Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Energiatárolás sűrített levegővel

2013.09.23.
Csak egy maroknyi sűrített levegős energiatároló egységet (CAES-compressed air energy storage) telepítettek az 1970-es évek óta.

A SustainX nevű cég, amelynek az energiatárolás az egyik fő profilja, szeretné visszahozni a technológiát az amerikai energiahálózatokba.
Az újrakezdés helyszíne a New Hampshire állambeli Seabrook, ahol egy 1,65 megawatt teljesítményű rendszert helyeztek működésbe demonstrációs céllal. A cég szeretne a rendszer működésével kapcsolatos adatokat gyűjteni, és bemutatni a CAES által nyújtott lehetőségeket a kutatóknak, és az esetleges vevőknek. A projektet 5,4 millió dollárral támogatta az Egyesült Államok Energetikai Osztálya, és legalább ennyit adott hozzá a SustainX cég is. (A projektről már olvashattak az oldalon korábban is.)
 


A hagyományos CAES rendszerek lényege, hogy kompresszorok segítségével nagynyomású levegőt szállítanak földalatti terekbe. A kompresszorok éjszaka működnek, amikor a működésükhöz szükséges áram olcsóbb, míg nappal a sűrített levegőt kiengedik, földgázt égetve felhevítik, majd segítségével turbinákat hajtanak. Huntorf-ban (Németország, 1978) és McIntosh-ban (Alabama állam 1991) a levegőt sóbányákban tárolták. A technológia előnye, hogy relatíve olcsón nagy mennyiségű energia tárolható.
A SustainX rendszerének újítása a levegő tárolásában rejlik, ugyanis a sűrített levegőt tartályokban tárolják, így a berendezést már nem csak a közművek használhatják, hanem a földalatti tároló helyekben hiányt szenvedő ipari telephelyek is.
Az S165 típusú SustaineX gép alapja megegyezik a hajókban használt dízelmotorok alsó felével. Az energiatárolás érdekében egy elektromotor meghajtja a motor főtengelyét, ezzel mozgásba hozva egy hathengeres monstrum dugattyúit. A hengerekben, amelyek mindegyike magasabb egy felnőtt embernél, történik a vízpermet és a levegő komprimálása. (A vízpermet az izotermikus állapotváltozások megvalósításához kell.) Ha szükség van az energiára a levegőt visszavezetik a dugattyúkba, a főtengely ismét forgásba jön, a korábban elektromotorként működő egység pedig generátor üzembe kapcsol, azaz áramot termel. Az új rendszerekben a kompresszió és az expanzió is izoterm, és az energiatermeléshez nem szükséges földgáz.
Előnyt jelent a rugalmas energiatárolás. Növekvő igény esetén pusztán a tartályokat kell nagyobbakra cserélni, szemben az akkumulátorokkal, ahol a nagyobb energia tárolásához egy teljesen új egység szükséges. A CAES rendszerek remekül szolgálhatnának a megújuló energiaforrásokból nyert energia tárolására. Tipikus teljesítményük várhatóan 10-20 megawatt is lehet, és 4-6 órányi energia tárolására is alkalmasak lehetnek.
Az első megrendelők valószínűleg ázsiai országok lesznek, ahol a földgáz sokkal drágább mint az USA-ban, az energiaigény rohamosan nő, a megújuló energiaforrások alkalmazása pedig problémákba ütközik. A SustainX gazdasági osztályának reményei szerint Kínában már a következő évben működésbe lép első rendszerük, amelynek tervezett működési ideje 20 év.

Forrás: www.spectrum.ieee.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Új, 25 kilowattos Redox-Flow akkumulátort mutattak be a Frauhofer Intézet kutatói. A cél 2 megawatt.
A Toronto Egyetemen dolgozó kutatócsapat újfajta kétrétegű napelem cellát fejlesztett fényelnyelő nanorészecskékből, amely a jövő többrétegű napelemeinek alapja lehet.
A Mannvit mélyfúrásba sajtolt vízzel nyeri ki a mélységi kőzetek termikus energiáját.
Egy új, nanoméretű mintázattal ellátott anyag bármilyen szögből képes széles spektrumú fényt elnyelni, így ez lehet a valaha volt leghatékonyabb vékony-film napelem.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?