Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Buborékdinamika és a sörhab

2014.01.08.
Békés sörözés a haverokkal grillezés közben... egy nyugodt életkép egészen addig, amíg valaki hozzá nem koccintja sörösüvege alját az üveged szájához.

A sörösüveg egy pillanat alatt habokádó vulkánná változik, eláztatva a nem rég még ártatlanul iszogató hölgy vagy úr kezét. A jelenségről készített lassított felvétel látható a mellékelt videó első másodperceiben. Felmerül a kérdés: mi is áll e különös jelenség hátterében?


A kutatók arra a megállapítsára jutottak, hogy az összekoccanó üvegek hatására kisméretű robbanások mennek végbe az alul lévő sörösüvegben. A kis robbanások, vagy ahogy majd később látjuk inkább roppanások, az atombomba gombafelhőjéhez hasonló feláramlást okoznak. Mivel köztudott, hogy nem munkálkodnak nukleáris erők a sörösüvegekben, még ha néha másnap úgy is érzi az ember, így a robbanások forrását másutt kell keresnünk.

Miután egy spanyol kutató áldozatul esett a bevezetőben leírt trükknek, úgy döntött megpróbálja feltárni a felhabzás okait. Laborban ellenőrzött körülmények között egy nagysebességű kamerával rögzítették a felhabzás folyamatát, mérték az üvegben lévő nyomást, majd analizálták az eredményeket.

A nyomásmérés egyértelműen kimutatta, hogy lökéshullámok indulnak meg az üvegben. A rögzített nyomás alakulása látható a mellékelt pressure-time (nyomás-idő) ábrán. A hullámok a buborékok összeroppanásához vezetnek. Az összeroppanás után egy buborékból újabb, de már kisebb buborékok keletkeznek felhőt alkotva. A felhő mérete növekedni kezdd egészen addig, amíg a sörben oldott szén-dioxid lokálisan teljesen ki nem oldódik a sörből. A 'telítődés' megfigyelhető a mellékelt cloud size-time (felhőméret-idő) ábrán. Az ábrával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a felhőméret 40 milliszekundum alatt közel 3,5-szeresére nő.

Hogy megbizonyosodjanak arról, a buborékfelhők növekedésést nem befolyásolja az üveg mozgása, a kísérleteket megismételték rögzített üveggel. A 'láncreakciót' egy lézer segítségével indították be. A mellékelt videón 2:05-től nyomon követhető a leírt jelenség. Szimulációkkal azt is igazolták, hogy a buborékok számának növekedése rohamosan felgyorsítja a folyamatot, amint a mellékelt bubble volume-dimensionless time (buboréktérfogat-dimenziótlan idő ) ábrán látható (zöld görbe a magányos buborék, míg az égkék a buborékcsoport történelmét jelzi).

A "habvulkán" kialakulásának főbb lépései tehát a következők:

 1. 1. Az üvegek összeütközése végett lökéshullámok indulnak meg a sörösüvegben.
 2.  
 3. 2. A buborékok a nyomáslengések hatására rendkívül gyorsan összeroppannak. Az összeroppanások megnövekedett térfogatú buborékfelhőkhöz vezetnek.
 4.  
 5. 3. A felhő mérete rohamosan nő. A megnövekedett buborékfelszínnek köszönhetően egyre több szén-dioxid oldódik ki a sörből, amely a feláramlás felgyorsulását okozza.
 6. A felhabzó sör esete csak egy volt a folyékony kenyeret övező rejtélyek közül. A sörben a buborékok általában felfelé áramlanak. A Guiness-ben lévő buborékok figyelhetők meg a második mellékelt videón. Tudás-, és esetleg sör-szomjas olvasónk is minden bizonnyal kíváncsi, miért is áramlanak a buborékok lefelé a Guiness-ben, ez azonban már egy másik történet.
 7.  


Forrás: www.npr.org

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A hőmérsékleti rekord új megvilágításba helyezi a világűrben előforduló vizet is.
Kutatók munkára fogják az elektronspint
Az amerikai Duke Egyetem kutatói az elméleti recept után a gyakorlatban is megvalósították azt a burkolatot, amely az alatta lévő tárgyat elrejti a hanghullámok elől.
Német és francia kutatók felfedezték, hogy a gamma-sugarakat nagyobb mértékben is meg lehet törni, amely megnyithatja az utat az atommagok nagy energiájú sugárzással történő vizsgálta felé.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?