Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

E-tetoválással is kezelhetők az alkalmazások

2017.06.06.
Manapság akár az ujjak, a boka vagy egy anyajegy is vezérlőelemmé válhat: néhány kutató ultravékony elektronikus tetoválást fejlesztett a mobil eszközök kezeléséhez.

2015-ben a Saarlandi Egyetem kutatói – Jürgen Steimle és csapata – már bebizonyították, hogy az emberi bőr jól működik a mobil eszközök beviteli felületeként. Amerikai kutatókkal közösen megalkották az iSkin-rendszert, a bőrre felvihető érintésre érzékeny matricát, amely rugalmas szilikonból és vezetőképes elektronikus szenzorokból áll. Ezt azonban csak bizonyos testrészeken lehetett használni, ahol viszonylag sima bőrfelület állt rendelkezésre. Továbbá ezek a matricák elég nagyok voltak.

A tudósok most olyan testrészeket akartak használhatóvá tenni, amelyeken korábban semmilyen interakcióra nem volt lehetőség – magyarázta Martin Weigel, az egyetem egyik kutatója az új fejlesztés hátteréről. Ez a célkitűzés nagy kihívás elé állította őket. Az elektronika pontos elhelyezése a bőrfelületen egyáltalán nem egyszerű, főleg ha a csontszerkezethez (pl. ujjízületek) vagy a mikrostruktúrákhoz (pl. ráncok, redők) is igazodnia kell.

Mutatóujjon vagy anyajegyen elhelyezett tetoválással is kezelhetők a mobil eszközök. (Fénykép: Universität des Saarlandes)

A kutatók terve szemmel láthatóan sikerült. Weigel és munkatársai a Google-nél dolgozó Alex Olwallal közösen megtalálták a megfelelő módszert, amellyel olyan stabilan és olyan vékonyan tudják a tetováló papírra nyomtatni a vezetősávokat és elektródákat, amennyire csak lehetséges. Végül a fejlesztőknek sikerült egy hajszálnál is vékonyabb tetoválást készíteni, és ezzel lehetővé tették, hogy megfelelően illeszkedjen az ujjízületekre és redőkre. Ugyanakkor olyan rugalmas, hogy könnyedén összenyomható és széthúzható.

A kutatók „SkinMarks”-nak nevezték el az új fejlesztést. Az e-tetoválást víz segítségével lehet a bőrre helyezni – néhány nap múlva pedig magától leválik. Laboratóriumi körülmények között 30-60 perc szükséges a tetoválás nyomtatásához. Azonban ez gyorsabban is sikerülhet. A tudósok meg vannak róla győződve, hogy a jövőben mindenki kinyomtathatja majd a saját tetoválását egy hétköznapi nyomtatóval kevesebb mint egy perc alatt – magyarázta Jürgen Steimle.

A SkinMarks-rendszer előnye, hogy a felhasználó akár csukott szemmel is kezelheti a vezérlőelemeket, hiszen pontosan ismeri és érzi a saját testét. Ha a bal kéz első ujjízületét kell megnyomni, mindenki ösztönösen tudja, hogy az hol található. Persze ez az ujj belső felületére is igaz – magyarázta Weigel. A rendszer tesztelése során a kutatók a kísérleti alany mutatóujjának belső felületére ragasztották az e-tetoválást, amelyet réz ragasztószalaggal kapcsoltak egy test közelében elhelyezett mini számítógéphez. Ha a kísérleti alany kinyújtotta az ujját, és egy másik ujjával végigsimította a tetoválást, egy zenelejátszót tudott hangosítani vagy halkítani. Az ujj behajlításával további funkciókat lehetett aktiválni. Ha a felhasználó megnyomta a tetoválás három szegmensének egyikét, le tudta állítani az aktuális dalt, vagy kiválaszthatott egy másikat.

A tesztek elvégzése után a tudósok pontos képet kaptak róla, hogy a test mely részeit érdemes használni. Még az anyajegyek is megfeleltek: az egyik kísérleti alany májfoltjára egy szív alakú tetoválást ragasztottak, amely elektromos feszültség alá helyezve kéken kezdett világítani. Ha összekapcsolták a megfelelő okostelefonos alkalmazással, a tetoválás felvillant, amint egy közelálló személy elérhető volt. A szív megérintése pedig már indította is a hívást – magyarázta Steimle. A tudósok úgy vélik, hogy a koncepcióban jókora potenciál rejlik.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szenzoros tapasz gyorsan és megbízhatóan méri meg a véralkoholszintet a verejtékből
Jövőre végre tényleg megérkezik és megvehető lesz a cég már évek óta fejlesztgetett moduláris telefonja.
Bőrre ragasztható érzékelőkkel kezelhetők a mobil eszközök
Az újfajta triboelektromos nanogenerátor akár karszalag, cipőtalp vagy szőnyeg formájában is képes elektromos áram előállítására.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?