű berendezések is szolgálják az ázsiai ország első bolygóközi küldetését.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?