Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Diagnosztikai szerszám 3D nyomtatóból

2017.03.28.
Kutatók 3D nyomtatóval molekuláris biológiai analízishez készítettek mobiltelefon kiegészítőt.

Mini labor mobiltelefonoknak: tudósok 3D nyomtató segítségével hoztak létre egy hordozható mikroszkóp kiegészítőt mobiltelefonhoz. Az eszköz legyártása meglehetősen egyszerű és költséghatékony, továbbá lehetővé teszi akár jól felszerelt laboratóriumok számára is a diagnosztikát a molekuláris biológia terén. A jövőben többek között szövetminták elemzésével rákos megbetegedések észlelését is elősegítheti.

Az orvosi szektor is régóta használja a 3D nyomtatót a modelljeik egyszerű és gyors legyártására (©Riccardo Mojana/thinkstock)

A rakétahajtóműtől kezdve a szívbillentyűn át akár a következő ebédig – a jövőben mindez a 3D nyomtatás technológiájával is megvalósulhat. Az eszköz nagy előnye, hogy egyszerűen és meglehetősen gyorsan gyárthatóak le méretpontos tárgyak, alkatrészek vagy szerszámok – és pontosan ott ahol szükség van rá.

A fejlesztésből az orvostudomány is profitál: fog- és ízületi implantátumokat már régóta készítenek ezzel a technológiával. Malte Kühnemund által vezetett tudósok az Uppsala-i Egyetemtől alkalmazva a jelenleg divatos technológiát megalkottak egy orvosi diagnosztikai eszközt. Egy olyan készüléket terveztek meg és nyomtattak ki, mely alkalmas molekuláris biológiai kutatásokra.

Mobilis mikroszkóp

A diagnosztikai eszköz egy mikroszkópszerű kiegészítő mobiltelefonhoz, mely a telefon kamera moduljával együttműködik. Felszerelve két kompakt lézer diódával, fehér LED-del és egy mintatartóval a mini-labor alkalmas a képalkotó eljárásra.

Az eszközzel sejtek és szövetek fontos vizsgálata végezhető el bármilyen helyszínen, anélkül, hogy egy nagy, jól felszerelt laboratórium lenne a közelben. Abban az esetben, ha a páciensek távoli vagy nehezen megközelíthető helyen laknak, a 3D nyomtatott diagnosztikai eszköz jelentős időt és költséget spórolhat meg, melyek ellenkező esetben a minták beküldésére fordítódnának.

Rákdiagnosztika

Mit is csinál pontosan a szerkezet? A kutatók megfigyelték, hogy szerkezetükkel többek között specifikus DNS szekvenciák is felismerhetőek. Mindenekelőtt a mintadarabot egy különleges fluoreszkáló festőanyaggal kell megjelölni, melynek jelét a mikroszkóp és a kamera érzékeli. Kühnemund és kollégái kísérletükben pontmutáció nyomait mutatták ki, mely tipikusan a rákos daganatokra jellemző.

A csapat véleménye szerint az eszköz alkalmazási lehetőségei jóval túlmutatnak mindezen. Elképzelhető többek között fertőző betegségek diagnosztizálása is – kórokozók azonosítása és a lehetséges antibiotikum rezisztencia kimutatása.

Saját készítésű szerkezet

A tudósok remélik, hogy eszközük a jövőben széles körben elterjed ezzel jelentősen csökkentve a diagnosztikai költségeket. Jóllehet az eszköz alkalmazásához és a mintadarabok szakszerű előkészítéséhez egyelőre szakértőre van szükség. Ennek ellenére az elemzés viszonylag egyszerű és nem követel fejlett infrastruktúrát.

Különösen a földrajzilag elszigetelt régiókban élő orvosok profitálhatnak a jövőben a költséghatékony eszköz alkalmazásával – a 3D nyomtatók egyre inkább elérhetőbbé válnak az otthonokban, így az eszközt akár saját maguk is legyárthatják.

 

Forrás: www.scinexx.de

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A precíziós gyógyszerkutatásban, a betegségek genetikai hátterének felderítésében és új gének felfedezésében nyithatnak új utakat azok az új eredmények, amelyeket a sejtek nagy felbontású térbeli vizsgálatára alkalmas rendszermikroszkópia áttöréseiként publikált Horváth Péter bioinformatikus.
3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből
Tigyi Gábor kutatóorvos és csoportja olyan hatóanyagot fejlesztett ki, amely napokkal a sugárhatás után is képes hatékonyan kezelni a sugárbetegséget.
Orvosi tanácsadás, mellrák diagnosztizálás, demens betegek támogatása – a mesterséges intelligencia egyre több területen bukkan fel az orvostudományban is.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?