Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Egy kamera, amely a fényből nyeri az energiát

2008.04.13.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot

A Karlsruhei Műszaki Egyetem kutatói egy olyan kamerahálózatot fejlesztettek ki, amely áram helyett fényből nyeri az energiát. Ráadásul a kamerák energiaigénye minimálisnak mondható. A hálózatot optikai kábelen keresztül látják el energiával. A kamerák alkalmazása főleg a biztonságtechnika területén jelenthet nagy előrelépést.

Az első pillantásra azt hihetné az ember, hogy egy hagyományos videokamerát lát, amely VGA-felbontásban (640 x 480 képpont) 15 képet rögzít másodpercenként. Alaposabb szemrevételezés után azonban feltűnik, hogy a videokamerákhoz nem tartozik akkumulátor, elem, vagy bármilyen más áramforrás. Az egyetlen dolog, ami a központi egységet és a kamerákat összeköti egymással, az egy 200 méter hosszú hajszálvékony üvegszál kábel. Ez a vezeték képes egyszerre egymástól eltérő hullámhosszúságú jeleket továbbítani. Az egyik hullámhosszon biztosítják a kamera energiaellátását, a másikon zajlik az adatforgalom. Ez az utóbbi sáv felel azért, hogy a kamerák által készített képek visszajussanak a központi egységbe.
A kamerák energiaszükséglete minimális: mindössze 100 milliWatt teljesítményt igényelnek arra, hogy 100 Mbit/s sávszélességen küldjék a felvett adatokat a központi egységnek. A kamerák által rögzített kép továbbítása az 1310 nanométeres hullámhosszon történik. A kamera energiaellátásáról egy 810 nanométer hullámhosszal rendelkező fénysugár gondoskodik. Ezt a fénysugarat egy fotódióda alakítja át elektromos árammá.
A tisztán optikai energiaellátással működő kamerahálózat kifejlesztése igazi csapatmunka volt: az elektronikai fejlesztéseket Prof. Becker vezetésével a Karlsruhei Műszaki Egyetem Információfeldolgozás-technikai Intézete végezte. A lézersugarat elektromos árammá átalakító fotódiódát Freiburgban, a Fraunhofer Intézetben fejlesztették ki. Az optikai úton történő adatkommunikáció megvalósításában pedig Prof. Leuthold és Prof Wolfgang Freude vezetésével a Nagyfrekvenciás Technológiák és Kvantumelektronikai Intézet vette ki a részét.

A csapat együtt mutatta be a találmányát a 'European Conference on Optical Communications (ECOC)' nemzetközi konferencián, Berlinben nagyjából 1200 tudós és mérnök előtt, akik a világ 60 különböző országából érkeztek. Az optikai kommunikációs technika területén Európában ez a legnagyobb konferencia és minden évben más helyszínen kerül megrendezésre. Kizárólag olyan előadásokat fogadnak el, amelyek a technika legújabb vívmányait mutatják be.
Prof Leuthold szerint a fény által táplált kamerahálózat főleg a biztonságtechnikai alkalmazások szempontjából fontos. Óriási előnyt jelentenek például abban az esetben, ha egy szobában utólag kell kamerákat felszerelni. A fal megbontása helyett csupán hajszálvékony üvegszálas vezetékeket kell elhelyezni a falon. Az optikai úton történő energiaellátás ezenkívül robbanásveszélyes, illetve erős elektromágneses sugárzásnak kitett környezetben is hasznos lehet.


(Karlsruher Institut für Technologie, 22.10.2007 - NPO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az autóipari óriás GM egy olyan technika licencét vásárolta meg, amely megduplázhatja elektromos autói akkumulátor kapacitását.
A szigetviták miatt, Kína korlátozza Japán elektronikai ipara számára létfontosságú ritkaföldfémek szállítását.
A Rullingnet vállalat terméke a legfiatalabb korosztályt hivatott bevezetni az informatika rejtelmeibe. Figyelem! Csak a technológia megszállottainak.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?