Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Borostyánnal a napvédelemért?

2010.08.09.
A kapaszkodógyökerek ihlethetik a 21. század napkrémét

A sokunk számára jól ismert borostyán (ne a Borsodi Sörgyár termékére gondoljál kedves olvasóm…) egy évelő, mérgező futónövény, mely inkább az árnyékos, félárnyékos helyeket kedveli, semmint a perzselő napsütést.  Ha a növény a kapaszkodógyökerei segítségével egy falon vagy egy fán a magasba tör, levelei és kúszógyökérzete intenzív ultraibolya-sugárzásnak lehetnek kitéve. Hogy ezt a növény hogyan bírja ki, ennek jártak utána az amerikai Tennessee Egyetemen, Mingjun Zhang vezetésével.

A kutatók tüzetesen megvizsgálták a növényt és a választ a gravitációval dacoló, falon vagy fatörzsön való, ég felé törést lehetővé tevő kapaszkodógyökerekben lelték meg. Az alapos kutatásnak köszönhetően rájöttek, hogy a növény által előállított ragasztóanyagban, olyan nanoméretű szemcsék találhatóak, amelyek négyszer jobban védenek az UV-sugárzástól, mint az erre a célra eddig leggyakrabban alkalmazott fémoxid-részecskék.

Az első emlőskísérleteket el is végezték és megállapították, hogy a bőr jól viseli a borostyánból származó nanorészecskéket, melyek csak nehezen hatolnak be a bőrbe és ráadásul biológiailag könnyen lebomlanak.  A jelenleg használatban lévő napozókrémek általában titándioxidot vagy cinkoxidot tartalmaznak, amely az ultraibolya sugarakat visszaverve akadályozza meg az égési sérülések kialakulását. A nanoméretű fémszemcsék a bőrbe jutva károsak lehetnek, ráadásul használatuk után egy fehér réteget hagynak maguk után, ami néhány felhasználót zavar. A borostyángyökér nanorészecskéi ezzel szemben nem hagynak semmiféle nyomot. Ráadásul nagyon jól tapadnak, így akár egy tengeri csobbanás után is a bőrön maradnak, így nem kell újból fölkenni a krémet.  Ez a környezet számára is kétségtelen előny, hiszen évente több tíz köbméter naptej kerül a Balatonba, károsítva ezzel a természetet.

A Mingjun Zhant tudatosan nyúlt a növény kapaszkodógyökeréhez: a rajtuk található szuperragasztó, az olykor 20-25 méter magasra felfutó növényt is képes megtartani, így érdekes és ígéretes témául szolgál egy kutatáshoz. Ráadásul a tudóscsoport már 2008-ban rájött, hogy a ragasztóanyagban rendkívüli tapadó tulajdonságú nanoméretű részecskék találhatóak. A mostani vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy ezeknek a szemcséknek az átmérői sokkal egységesebbek, mint a fémnanoszemcsék, és rendkívül jó fényelnyelő, valamint fénytörési jellemzőkkel rendelkeznek. Így Zhang szerint nagyon is valószínű, hogy hamarosan tubusokban köszönnek vissza a borostyán nanorészecskéi és ragasztója.

Mingjun Zhang (University of Tennessee, Knoxville) et al.: Nano Letters

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az időskori távollátás problémájának megoldására legtöbben két különböző erősségű szemüveget használnak, mások a bifokális vagy a progresszív lencsékre esküsznek. Hamarosan itt az elektronikus segítség!
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?