Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Egy kamera, amely a fényből nyeri az energiát

2008.04.13.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot

A Karlsruhei Műszaki Egyetem kutatói egy olyan kamerahálózatot fejlesztettek ki, amely áram helyett fényből nyeri az energiát. Ráadásul a kamerák energiaigénye minimálisnak mondható. A hálózatot optikai kábelen keresztül látják el energiával. A kamerák alkalmazása főleg a biztonságtechnika területén jelenthet nagy előrelépést.

Az első pillantásra azt hihetné az ember, hogy egy hagyományos videokamerát lát, amely VGA-felbontásban (640 x 480 képpont) 15 képet rögzít másodpercenként. Alaposabb szemrevételezés után azonban feltűnik, hogy a videokamerákhoz nem tartozik akkumulátor, elem, vagy bármilyen más áramforrás. Az egyetlen dolog, ami a központi egységet és a kamerákat összeköti egymással, az egy 200 méter hosszú hajszálvékony üvegszál kábel. Ez a vezeték képes egyszerre egymástól eltérő hullámhosszúságú jeleket továbbítani. Az egyik hullámhosszon biztosítják a kamera energiaellátását, a másikon zajlik az adatforgalom. Ez az utóbbi sáv felel azért, hogy a kamerák által készített képek visszajussanak a központi egységbe.
A kamerák energiaszükséglete minimális: mindössze 100 milliWatt teljesítményt igényelnek arra, hogy 100 Mbit/s sávszélességen küldjék a felvett adatokat a központi egységnek. A kamerák által rögzített kép továbbítása az 1310 nanométeres hullámhosszon történik. A kamera energiaellátásáról egy 810 nanométer hullámhosszal rendelkező fénysugár gondoskodik. Ezt a fénysugarat egy fotódióda alakítja át elektromos árammá.
A tisztán optikai energiaellátással működő kamerahálózat kifejlesztése igazi csapatmunka volt: az elektronikai fejlesztéseket Prof. Becker vezetésével a Karlsruhei Műszaki Egyetem Információfeldolgozás-technikai Intézete végezte. A lézersugarat elektromos árammá átalakító fotódiódát Freiburgban, a Fraunhofer Intézetben fejlesztették ki. Az optikai úton történő adatkommunikáció megvalósításában pedig Prof. Leuthold és Prof Wolfgang Freude vezetésével a Nagyfrekvenciás Technológiák és Kvantumelektronikai Intézet vette ki a részét.

A csapat együtt mutatta be a találmányát a 'European Conference on Optical Communications (ECOC)' nemzetközi konferencián, Berlinben nagyjából 1200 tudós és mérnök előtt, akik a világ 60 különböző országából érkeztek. Az optikai kommunikációs technika területén Európában ez a legnagyobb konferencia és minden évben más helyszínen kerül megrendezésre. Kizárólag olyan előadásokat fogadnak el, amelyek a technika legújabb vívmányait mutatják be.
Prof Leuthold szerint a fény által táplált kamerahálózat főleg a biztonságtechnikai alkalmazások szempontjából fontos. Óriási előnyt jelentenek például abban az esetben, ha egy szobában utólag kell kamerákat felszerelni. A fal megbontása helyett csupán hajszálvékony üvegszálas vezetékeket kell elhelyezni a falon. Az optikai úton történő energiaellátás ezenkívül robbanásveszélyes, illetve erős elektromágneses sugárzásnak kitett környezetben is hasznos lehet.


(Karlsruher Institut für Technologie, 22.10.2007 - NPO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.
A Southampton Egyetem kutatói olyan képfelismerő szoftvert fejlesztettek, ami képes a fülükről azonosítani az embereket
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.
Az autóipari óriás GM egy olyan technika licencét vásárolta meg, amely megduplázhatja elektromos autói akkumulátor kapacitását.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?