Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Elektronikus „bőr”: nyomásra fényt bocsát ki

2013.07.24.
Kutatók leleplezték az egyik legbonyolultabb, műanyagon megépített elektronikus rendszert.

A vékony műanyag lap pontosan olyan intenzitással bocsát ki fényt, amekkora nyomás éri a felületét. Az eszköz újfajta, rugalmas számítógép interfészek előfutára. Alkotói szerint az interfész jövőbeli utódait felhasználhatják a robotikában, autók műszerfalain, mobil kijelzőkön, vagy akár „interaktív háttérképeken”.


Nyomáspixelek: egy „elektronikus bőr” darab. Minden pixel a nyomásra adott válaszul fényt bocsát ki. 

A Nature Materials magazinban bemutatott új, fénykibocsátó „elektronikus bőr” – ahogy feltalálói hívják – Ali Javey, a Berkeley Kaliforniai Egyetem elektro- és számítástechnikai professzorának egyik korábbi munkájának a továbbfejlesztett változata. Javey csoportja különböző folyamatokat dolgozott ki, melyek nagymértékben támaszkodnak a hagyományos szilíciumgyártási technikákra. A folyamatok során egyenletesen és megbízhatóan integrálnak különböző szerves és szervetlen összetevőket műanyag felületre.

Az elmúlt években egyre több erőfeszítést tettek azért, hogy a hagyományos gyártásban használt szilícium ostyákhoz képest kevésbé merev felületeken hozzanak létre elektronikus eszközöket. A rugalmas, hajlítható elektronikák új alkalmazások teljes tárháza előtt nyithatják meg az utat, a belső szerveket beburkoló orvosi érzékelőktől kezdve az összehajtható kijelzőkig. Bizonyos műanyagok szolgálhatnak elektronikai rendszerek alapjaként, de bonyolult áramkörök műanyagon való megbízható létrehozása idáig kihívást jelentett.

A csapat korábban már bemutatott egy nanoszálakból álló, viszonylag nagy felületű műanyagon elhelyezett nagyfelbontású nyomásérzékelő hálózatot, ami elektronikus kiolvasást adott a felületen alkalmazott nyomásról. Javey szerint az új munka során egy emberekkel közvetlenül kapcsolatba kerülhető nyomásérzékelő tömböt akartak létrehozni.

A csoport egy optikai módon válaszoló, elektronikus bőrt tűzött ki célul. A kutatók a fénykibocsátó pixeltömb létrehozásához vezetőképes nyomásérzékeny gumit, szerves fénykibocsátó diódákat (OLED-ek), valamint félvezető-dúsított szén nanocsövekből készült vékonyfilm tranzisztorokat kombináltak. Egy ilyen funkciójú rendszer szilíciumon való létrehozása ma már viszonylag egyszerűbb feladat, azonban „műanyagon ez az egyik legbonyolultabb rendszer, amit valaha bemutattak,” mondja Javey.„A kutatók által alkalmazott anyagok és alkatrészek változatossága, melyet a fénykibocsátó és nyomásérzékelő tömb létrehozása során használtak, lenyűgöző,” mondja John Rogers, az Illinois Egyetem anyagtudományi professzora. Rogers szerint, akinek csapata saját – szintén lenyűgöző – rugalmas elektronikus érzékelőket készített, az eredmény illusztrálja, hogy a nanoanyagok területén végzett kutatások elmozdulnak az alapvető összetevők tanulmányozásáról és az egyszerű eszközökről a „kifinomult, egyedi funkciójú, nagyléptékű demonstrációs eszközök irányába”.

Javey szerint a hagyományos folyadékkristályos kijelzők gyártása során használt eszközöket és sémákat az elektronikus bőr gyártása során is fel lehetne használni, ami elvileg más típusú és más módon reagáló érzékelők megtervezésére is lehetőséget adhat. A csoport jelenleg olyan módszereken dolgozik, hogy az elektronikát közvetlenül a műanyagra tudják nyomtatni. Ezek a fejlesztések még korai stádiumban vannak, de végül utat nyithatnak a kifejezetten nagy interaktív érzékelő tömbök hatékony gyártása előtt, mondja Javey.

Forrás: www.technologyreview.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.
A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások