Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Ensemble űridőjárás-előrejelzés a világon először

2012.02.07.
Néhány év viszonylagos nyugalom után a Nap ismét kezd felocsúdni. Mire teljesen magához tér, mintegy 20 hónap múlva, a NASA Goddard Space Flight Center naptevékenységet megfigyelő és kutató csapata egy jelentősen továbbfejlesztett előrejelzési képességgel fog rendelkezni.

A Goddard Space Weather Laboratory nemrégiben az ensemble azaz együttes előrejelzés megvalósítására kapott támogatást a NASA-tól. Ez egy számítógépes technika, amit meteorológusok, többek közt hurrikánok és más szélsőséges időjárási események potenciális útvonalának és hatásainak kiszámítására használnak.

Yihua Zheng és Antti Pulkkinen, vezető űridőjárási előrejelzők egy számítógépes technikát segítenek megvalósítani – ensemble előrejelzés – ami lehetővé teszi a NASA számára, hogy hatékonyabban tudja megjósolni a szélsőséges napviharok lehetséges útvonalát és hatásait, amelyek fennakadást okozhatnak a Föld villamos energia hálózatában, műholdakat tehetnek tönkre és veszélyt jelenthetnek az űrhajósokra is. (Kredit: NASA/Chris Gunn)

A napviharok körülményinek elemzése helyett a Goddard munkatársai képesek lesznek egyidejűleg több mint 100 számítógépes előrejelzést készíteni, számos lehetséges feltétel és paraméter figyelembevételével. Legalább ennyire fontos az is, hogy mindezt gyorsan tudják majd elvégezni, és a kapott információk alapján riasztást tudnak küldeni azokról az űrben előfordulható viharokról, amelyek veszélyt jelenthetnek az űrhajósok és az űrszondák számára.

„Jelenleg is képesek vagyunk űrviharok előrejelzésére, de fejleszteni szeretnénk”, mondja Michael Hesse, a Goddard Space Weather Laboratory vezetője és a Center's Heliophysics Science Division nemrégiben kinevezett igazgatója. „Az ensemble előrejelzés tájékoztatást ad a lehetséges érkezési időkről, ami javítja az előrejelzések megbízhatóságát. Ez fontos. A társadalom jobban támaszkodik az űrre, mint valaha. A kommunikáció, a navigáció, az elektromos energia termelés, ezek mind-mind érzékenyek az űrbeli időjárásra. Ha elkészülünk, a rendszer teljesen egyedüli lesz a világon, tehát elsőként végzünk ensemble előrejelzést az űrben.”

A Nap 2008-ban érte el a szoláris minimumot – ekkor a legalacsonyabb a napfoltok száma – majd ismét elkezdett növekedni. Elmúlt év augusztus 4-én kibocsátott egy majdnem X-osztályú napkitörést (fler), ami éppen egy Földre néző napfolton robbant ki. Bár a napkitörések nem minden esetben eredményeznek koronakidobódást (CME – Coronal Mass Ejection), de ez azzal járt. A CME-k gigantikus töltött részecskebuborékok, amelyek képesek akár tíz milliárd tonnányi anyagot magukkal vinni és óránkénti több millió mérföldes sebességre felgyorsulni, amint kitörnek a Nap atmoszférájából és átözönlenek a bolygóközi téren keresztül.

Ez a CME utolért két korábbi koronakidobódást, és velük egyesülve már hármas fenyegetés jött létre. Mindez 48 óra leforgása alatt történt. Földünk lakóinak szerencséjére a CME-k csak közepes geomágneses vihart okoztak, amint a Nap részecskéi az erővonalak mentén a Föld pólusai felé áramlottak és összeütköztek az atmoszférában található nitrogén és oxigén részecskékkel. Még így is, „sok év után ez volt a legerősebb vihar,” mondja Antti Pulkkinen, a laboratórium egyik vezető előrejelzője.

Ugyanakkor, a jövőben sokkal komolyabb következmények is előfordulhatnak. A 11 éves ciklus részeként, a Nap jelenleg a szoláris maximum, azaz a legnagyobb aktivitással járó időszak felé tart. Várhatóan 2013-ban fog tetőzni. Ez idő alatt nagyobb teljesítményű koronakidobódások keletkeznek (M és X osztályúak), ráadásul gyakrabban, tehát komolyabb hatással lehetnek bármelyik útjukba kerülő bolygóra vagy űrhajóra. A múltban már többször is fennakadást okoztak a Föld villamos energia hálózatában és kárt tettek műholdak műszereiben is. Magukra az űrhajósokra is károsak lehetnek, ha nem figyelmeztetik őket időben védőburkolat viselésére.

