Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Egy foton és milliárd atom összekapcsolása

2017.05.29.
Fizikusok képesek információt tárolni egy nagyobb csoport összekötött rubídium atomban.

Atomcsoportosulás kvantum állapotban: kutatók első alkalommal kötöttek össze egy fotont egy makroszkopikus objektummal – pontosabban egy egymilliárd atomból álló csoportosulással. Ennek köszönhetően képesek voltak egy foton információját a teljes rubídium-atom csoportnak továbbítani majd újra előhívni. További fontos előrehaladás, hogy a kapcsolat több mikromásodpercig stabil maradt.

 

Egy foton és atomok csoportjának összekapcsolása (© Universität Warschau/M. Dabrowski)

A jövő információtechnológiája a kvantum számítógépekben rejlik. Nagy előnyük, hogy rövid átfutási idő alatt képesek hatalmas mennyiségű adat feldolgozására. Mindez az egyidejűleg futó számítási műveleteknek köszönhető, mely az állapotok szuperpozícióján alapul – az elv kvantum-összefonódásként is ismert. Amikor két részecske egymással összekapcsolódik, egy részecske állapotáról információ szerezhető mind saját magából, mind a másik részecske által.

A kvantum-összefonódott állapotok rövid élettartama gyakran akadály, azonban a fizikusoknak most sikerült elérniük egy úgynevezett kvantumugrást elsősorban az összekapcsolt rendszerük nagyságára vonatkozóan.

Összekapcsolódás nagy méretben

A varsói „Quantum Memories Laboratory”-ban tevékenykedő, Wojciech Wasilewski által vezetett csapatnak először sikerült egy fotont milliárdnyi, forró rubídium atommal összekapcsolni. Az atomokat lézerrel sugározták be és speciális kamerával regisztrálták a szórt fény egyes fotonjait.

Az elemzések azt mutatták, hogy a foton lendületét tekintve a teljes atomcsoporttal összeköttetésbe került. „A detektált, egyedülálló foton információt tartalmazott az együttes atomcsoportosulás kvantumállapotáról”, magyarázza Michal Dabrowski a Varsói Egyetemtől. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült összeköttetést létrehozni egy önálló foton és egy ilyen nagy objektum között.

Kvantumtárolóként is alkalmas

Michal Dabrowski hangsúlyozza a nagy előnyét a folyamatnak: „Ezek az atomok tárolhatóak, kvantumállapotuk bármikor olvashatók.” „Az atomok a fotont atomi spin-hullám formájában tárolják, mely a mi felépítésükben milliárdnyi atomot jelent”, folytatja az ismertetést Michal Parniak. „Egy ilyen állapot képes egyes atomok elvesztését is elviselni, hiszen az információ nagyszámú részecske között oszlik meg.”

A kutatóknak továbbá sikerült az összekapcsolt állapotot viszonylag hosszú ideig stabilizálni: „Képesek voltunk a multidimenziós összeköttetést néhány mikroszekundumig fenntartani, ami körülbelül ezerszer hosszabb idő, mint amit a korábbi kísérletek mutattak. Mindeközben ez az idő az atomi állapot kvantum számításához is elegendően nagy volt”, magyarázza Wojciech Wasilewski.

Ehhez hasonló foton-atomi összekapcsolódások építő elemei lehetnek a jövőbeni kvantumszámítógépeknek. Kísérletükben a varsói fizikusoknak sikerült 12 foton kvantuminformációját egyidejűleg tárolniuk az atomi kvantum tárolókban. A tárolókapacitás bíztató a nagy teljesítményű kvantumszámítógépek jövőbeni fejlesztésének tekintetében.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Először sikerült lézernyalábbal gerjesztett nagy energiafeloldású fotoelektron-spektrumok szögeloszlását meghatározni.
Amerikai és francia kutatóknak sikerült megalkotni az első olyan mechanikai eszközt, amely képes egyetlen molekula tömegének a megmérésére.
Az amerikai Duke Egyetem kutatói az elméleti recept után a gyakorlatban is megvalósították azt a burkolatot, amely az alatta lévő tárgyat elrejti a hanghullámok elől.
Német és francia kutatók felfedezték, hogy a gamma-sugarakat nagyobb mértékben is meg lehet törni, amely megnyithatja az utat az atommagok nagy energiájú sugárzással történő vizsgálta felé.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?