Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Energiafordulat a rács mögött

2012.08.16.
Egy kaliforniai legmagasabb biztonsági fokozatba tartozó börtön üzemelteti az eddigi legmodernebb intelligens elektromos hálózatot az USA-ban.

Egy büntetés-végrehajtási intézmény nem éppen az a hely ahonnan az energiaipari innovációkat várná az ember. A Santa Rita Jail nagybiztonságú börtön Kaliforniában mégis példakép lehet: egy saját elektromos hálózatot építettek ki, amely a biztonsági berendezések energiaellátását még akkor is biztosítja, amikor a szokványos hálózat pl. egy vihar miatt kiesik. A mikrohálózat (microgrid) különböző forrásokból – napelemek, dízelgenerátorok es üzemanyagcellák - származó áramot tárol és oszt el - és elképzelhető, hogy a jövő kisméretű elektromos hálózatainak prototípusa lesz.

Az intelligens hálózatok (smart grid) célja, hogy az energiaellátást megbízhatóbbá és olcsóbbá tegyék. A Santa-Rita-microgrid ezeknek az egyik helyi változata és a legmodernebb az Egyesült Államokban. A börtön üzemi költségeit évente 100 ezer dollárral csökkenti. "Hogy támogatással vagy anélkül, a technológia a legtöbb esetben kifizetődik" - mondta Michael Clark, az Encorp igazgatótanácsának az elnöke. A vállalat építette be az eszközöket és a hozzá tartozó szoftvert a Santa Rita Jail hálózatába.

A megújuló energiák napszakonként ingadozó hozamai rendszerint problémát jelentenek az áramellátás számára. Az alapterhelés fedezésére a hagyományos hálózatokban az energiaszolgáltatók fosszilis tüzelésű nagyerőművekre építenek. Terhelési csúcsokban további berendezéseket indítanak be, ha nem fúj elég szél, vagy nem süt a Nap. A microgridben viszont egy több ezer akkumulátorból álló egység köztes tárolóként mindig biztosítja a szükséges árammennyiséget.

A különböző áramforrások betáplálását és rendelkezésre bocsátását egy speciális szoftver koordinálja. A Santa Rita Jail börtönben az Encorp a forrásoknál, valamint az elosztópontoknál szabályozóegységeket állított fel. A klasszikus PC méretű dobozok egymással összeköttetésben állnak és egész nap szabályozzák, hogy mennyi áramot továbbítsanak a mikrohálózatba. Ezzel egy időben felügyelik a betáplált áram feszültségét és frekvenciáját.

Clark elmondta, hogy az Encorp ehhez saját fejlesztésű szabályozási algoritmusokat használ. A börtönnek szállított áram mennyisége változtatható, így a fegyház vezetése csökkentheti a klímaberendezések vagy a világítás fogyasztását, hogy az áram egy részét más áramszolgáltatóknak értékesítse.

A mikrohálózatok piacra találhatnak az olyan intézményeknél, amelyek nem engedhetnek meg maguknak áramszünetet. Ezek a börtönökön kívül pl. a kórházak, számítógépközpontok vagy a katonai bázisok. A hagyományos elektromos hálózathoz nem csatlakozó, távol eső vidékeken is megvetheti a technológia a lábát.

Az, hogy Kaliforniában indult be az üzlet nem véletlen. Itt az egyik legmagasabbak az áramdíjak az USA-ban, ezen kívül a szükséggenerátorok bevetését is szigorúan szabályozzák. De, ha a nagyteljesítményű akkumulátorok ára tovább esik, a microgridek hamarosan további vidékeken is fellelhetők lesznek.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
A Toronto Egyetemen dolgozó kutatócsapat újfajta kétrétegű napelem cellát fejlesztett fényelnyelő nanorészecskékből, amely a jövő többrétegű napelemeinek alapja lehet.
A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.
Egy új, nanoméretű mintázattal ellátott anyag bármilyen szögből képes széles spektrumú fényt elnyelni, így ez lehet a valaha volt leghatékonyabb vékony-film napelem.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?