Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Elektromos szmog elleni védőburkolat

2008.04.20.
Egy speciális védőréteg megköti a nagyfrekvenciás sugárzást

A mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses hullámok emberre káros hatásai a mai napig tisztázatlanok. A környezetünket ezenkívül számtalan egyéb forrásból származó elektromágneses hullám, más néven „elektroszmog” tölti be. Ezektől a sugárzásoktól hivatott megvédeni egy speciális tapéta. Kutatók kifejlesztettek egy olyan tapétabevonatot, amely képes megkötni a nagyfrekvenciás sugárzást és leárnyékolja a szobákat. Az ehhez felhasznált bevonat hasonlít ahhoz az anyaghoz, amelyet a lopakodó repülőgépeknél alkalmaznak.

Az Ilmenau-i Műszaki Egyetem a Müncheni Papírtechnikai Intézettel együttműködésben kifejlesztett egy olyan eljárást, aminek segítségével egy speciális védőréteggel tudják ellátni a tapétákat. Ez a bevonat jelentős mértékben csillapítja a nagyfrekvenciás elektromágneses mezőket, így a mobiltelefon hálózat, a vezeték nélküli Internet, illetve a radarsugárzás hatásait. A bevonat alapanyagát egy hexaferrit nevű anyag képezi, ami voltaképpen egy mágnesezhető kerámia.

A hexaferrit a vasoxidok vegyületei közé sorolható, legfontosabb tulajdonsága pedig, hogy képes megkötni az elektromágneses sugárzást. Éppen emiatt már jó ideje használják lopakodó bombázók gyártásához, illetve radarsugarakkal szembeni leárnyékolásra. Videomagnókban és a mikrohullámú sütők szűrőiben is találkozhatunk ilyen ferritekkel.

Egy speciális kezelés során 0,5 mikrométer nagyságú hexaferrit szemcsékből olyan elegyet képeznek, amely papírra felkenhető. Bevonva ezzel a tapétát egy nem vezetőképes, ugyanakkor a mágneses sugárzás megkötésére alkalmas papírréteghez jutunk. A speciális bevonattal ellátott tapéta 1 Ghz-et meghaladó frekvenciájú elektromágneses sugarakat képes megkötni egészen 3 dB-es zajszintig. A tapéta tömege négyzetméterenként 50 gramm.

A speciális tapétát az épületek bevonásán kívül gépjárművek leárnyékolására is fel lehet használni. Így egyaránt meg lehet védeni az autóban utazó embereket a sugárzásoktól, illetve a gépjármű egyes alkatrészeit zavaró sugárzásokat is ki lehet szűrni.

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szöulban "láthatatlan" felhőkarcoló épül, mely szórakoztató központként működik majd.
Rádióhullámok segítségével nemcsak a vizes épületrészek száríthatók ki gyorsan és hatékonyan, hanem akár a különböző vegyszerek is eltávolíthatók.
Csak hét gép és két hónap! A szerkezet azonban még így sem elég nagy emberek számára.
A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?