Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Energiatárolás sűrített levegővel

2013.09.23.
Csak egy maroknyi sűrített levegős energiatároló egységet (CAES-compressed air energy storage) telepítettek az 1970-es évek óta.

A SustainX nevű cég, amelynek az energiatárolás az egyik fő profilja, szeretné visszahozni a technológiát az amerikai energiahálózatokba.
Az újrakezdés helyszíne a New Hampshire állambeli Seabrook, ahol egy 1,65 megawatt teljesítményű rendszert helyeztek működésbe demonstrációs céllal. A cég szeretne a rendszer működésével kapcsolatos adatokat gyűjteni, és bemutatni a CAES által nyújtott lehetőségeket a kutatóknak, és az esetleges vevőknek. A projektet 5,4 millió dollárral támogatta az Egyesült Államok Energetikai Osztálya, és legalább ennyit adott hozzá a SustainX cég is. (A projektről már olvashattak az oldalon korábban is.)
 


A hagyományos CAES rendszerek lényege, hogy kompresszorok segítségével nagynyomású levegőt szállítanak földalatti terekbe. A kompresszorok éjszaka működnek, amikor a működésükhöz szükséges áram olcsóbb, míg nappal a sűrített levegőt kiengedik, földgázt égetve felhevítik, majd segítségével turbinákat hajtanak. Huntorf-ban (Németország, 1978) és McIntosh-ban (Alabama állam 1991) a levegőt sóbányákban tárolták. A technológia előnye, hogy relatíve olcsón nagy mennyiségű energia tárolható.
A SustainX rendszerének újítása a levegő tárolásában rejlik, ugyanis a sűrített levegőt tartályokban tárolják, így a berendezést már nem csak a közművek használhatják, hanem a földalatti tároló helyekben hiányt szenvedő ipari telephelyek is.
Az S165 típusú SustaineX gép alapja megegyezik a hajókban használt dízelmotorok alsó felével. Az energiatárolás érdekében egy elektromotor meghajtja a motor főtengelyét, ezzel mozgásba hozva egy hathengeres monstrum dugattyúit. A hengerekben, amelyek mindegyike magasabb egy felnőtt embernél, történik a vízpermet és a levegő komprimálása. (A vízpermet az izotermikus állapotváltozások megvalósításához kell.) Ha szükség van az energiára a levegőt visszavezetik a dugattyúkba, a főtengely ismét forgásba jön, a korábban elektromotorként működő egység pedig generátor üzembe kapcsol, azaz áramot termel. Az új rendszerekben a kompresszió és az expanzió is izoterm, és az energiatermeléshez nem szükséges földgáz.
Előnyt jelent a rugalmas energiatárolás. Növekvő igény esetén pusztán a tartályokat kell nagyobbakra cserélni, szemben az akkumulátorokkal, ahol a nagyobb energia tárolásához egy teljesen új egység szükséges. A CAES rendszerek remekül szolgálhatnának a megújuló energiaforrásokból nyert energia tárolására. Tipikus teljesítményük várhatóan 10-20 megawatt is lehet, és 4-6 órányi energia tárolására is alkalmasak lehetnek.
Az első megrendelők valószínűleg ázsiai országok lesznek, ahol a földgáz sokkal drágább mint az USA-ban, az energiaigény rohamosan nő, a megújuló energiaforrások alkalmazása pedig problémákba ütközik. A SustainX gazdasági osztályának reményei szerint Kínában már a következő évben működésbe lép első rendszerük, amelynek tervezett működési ideje 20 év.

Forrás: www.spectrum.ieee.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Amerikai kutatók olyan számítógépes programot dolgoztak ki, amely egészen az egyes utcák és házak szintjéig lebontva képes pontosan mérni az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.
Új, 25 kilowattos Redox-Flow akkumulátort mutattak be a Frauhofer Intézet kutatói. A cél 2 megawatt.
A Toronto Egyetemen dolgozó kutatócsapat újfajta kétrétegű napelem cellát fejlesztett fényelnyelő nanorészecskékből, amely a jövő többrétegű napelemeinek alapja lehet.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?