Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Egy foton és milliárd atom összekapcsolása

2017.05.29.
Fizikusok képesek információt tárolni egy nagyobb csoport összekötött rubídium atomban.

Atomcsoportosulás kvantum állapotban: kutatók első alkalommal kötöttek össze egy fotont egy makroszkopikus objektummal – pontosabban egy egymilliárd atomból álló csoportosulással. Ennek köszönhetően képesek voltak egy foton információját a teljes rubídium-atom csoportnak továbbítani majd újra előhívni. További fontos előrehaladás, hogy a kapcsolat több mikromásodpercig stabil maradt.

 

Egy foton és atomok csoportjának összekapcsolása (© Universität Warschau/M. Dabrowski)

A jövő információtechnológiája a kvantum számítógépekben rejlik. Nagy előnyük, hogy rövid átfutási idő alatt képesek hatalmas mennyiségű adat feldolgozására. Mindez az egyidejűleg futó számítási műveleteknek köszönhető, mely az állapotok szuperpozícióján alapul – az elv kvantum-összefonódásként is ismert. Amikor két részecske egymással összekapcsolódik, egy részecske állapotáról információ szerezhető mind saját magából, mind a másik részecske által.

A kvantum-összefonódott állapotok rövid élettartama gyakran akadály, azonban a fizikusoknak most sikerült elérniük egy úgynevezett kvantumugrást elsősorban az összekapcsolt rendszerük nagyságára vonatkozóan.

Összekapcsolódás nagy méretben

A varsói „Quantum Memories Laboratory”-ban tevékenykedő, Wojciech Wasilewski által vezetett csapatnak először sikerült egy fotont milliárdnyi, forró rubídium atommal összekapcsolni. Az atomokat lézerrel sugározták be és speciális kamerával regisztrálták a szórt fény egyes fotonjait.

Az elemzések azt mutatták, hogy a foton lendületét tekintve a teljes atomcsoporttal összeköttetésbe került. „A detektált, egyedülálló foton információt tartalmazott az együttes atomcsoportosulás kvantumállapotáról”, magyarázza Michal Dabrowski a Varsói Egyetemtől. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült összeköttetést létrehozni egy önálló foton és egy ilyen nagy objektum között.

Kvantumtárolóként is alkalmas

Michal Dabrowski hangsúlyozza a nagy előnyét a folyamatnak: „Ezek az atomok tárolhatóak, kvantumállapotuk bármikor olvashatók.” „Az atomok a fotont atomi spin-hullám formájában tárolják, mely a mi felépítésükben milliárdnyi atomot jelent”, folytatja az ismertetést Michal Parniak. „Egy ilyen állapot képes egyes atomok elvesztését is elviselni, hiszen az információ nagyszámú részecske között oszlik meg.”

A kutatóknak továbbá sikerült az összekapcsolt állapotot viszonylag hosszú ideig stabilizálni: „Képesek voltunk a multidimenziós összeköttetést néhány mikroszekundumig fenntartani, ami körülbelül ezerszer hosszabb idő, mint amit a korábbi kísérletek mutattak. Mindeközben ez az idő az atomi állapot kvantum számításához is elegendően nagy volt”, magyarázza Wojciech Wasilewski.

Ehhez hasonló foton-atomi összekapcsolódások építő elemei lehetnek a jövőbeni kvantumszámítógépeknek. Kísérletükben a varsói fizikusoknak sikerült 12 foton kvantuminformációját egyidejűleg tárolniuk az atomi kvantum tárolókban. A tárolókapacitás bíztató a nagy teljesítményű kvantumszámítógépek jövőbeni fejlesztésének tekintetében.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Először sikerült lézernyalábbal gerjesztett nagy energiafeloldású fotoelektron-spektrumok szögeloszlását meghatározni.
Amerikai és francia kutatóknak sikerült megalkotni az első olyan mechanikai eszközt, amely képes egyetlen molekula tömegének a megmérésére.
Német és francia kutatók felfedezték, hogy a gamma-sugarakat nagyobb mértékben is meg lehet törni, amely megnyithatja az utat az atommagok nagy energiájú sugárzással történő vizsgálta felé.
A világ eddigi legrövidebb, 67 attoszekundumos lézerimpulzusát hozták létre a Közép-Floridai Egyetem (UCF) kutatói, az új eszköz lehetőséget ad a kvantummechanika közvetlen tanulmányozására.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?