Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Energiafordulat a rács mögött

2012.08.16.
Egy kaliforniai legmagasabb biztonsági fokozatba tartozó börtön üzemelteti az eddigi legmodernebb intelligens elektromos hálózatot az USA-ban.

Egy büntetés-végrehajtási intézmény nem éppen az a hely ahonnan az energiaipari innovációkat várná az ember. A Santa Rita Jail nagybiztonságú börtön Kaliforniában mégis példakép lehet: egy saját elektromos hálózatot építettek ki, amely a biztonsági berendezések energiaellátását még akkor is biztosítja, amikor a szokványos hálózat pl. egy vihar miatt kiesik. A mikrohálózat (microgrid) különböző forrásokból – napelemek, dízelgenerátorok es üzemanyagcellák - származó áramot tárol és oszt el - és elképzelhető, hogy a jövő kisméretű elektromos hálózatainak prototípusa lesz.

Az intelligens hálózatok (smart grid) célja, hogy az energiaellátást megbízhatóbbá és olcsóbbá tegyék. A Santa-Rita-microgrid ezeknek az egyik helyi változata és a legmodernebb az Egyesült Államokban. A börtön üzemi költségeit évente 100 ezer dollárral csökkenti. "Hogy támogatással vagy anélkül, a technológia a legtöbb esetben kifizetődik" - mondta Michael Clark, az Encorp igazgatótanácsának az elnöke. A vállalat építette be az eszközöket és a hozzá tartozó szoftvert a Santa Rita Jail hálózatába.

A megújuló energiák napszakonként ingadozó hozamai rendszerint problémát jelentenek az áramellátás számára. Az alapterhelés fedezésére a hagyományos hálózatokban az energiaszolgáltatók fosszilis tüzelésű nagyerőművekre építenek. Terhelési csúcsokban további berendezéseket indítanak be, ha nem fúj elég szél, vagy nem süt a Nap. A microgridben viszont egy több ezer akkumulátorból álló egység köztes tárolóként mindig biztosítja a szükséges árammennyiséget.

A különböző áramforrások betáplálását és rendelkezésre bocsátását egy speciális szoftver koordinálja. A Santa Rita Jail börtönben az Encorp a forrásoknál, valamint az elosztópontoknál szabályozóegységeket állított fel. A klasszikus PC méretű dobozok egymással összeköttetésben állnak és egész nap szabályozzák, hogy mennyi áramot továbbítsanak a mikrohálózatba. Ezzel egy időben felügyelik a betáplált áram feszültségét és frekvenciáját.

Clark elmondta, hogy az Encorp ehhez saját fejlesztésű szabályozási algoritmusokat használ. A börtönnek szállított áram mennyisége változtatható, így a fegyház vezetése csökkentheti a klímaberendezések vagy a világítás fogyasztását, hogy az áram egy részét más áramszolgáltatóknak értékesítse.

A mikrohálózatok piacra találhatnak az olyan intézményeknél, amelyek nem engedhetnek meg maguknak áramszünetet. Ezek a börtönökön kívül pl. a kórházak, számítógépközpontok vagy a katonai bázisok. A hagyományos elektromos hálózathoz nem csatlakozó, távol eső vidékeken is megvetheti a technológia a lábát.

Az, hogy Kaliforniában indult be az üzlet nem véletlen. Itt az egyik legmagasabbak az áramdíjak az USA-ban, ezen kívül a szükséggenerátorok bevetését is szigorúan szabályozzák. De, ha a nagyteljesítményű akkumulátorok ára tovább esik, a microgridek hamarosan további vidékeken is fellelhetők lesznek.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?