Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Emlékezőtehetséggel rendelkező atommagok

2008.04.06.
Kutatók munkára fogják az elektronspint

Az elektronspin hasznosítási lehetőségeit világszerte széles körben kutatják. Úgy tűnik, hogy egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült az áttörés: Egy atommag spinjének és ezzel együtt a kapcsolódó elektronok spinjének a polaritását több tíz percen keresztül sikerült stabilizálniuk. Ez az időtartam a számítástechnikai műveletek szempontjából végtelen nagynak tekinthető.

A kutatók egy lézersugár-impulzus segítségével polarizálták az elektronspint. Az így létrejövő mágneses tér - amelyet az elektronok hoztak létre - átterjedt magára az atommagra is. Az atommag viszont képes hosszútávon eltárolni azt a polarizációt, amelyet az elektronok csak nagyon rövid ideig őriznek meg.

Az elektronok az elektromos töltésükön kívül perdülettel, azaz elektronspinnel is rendelkeznek. A töltés és a spin egymástól független tulajdonságok, így az egyik tulajdonságnak a megváltozása nem feltétlenül hat a másikra. Az elektronok perdülete egy kisméretű mágneses mezőt hoz létre. Ezt a mágneses mezőt ugyanúgy fel lehetne használni a számítástechnika területén, mint az elektromos töltéseket. Ehhez azonban el kell érni, hogy a normális esetben tetszőleges irányú mágneses terek rendezett állapotot vegyenek fel. Ráadásul ezt a rendezett állapotot megfelelően hosszú ideig fenn kell tartani ahhoz, hogy az elektronspinek bármilyen információt tároljanak. Egyenlőre a számítástechnika nem használja ki az elektronspin által nyújtott lehetőségeket.

A „Spintronik” eljárás kifejlesztése ezt a helyzetet igyekszik megváltoztatni a spinek polarizálásával. Az egyszerűen használható „Spintronik” alapegységek kutatásában a Bochumi Ruhr Műszaki Egyetem élen jár. Az Andreas Wieck professzor vezette kutatócsoport évek óta úgynevezett „kvantumpontokat” állít elő az elektronspin tulajdonságainak megfigyelésére. Minden egyes kvantumpont egyetlen elektron megkötésére képes. A megkötött elektron spinjének irányítottságát egy lézer impulzus segítségével lehet beállítani. Ez az irányítottság aztán átterjed a kvantumpont környezetében található atommagokra is. Az atommagok hosszabb ideig megőrzik a „spin-polarizációt”, ezáltal alkalmassá válnak digitális információ tárolására. A tárolt adat egy újabb lézersugár segítségével kiolvasható, módosítható, illetve törölhető.

Wieck professzor szerint az eljárás hasonlít a magspin tomográfiára, ahol egy erős mágneses mező alkalmazásával az emberi test sejtjeit alkotó atommagok spinjét polarizálják. A fő különbség, hogy itt nem élő sejtekről, hanem a kvantumpontokról van szó.

Az egész eljárásnak előnye, hogy az atommagok kis méretének köszönhetően jelentősen nagyobb a tárolt adatsűrűség, mint a mai digitális technikában.

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Sok, a láthatatlanná tevő köpenyeket előre látó ember lepődhet meg azon, hogy egy amerikai kutatókból álló csoport 25 ezer köpenyt hozott létre.
Úttörő felvételt tett közzé a Science tudományos folyóiratban az IBM zürichi kutatócsoportja, amely olyan részletes képet alkotott egy molekuláról, hogy azon megfigyelhetők az atomok közti kötések.
Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Rádióhullámok képesek a gépeket az abszolút nulla fokig lehűteni

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?