Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Buborékdinamika és a sörhab

2014.01.08.
Békés sörözés a haverokkal grillezés közben... egy nyugodt életkép egészen addig, amíg valaki hozzá nem koccintja sörösüvege alját az üveged szájához.

A sörösüveg egy pillanat alatt habokádó vulkánná változik, eláztatva a nem rég még ártatlanul iszogató hölgy vagy úr kezét. A jelenségről készített lassított felvétel látható a mellékelt videó első másodperceiben. Felmerül a kérdés: mi is áll e különös jelenség hátterében?


A kutatók arra a megállapítsára jutottak, hogy az összekoccanó üvegek hatására kisméretű robbanások mennek végbe az alul lévő sörösüvegben. A kis robbanások, vagy ahogy majd később látjuk inkább roppanások, az atombomba gombafelhőjéhez hasonló feláramlást okoznak. Mivel köztudott, hogy nem munkálkodnak nukleáris erők a sörösüvegekben, még ha néha másnap úgy is érzi az ember, így a robbanások forrását másutt kell keresnünk.

Miután egy spanyol kutató áldozatul esett a bevezetőben leírt trükknek, úgy döntött megpróbálja feltárni a felhabzás okait. Laborban ellenőrzött körülmények között egy nagysebességű kamerával rögzítették a felhabzás folyamatát, mérték az üvegben lévő nyomást, majd analizálták az eredményeket.

A nyomásmérés egyértelműen kimutatta, hogy lökéshullámok indulnak meg az üvegben. A rögzített nyomás alakulása látható a mellékelt pressure-time (nyomás-idő) ábrán. A hullámok a buborékok összeroppanásához vezetnek. Az összeroppanás után egy buborékból újabb, de már kisebb buborékok keletkeznek felhőt alkotva. A felhő mérete növekedni kezdd egészen addig, amíg a sörben oldott szén-dioxid lokálisan teljesen ki nem oldódik a sörből. A 'telítődés' megfigyelhető a mellékelt cloud size-time (felhőméret-idő) ábrán. Az ábrával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a felhőméret 40 milliszekundum alatt közel 3,5-szeresére nő.

Hogy megbizonyosodjanak arról, a buborékfelhők növekedésést nem befolyásolja az üveg mozgása, a kísérleteket megismételték rögzített üveggel. A 'láncreakciót' egy lézer segítségével indították be. A mellékelt videón 2:05-től nyomon követhető a leírt jelenség. Szimulációkkal azt is igazolták, hogy a buborékok számának növekedése rohamosan felgyorsítja a folyamatot, amint a mellékelt bubble volume-dimensionless time (buboréktérfogat-dimenziótlan idő ) ábrán látható (zöld görbe a magányos buborék, míg az égkék a buborékcsoport történelmét jelzi).

A "habvulkán" kialakulásának főbb lépései tehát a következők:

 1. 1. Az üvegek összeütközése végett lökéshullámok indulnak meg a sörösüvegben.
 2.  
 3. 2. A buborékok a nyomáslengések hatására rendkívül gyorsan összeroppannak. Az összeroppanások megnövekedett térfogatú buborékfelhőkhöz vezetnek.
 4.  
 5. 3. A felhő mérete rohamosan nő. A megnövekedett buborékfelszínnek köszönhetően egyre több szén-dioxid oldódik ki a sörből, amely a feláramlás felgyorsulását okozza.
 6. A felhabzó sör esete csak egy volt a folyékony kenyeret övező rejtélyek közül. A sörben a buborékok általában felfelé áramlanak. A Guiness-ben lévő buborékok figyelhetők meg a második mellékelt videón. Tudás-, és esetleg sör-szomjas olvasónk is minden bizonnyal kíváncsi, miért is áramlanak a buborékok lefelé a Guiness-ben, ez azonban már egy másik történet.
 7.  


Forrás: www.npr.org

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A hőmérsékleti rekord új megvilágításba helyezi a világűrben előforduló vizet is.
Német és francia kutatók felfedezték, hogy a gamma-sugarakat nagyobb mértékben is meg lehet törni, amely megnyithatja az utat az atommagok nagy energiájú sugárzással történő vizsgálta felé.
A világ eddigi legrövidebb, 67 attoszekundumos lézerimpulzusát hozták létre a Közép-Floridai Egyetem (UCF) kutatói, az új eszköz lehetőséget ad a kvantummechanika közvetlen tanulmányozására.
Algák fotokémiai rendszerét tették a napelem alapjává

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?