Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Borostyánnal a napvédelemért?

2010.08.09.
A kapaszkodógyökerek ihlethetik a 21. század napkrémét

A sokunk számára jól ismert borostyán (ne a Borsodi Sörgyár termékére gondoljál kedves olvasóm…) egy évelő, mérgező futónövény, mely inkább az árnyékos, félárnyékos helyeket kedveli, semmint a perzselő napsütést.  Ha a növény a kapaszkodógyökerei segítségével egy falon vagy egy fán a magasba tör, levelei és kúszógyökérzete intenzív ultraibolya-sugárzásnak lehetnek kitéve. Hogy ezt a növény hogyan bírja ki, ennek jártak utána az amerikai Tennessee Egyetemen, Mingjun Zhang vezetésével.

A kutatók tüzetesen megvizsgálták a növényt és a választ a gravitációval dacoló, falon vagy fatörzsön való, ég felé törést lehetővé tevő kapaszkodógyökerekben lelték meg. Az alapos kutatásnak köszönhetően rájöttek, hogy a növény által előállított ragasztóanyagban, olyan nanoméretű szemcsék találhatóak, amelyek négyszer jobban védenek az UV-sugárzástól, mint az erre a célra eddig leggyakrabban alkalmazott fémoxid-részecskék.

Az első emlőskísérleteket el is végezték és megállapították, hogy a bőr jól viseli a borostyánból származó nanorészecskéket, melyek csak nehezen hatolnak be a bőrbe és ráadásul biológiailag könnyen lebomlanak.  A jelenleg használatban lévő napozókrémek általában titándioxidot vagy cinkoxidot tartalmaznak, amely az ultraibolya sugarakat visszaverve akadályozza meg az égési sérülések kialakulását. A nanoméretű fémszemcsék a bőrbe jutva károsak lehetnek, ráadásul használatuk után egy fehér réteget hagynak maguk után, ami néhány felhasználót zavar. A borostyángyökér nanorészecskéi ezzel szemben nem hagynak semmiféle nyomot. Ráadásul nagyon jól tapadnak, így akár egy tengeri csobbanás után is a bőrön maradnak, így nem kell újból fölkenni a krémet.  Ez a környezet számára is kétségtelen előny, hiszen évente több tíz köbméter naptej kerül a Balatonba, károsítva ezzel a természetet.

A Mingjun Zhant tudatosan nyúlt a növény kapaszkodógyökeréhez: a rajtuk található szuperragasztó, az olykor 20-25 méter magasra felfutó növényt is képes megtartani, így érdekes és ígéretes témául szolgál egy kutatáshoz. Ráadásul a tudóscsoport már 2008-ban rájött, hogy a ragasztóanyagban rendkívüli tapadó tulajdonságú nanoméretű részecskék találhatóak. A mostani vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy ezeknek a szemcséknek az átmérői sokkal egységesebbek, mint a fémnanoszemcsék, és rendkívül jó fényelnyelő, valamint fénytörési jellemzőkkel rendelkeznek. Így Zhang szerint nagyon is valószínű, hogy hamarosan tubusokban köszönnek vissza a borostyán nanorészecskéi és ragasztója.

Mingjun Zhang (University of Tennessee, Knoxville) et al.: Nano Letters

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az időskori távollátás problémájának megoldására legtöbben két különböző erősségű szemüveget használnak, mások a bifokális vagy a progresszív lencsékre esküsznek. Hamarosan itt az elektronikus segítség!
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?