Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Emberi sejt alapú érimplantátum

2013.06.14.
Az Egyesült Államokban található Duke egyetem kórházában egy orvosokból álló csoportnak sikerült mesterséges érimplantátumot előállítani emberi sejtekből, majd pedig az implantátumot egy végső stádiumban lévő vesebeteg karjába ültették.

A műtét egy új mérföldkő lehet az érrendszeri problémák gyógyításában is.


Az USA-ban több mint 320.000 ember vár dialízisre, amely során gyakran szükséges egy úgynevezett graft beültetése. (A dialízis során a vért megtisztítják a veseelégtelenség miatt felhalmozódott salakanyagoktól.)  A graft összeköt egy artériát egy vénával azért, hogy felgyorsítsa a véráramlást. A mesterséges graftok használatának azonban több hátránya is van: véralvadáshoz vezetnek, illetve immunreakciót válthatnak ki.


A Humacyte nevű vállalat és a Duke egyetem által elkészített implantátum egy nem személyre szabott, emberi sejt alapú, teljesen biokompatibilis véna. Az érszakaszt adományozott emberi sejtekből, élő szervezeten kívül állították elő, majd megtisztították mindentől, ami immunreakciót indíthat el. Az így kapott véna jobban teljesített a klinikán kívüli tesztek során, mint szintetikus, vagy állati eredetű társai.


A kifejlesztett véna Jeffrey H. Lawson, és Laura Niklason tizenöt éves együttműködésének gyümölcse. Eleinte arra törekedtek, hogy egyénre szabott érszakaszokat hozzanak létre a páciensek sejtjeiből, így elősegítve az implantátum beépülését az emberi szervezetbe. Hamar világossá vált, hogy ez nem járható út. A folyamat tömeggyártása nem kivitelezhető, túlzottan időigényes, ami ellehetetleníti klinikai alkalmazást.


A kezdeti nehézségeken túllendülve a kutatók először létrehoztak egy biológiailag lebontható, könnyen alakítható hálót, amely a későbbi véna vázát képezi. Miután a hálót beoltják simaizom sejtekkel, az elkezd lebomlani a sejtek növekedését elősegítő aminosavas, vitaminos közegben. A mesterséges érfal  megerősödésében és növekedésében kulcsfontosságú szerepe van a szívveréshez hasonló pulzáló erőnek. Ennek köszönhető, hogy a szövet fizikai tulajdonságai közel azonosak lesznek egy igazi érfal jellemzőivel.


A több hónapos növekedési szakasz után a kapott csőszerű érszakaszt átmossák, végezetül egy kollagén szerkezet marad. "A folyamat végén egy élettelen, immunológiailag inaktív graftot kapunk, amit tárolhatunk a polcon, és akkor használható fel a betegek kezelésére, amikor szükséges" nyilatkozta Niklason.
A klinikai tesztek Lengyelországban kezdődtek decemberben. Az Egyesült Államokban a vizsgálatok klinikai szinten első fázisba jutottak, ami 20 vesebeteg dialízis kezelésében merül ki a kórtörténet hosszabb nyomon követésével.


Lawson első páciense egy 62 éves férfi volt, akinek már évek óta szüksége volt a dialízis műtétre. A két órás beavatkozásra 2013 június 5.-én került sor, és felhasználtak egyet a fentebb ismertetett implantátumokból is.


Amennyiben a mesterségesen előállított, emberi sejt alapú implantátum megbízhatónak bizonyul, akkor az nem csak a dialízises betegek kezelését segítené elő nagy mértékben. A technológia megreformálhatná a végtagokban található, elszűkült, eltömődött erek kezelését, továbbá alkalmazhatnák szív bypass műtéteknél is, amit az USA-ban 400.000 emberen végeznek el évente.


Forrás: www.sciencedaily.com


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?