Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Csináld magad! - Vízerőmű a telekre II.

2011.08.15.
Néhány lehetőség a háztáji vízenergia kiaknázására.

Karácsony előtt beszámoltunk egy olyan, akár háztartási felhasználásra is alkalmas konstrukcióról, amellyel kisebb patakokból, erekből nyerhető olcsó vízenergia. A konstrukció nagyon ígéretesnek bizonyult, de elképzelhető, hogy nem talált magának piacot, és mint megannyi jól sikerült terv, a publikálás után az íróasztal fiókjában várja a sorozatgyártást. Mindenesetre azóta semmi hír, hogy mi lett a mini vízerőművel.

Viszont, hogy olvasóink ne maradjanak kézzel fogható, megvalósítható konstrukciók nélkül, körbenéztünk, hogy milyen elérhető és lehetőleg olcsó módjai vannak a vízenergia megzabolázásának. Az egyik videó megosztón egy halk üzemű német konstrukciót találtunk, amely alkalmas lehet kisebb gazdaságok külső energiaigényének csökkentésére.

Mivel felépítéséhez egy rendes, kibetonozott vízműtárgy építésére van szükség, a beruházást jól meg kell tervezni és nem árt gazdaságossági számításokat sem végezni. Legegyszerűbben meglévő vízimalmoknál lehet használni, hiszen ott kialakítottak már egy mesterséges medret.  A cég honlapján azt a tájékoztatást nyújtották, hogy 2010-ben elkezdték a piaci értékesítést, így az érdeklődők már valószínűleg árajánlatot is kaphatnak.

Aki persze nem óhajt százezreket ölni a telek végében csörgedező patak vízenergiájának kiaknázására, az maga is megpróbálhat vízkereket konstruálni. Az alábbi videó szép példája a „low-budget” áramtermelésnek.

Némi faanyag, bontóból beszerzett generátor, láncok és lánckerekek segítségével pár tízezer forintért kapunk egyenáramot. Ehhez persze még szükségünk lesz egy inverterre is, hogy hálózati feszültséget kapjunk. Ez nagyobb tétel, erre 10 és 60 ezer forint közötti összeget érdemes kalkulálni, a teljesítménytől és a kívánt minőségtől függően. Összességében tehát elvileg néhány tízezer forintból össze lehet hozni egy egyszerűbb vízkerekes vízerőműt, ami persze a teljesítménnyel és a kivitelezés műszaki igényességével arányosan vastagon túllépheti a százezer forintot is.

Léteznek próbálkozások, melyeknél stégszerű úszó objektumokra szerelnek vízkereket, hogy a leglustábban folydogáló vizekből is áramot termelhessenek anélkül, hogy duzzasztót kelljen építeni. Az alábbi konstrukció a Hylow (Hydropower Converter for Very Low Head Differences) európai kutatási projekt keretein belül született. A mindössze 1 m/s-os áramlási sebességű folyón 750 Watt teljesítményt ad le a kísérleti egység, ami egy kis tárolókapacitással összekötve egy kisebb családot valószínűleg kiszolgál. A képen látható modellen persze egyelőre csak méréseket végeznek, a cél, hogy a teljesítményt feltornázzák 2-3 kW-ra. Ebből a konstrukcióból akár a stégtulajdonosok is ötletet meríthetnek, hiszen a konstrukció kimondottan egyszerű. Érdemes megfigyelni, hogy a vízkereket egy szűkített csatornába helyezték el, így növelve a hatásfokot. Jó trükk ez, ha meggondoljuk, hogy a kinyerhető elektromos energia a sebesség négyzetével arányosan növekszik.

vizkerek_warnow

A mecklenburgi fejlesztésű vízkerék, a türelmesen csörgedező Warnow folyón. (Fotó: welt.de)

A kevésbé barkácsolósak a hazai piacon is találnak maguknak kész vízturbinát. Áruk egyáltalán nem tűnik horribilisnak indulóáruk nettó 100ezer forinttól indul, ám még a kis esésű vízturbináknál is majdnem 2 m-es vízmagasságot kell tudni biztosítani, így itt is számolni kell a terep jelentősebb átrendezésével.

Mielőtt belekezdünk, hobby-vízerőmű telepítésébe mindenképpen érdemes átgondolni, hogy gazdaságos-e a beruházás főleg, ha komolyabb konstrukciót építünk, vagy veszünk. Nem csak a beruházás árat kellett figyelembe venni, hanem azt is mérlegelni kell, hogy sok esetben, főleg a duzzasztómű nélküli és kisebb patakokban, erekben elhelyezett generátoroknál nehéz jól megsaccolni, hogy mennyi energiát fogunk tudni kinyerni a rendszerből. Ezen kívül gondoljunk arra is, hogy az élővilágot a lehető legjobban kímélni kell, a turbinás megoldásnál mindenképpen biztosítanunk kell, hogy halak ne kerülhessenek a forgólapátok közé.

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Hozzászólások

Nem szabad megfeletkezni arról, hogy a vízi létesítmények engedélykötelesek.

A vízjogi létesítési engedélyt majd a vízjogi üzemeltetési engedélyt a vízjogi hatóságoktól (Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) lehet beszerezni.

Remek összefoglaló található az Energia Központ számára készült tanulmány 4.2.4. pontja alatt, valamint a Kft. honlapján:

http://www.energiakozpont.hu/vizenergia-rendszerepites-fortelyok-engedelyek

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni,&nbsp;igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?