Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

E-tetoválással is kezelhetők az alkalmazások

2017.06.06.
Manapság akár az ujjak, a boka vagy egy anyajegy is vezérlőelemmé válhat: néhány kutató ultravékony elektronikus tetoválást fejlesztett a mobil eszközök kezeléséhez.

2015-ben a Saarlandi Egyetem kutatói – Jürgen Steimle és csapata – már bebizonyították, hogy az emberi bőr jól működik a mobil eszközök beviteli felületeként. Amerikai kutatókkal közösen megalkották az iSkin-rendszert, a bőrre felvihető érintésre érzékeny matricát, amely rugalmas szilikonból és vezetőképes elektronikus szenzorokból áll. Ezt azonban csak bizonyos testrészeken lehetett használni, ahol viszonylag sima bőrfelület állt rendelkezésre. Továbbá ezek a matricák elég nagyok voltak.

A tudósok most olyan testrészeket akartak használhatóvá tenni, amelyeken korábban semmilyen interakcióra nem volt lehetőség – magyarázta Martin Weigel, az egyetem egyik kutatója az új fejlesztés hátteréről. Ez a célkitűzés nagy kihívás elé állította őket. Az elektronika pontos elhelyezése a bőrfelületen egyáltalán nem egyszerű, főleg ha a csontszerkezethez (pl. ujjízületek) vagy a mikrostruktúrákhoz (pl. ráncok, redők) is igazodnia kell.

Mutatóujjon vagy anyajegyen elhelyezett tetoválással is kezelhetők a mobil eszközök. (Fénykép: Universität des Saarlandes)

A kutatók terve szemmel láthatóan sikerült. Weigel és munkatársai a Google-nél dolgozó Alex Olwallal közösen megtalálták a megfelelő módszert, amellyel olyan stabilan és olyan vékonyan tudják a tetováló papírra nyomtatni a vezetősávokat és elektródákat, amennyire csak lehetséges. Végül a fejlesztőknek sikerült egy hajszálnál is vékonyabb tetoválást készíteni, és ezzel lehetővé tették, hogy megfelelően illeszkedjen az ujjízületekre és redőkre. Ugyanakkor olyan rugalmas, hogy könnyedén összenyomható és széthúzható.

A kutatók „SkinMarks”-nak nevezték el az új fejlesztést. Az e-tetoválást víz segítségével lehet a bőrre helyezni – néhány nap múlva pedig magától leválik. Laboratóriumi körülmények között 30-60 perc szükséges a tetoválás nyomtatásához. Azonban ez gyorsabban is sikerülhet. A tudósok meg vannak róla győződve, hogy a jövőben mindenki kinyomtathatja majd a saját tetoválását egy hétköznapi nyomtatóval kevesebb mint egy perc alatt – magyarázta Jürgen Steimle.

A SkinMarks-rendszer előnye, hogy a felhasználó akár csukott szemmel is kezelheti a vezérlőelemeket, hiszen pontosan ismeri és érzi a saját testét. Ha a bal kéz első ujjízületét kell megnyomni, mindenki ösztönösen tudja, hogy az hol található. Persze ez az ujj belső felületére is igaz – magyarázta Weigel. A rendszer tesztelése során a kutatók a kísérleti alany mutatóujjának belső felületére ragasztották az e-tetoválást, amelyet réz ragasztószalaggal kapcsoltak egy test közelében elhelyezett mini számítógéphez. Ha a kísérleti alany kinyújtotta az ujját, és egy másik ujjával végigsimította a tetoválást, egy zenelejátszót tudott hangosítani vagy halkítani. Az ujj behajlításával további funkciókat lehetett aktiválni. Ha a felhasználó megnyomta a tetoválás három szegmensének egyikét, le tudta állítani az aktuális dalt, vagy kiválaszthatott egy másikat.

A tesztek elvégzése után a tudósok pontos képet kaptak róla, hogy a test mely részeit érdemes használni. Még az anyajegyek is megfeleltek: az egyik kísérleti alany májfoltjára egy szív alakú tetoválást ragasztottak, amely elektromos feszültség alá helyezve kéken kezdett világítani. Ha összekapcsolták a megfelelő okostelefonos alkalmazással, a tetoválás felvillant, amint egy közelálló személy elérhető volt. A szív megérintése pedig már indította is a hívást – magyarázta Steimle. A tudósok úgy vélik, hogy a koncepcióban jókora potenciál rejlik.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szenzoros tapasz gyorsan és megbízhatóan méri meg a véralkoholszintet a verejtékből
Jövőre végre tényleg megérkezik és megvehető lesz a cég már évek óta fejlesztgetett moduláris telefonja.
Bőrre ragasztható érzékelőkkel kezelhetők a mobil eszközök
Műholdas internet felé fordul a Google, hogy a Föld olyan vidékeire is kiterjessze, ahová eddig még nem ért el a világháló.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?