Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Elektródákkal hidalják át az elszakadt gerincvelőt

2016.04.26.
A négy évvel ezelőtt lebénult férfi egy elektronikus bypassnak köszönhetően újra mozgatja a jobb kezét.

A 24 éves Ian Burkhart esete klasszikusnak mondható: 20 évesen átélt egy autóbalesetet, amely során nyaktól lefelé lebénult, az ötös és hatos nyakcsigolya között elszakadt a gerincvelő. Az ehhez hasonló – mind a négy végtag bénulásával járó – esetekben az orvosok nem kecsegtetik sok reménnyel a pácienseket még a legkisebb kézmozdulatok kivitelezését illetően sem. Alternatív megoldásként azonban már régóta kísérleteznek robotkarokkal, illetve robotvázakkal, amelyeket az agyba implantált elektródák segítségével lehet irányítani. Hosszas folyamat eredményeképpen már eljutottak odáig, hogy legalább ezekkel a külső segédeszközökkel egy kicsit több önállóságot tudtak biztosítani a kísérletben résztvevő alanyoknak. Chad Bouton, az ohiói Battelle Memorial Institute kutatásvezetője elmondta, hogy az elmúlt évtizedben egyre jobban sikerült megfejteni a teljesen lebénult páciensek agyából érkező jeleket. Ezen felül majmokkal is végeztek kísérleteket, az agyból érkező jelek segítségével bírták tudatos mozgásra az állatok lebénult karizmait.

Az elektronikus segítségnek köszönhetően Ian Burkhart újra mozgatja lebénult kezét.

(Fotó: Ohio State University Wexner Medical Center/ Batelle)

Most először sikerült a technikát egy emberen is alkalmazni. A kutatók a motoros cortex bal felében (a jobb kéz mozgásának irányításáért felelős részben) egy sor elektródát helyeztek el. Az agyból érkező jeleket egy számítógépnek továbbították, amely aztán továbbküldte őket egy 130 elektródából álló, alkarra erősített mandzsettára. A bypass rendszer így áthidalja az agy és a karizmok között megszakadt idegi összeköttetést. Mire az első tényleges kézmozgások lehetővé váltak, Burkhartnak 15 hónapon keresztül kellett készülnie. Először gyakorolnia kellett, hogy hozza létre az agyában a megfelelő jelet: egy meghatározott mozgásra kellett összpontosítania, mint például a csukló forgatására vagy a hüvelyk- és mutatóujjal való fogásra. A rendszer tanulóképes szoftvere így elsajátította, hogy melyik jel melyik begyakorolt mozgást jelenti.

Kezdetben Burkhartnak az agyából érkező jelek segítségével csak a tenyerét sikerült kinyitnia és becsuknia. Időközben azonban már hat különböző kéz-, illetve ujjmozgásra képes, és az erősségüket is tudja szabályozni. „Rendkívüli, hogy mennyit elért. Ian már képes arra, hogy megfog egy üveget, a tartalmát egy pohárba önti, majd az üveget visszateszi a helyére. Ezt követően felemel egy pálcikát, megkeveri vele a pohár tartalmát, majd leteszi a pálcikát. A folyamat minden egyes lépését irányítja” – mondta el Nicholas Annetta, aki a projektben az elektronikai fejlesztésért felelős. A páciensek bevonása a tanulmányba egy új kezdetet jelent számukra. „A kutatásban való részvétel megváltoztatott, sokkal több reménnyel fordulok a jövő felé” – nyilatkozta Burkhart. „Első kézből tapasztaltam meg a tudomány és a technika fejődését, ami jobbá teszi az életemet.”


A bypass működése (Forrás: Nature Video)

A kutatók úgy vélik, hogy a bypass rendszerük első sikerei világszerte okot adhatnak a reményre a lebénult emberek körében. Bebizonyították, hogy műszaki eszközökkel lehetséges áthidalni akár egy elszakadt gerincvelőt is. A módszerrel jelentős életminőség-javulás érhető el, hiszen a páciensek sokkal önállóbb életre lesznek képesek. Mielőtt azonban más betegek is profitálhatnak a projektből, még tovább kell finomítani a rendszert és az algoritmusait. A kutatók egy vezeték nélküli megoldáson is gondolkodnak.

 

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Környezetbarátabbá teszi a vasúti személy- és teherszállítást a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és az anyavállalat közösen fejlesztett vezetőtájékoztató rendszere.
A hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben.
Teljesen lebénult páciensek kommunikációját tették lehetővé agy-számítógép interfész segítségével.
Először ültették be Magyarországon egy műtéti folyamatban egyszerre mindkét fülbe a jelenleg elérhető legvékonyabb cochleáris, hallásjavító implantátumot.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?