Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Elindult az indiai Mars-szonda

2013.11.06.
Földi követőállomásain magyar készítésű berendezések is szolgálják az ázsiai ország első bolygóközi küldetését.

A Mars Orbiter Mission (MOM) november 5-én, közép-európai idő szerint délelőtt 10:08-kor startolt Indiából, egy PSLV-XL hordozórakétával. Az Indiai Űrügynökség (ISRO) szondája azóta sikeresen Föld körüli pályára állt, 247 km és 23 566 km között változó felszín feletti magasságban keringve. A következő hetekben a fedélzeti hajtóművekkel fokozatosan emelik a pályamagasságot, míg november 30-án egy végső nagy manőverrel a Mars felé vezető pályára lendítik az űrtörténelmi jelentőségű szondát. Ezután mintegy 10 hónapot utazik, mire a Mars körüli pályára áll. Mind a Föld körüli pályán, mind a program későbbi, bolygóközi szakaszán fontos szerepet töltenek be a földi követőállomások, amelyek az irányítók és az űreszköz közötti rádiókapcsolatot biztosítják.

A világszerte nagy érdeklődéssel kísért projektnek magyar vonatkozása is van! A követőállomásokra a budapesti székhelyű BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. űrtechnológiai részlege szállította azokat az S- és Ku-sávú speciális, ún. fáziskoherens 3 csatornás vevőegységeket, amelyek segítségével venni lehet a Marshoz küldött űrszonda telemetriai és Doppler-jeleit. A küldetés során a földi állomásoknak pontosan követniük kell, hogy az űrszonda az előre kiszámított pályán halad-e. Ezt a feladatot a többcsatornás, fáziskoherens vevőberendezésekkel látják el. Amennyiben az űrszonda eltérne a számára kijelölt pályától, a vett jelek fázishelyzetének eltérései ezt azonnal jelzik és a földi vezérlőállomások pályakorrekciós parancsokat tudnak küldeni a szondának. Természetesen a szondának is van saját navigációs rendszere, de a Földről történő pozíció-meghatározás elengedhetetlen.

 

 
A BMCD35 háromcsatornás S-sávú konverter. (Képek: BHE Bonn Hungary Kft.)

A BHE erős nemzetközi versenytárgyaláson nyerte el a megbízást, amit az ISRO teljes megelégedettségére teljesített. A Földet elhagyó űrszondák esetében mindenképpen a mélyűri követőhálózat feladata a szondákkal való kommunikáció. Ez igazi technikai kihívás, hiszen az ilyen távolságból érkező jelek már többnyire belesüllyednek a zajba. Ebből a zajból kell „kibányászni” a venni kívánt jeleket.

A magyar cég már hónapokkal korábban leszállította a megrendelt berendezéseket. Ezek egy része az Indiában működő, 32 m antennaátmérőjű mélyűri követőállomáson dolgozik, a többi pedig speciálisan erre a célra épített úszó követőhajók fedélzetén található. Jelenleg a két hajó egyike a Fidzsi-szigetektől kb. 2000 km-re, a Csendes-óceánon úszik. A Föld forgása következtében az űreszköz időnként kikerül egy adott állomás látómezejéből, jelei nem vehetők. Ezért a folyamatos kapcsolattartás biztosítása érdekében a nagy űrügynökségek kisegítik egymást. Így a NASA és az ESA mélyűri követőállomásai is segítenek az indiai programban.

Ez az első alkalom, hogy magyar űripari cég által tervezett és épített berendezés aktívan részt vesz egy bolygóközi űrszonda irányításában. Ezzel a hazai űrszakma ismét bebizonyította, hogy képes aktív részt vállalni a legszínvonalasabb nemzetközi űrprogramokban.

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az amerikai GRAIL űrszondapáros gravitációs mérései nyomán kiderült, hogy a Hold innenső féltekéjén több a nagy, becsapódásos eredetű medence, mint az égitest túlsó, a Földről nem látható oldalán.
Érdekességek a MAVEN-ről, a NASA nemrég indult új Mars-szondájáról, mely csak jövő szeptember végén ér célba.
Érdekességek a MAVEN-ről. Miért került tizedannyiba az indiai, mint az amerikai Mars-szonda? Hány haiku utazik a MAVEN-en?
Az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb űrcsillagászati szondájának feladata a Tejútrendszer csillagainak minden eddiginél kiterjedtebb és pontosabb felmérése lesz.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?