„Senki sem tudja pontosan, hogy mit fog tenni a Nap,” mondja Pulkkinen. „Még azt sem tudjuk megmondani, hogyan fog viselkedni egy hét múlva, nemhogy egy-két év múlva. Mindössze annyit tudunk, hogy aktívabb lesz.”

Tekintettel a tevékenységbeli megugrásra, Hesse, Pulkkinen és Yihua Zheng, egy másik vezető előrejelző, már alig várták, hogy javítsák az előrejelzési hatékonyságot. Társultak a houstoni NASA Johnson Space Center intézet Radiation Analysis csoportjával, akik azért felelősek, hogy az űrhajósokat a biztonsági sugárzásszint alatt tartsák, majd megnyerték a NASA által kiírt rendszerfejlesztési pályázatot (Integrated Advanced Alert/Warning Systems for Solar Proton Events).

„Az ensemble előrejelzés a kulcs a figyelmeztetőrendszer továbbfejlesztéséhez,” mondja Hesse. „Egyetértettünk abban, hogy ez a helyes út.”

A laboratórium jelenleg egyszerre egy CME modellt futtat, egy sorozat paraméterrel számolva. A paraméterek közel valós idejű adatokból származnak (többek közt a NASA Solar Dynamics Observatory, a Solar Terrestrial Relations Observatory és a Solar and Heliospheric Observatory adataiból). „De, mivel ezek mind tudományos kutatások, nincs garanciánk a folyamatos, valós idejű adatfolyamra,” mondja Zheng.

Továbbá, az adatokban kisebb hibák is előfordulnak. Ezek a hibák idővel megnőnek, és olyan előrejelzésekhez vezetnek, amelyek nem egyeznek az aktuális feltételek alakulásával. A NASA, a légierő és más szervezetek számára – amelyek a Goddard előrejelzési rendszerét használják annak eldöntésére, hogy kell-e valamilyen módon védeni az űreszközöket és az űrhajósokat – a bizonytalanság éppen annyira kellemetlen tud lenni, mint maga a vihar.

Az együttes előrejelzés azonban le tudja győzni ezeket a hiányosságokat, méghozzá úgy, hogy lehetővé teszi az előrejelzők számára a feltételek „megcsavarását”, hogy több párhuzamos számítást készíthessenek. „Az új paraméterek generálása egyszerű dolog – csak egy kicsit módosítani kell a koronakidobódásra jellemző paramétereket, mint például a sebességét, a terjedés irányát és szögmértékét,” magyarázza Zheng. Lényegében, a többszörös előrejelzések arról tudnak információt adni, hogy a CME milyen módon alakulhat az elkövetkező néhány órában. „Képesek leszünk az előrejelzéseink bizonytalanságait meghatározni, ami majdnem olyan fontos, mint maga az előrejelzés,” teszi hozzá Pulkkinen. A csapat már kialakította az új számítógépes rendszert, és reméli, hogy valóban fejlődni fog a speciális előrejelzések terén.

„Felismertük, hogy egy hatalmas szakadék van a jelenlegi rendszerünkben,” folytatta Pulkkinen. „Annyi viszont bizonyos, hogy ezzel az új képességgel még véletlenül sem szabad elszalasztanunk a szoláris maximumot. Tényleg mindent megteszünk, hogy időben el tudjunk készülni. Ha sikerül, mi leszünk a világon az elsők.”

Ha a NASA Space Weather Laboratory-ban sikeresen vizsgázik az új előrejelzési technika, a NOAA Space Weather Prediction Center rendelkezésére bocsátják, amelynek feladata a hivatalos űridőjárási figyelmeztetéseket kiadni. A NASA azon célja, hogy képes legyen megérteni és követni az űrben történő időjárási folyamatokat, jelentős előrejelzési előnyt fog jelenteni az amerikai érdekek számára.

Forrás: www.sciencedaily.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

...avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.
Magyarország első műholdja, a Masat-1 startlehetőséget kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, amely Kourou-ból indul 2012. január végén. &nbsp;
A Föld a világűrből nézve egy kék pont. Asztrobiológusok most a lehetséges testvérbolygók színét vizsgálják.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?