Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Biztonságosan tárolható a szén-dioxid a gáztározóban

2012.01.23.
A világ legnagyobb kísérleti projektje során nem tapasztaltak szivárgást és a talajvíz elszennyeződését

Kiterjedt földgázlelőhelyeken az üvegházhatású szén-dioxidot nagy mennyiségben is biztonságosan lehet tárolni. Ezt bizonyítja az ausztráliai Victoria államban elindított, a világon legnagyobbnak számító kísérleti projekt eredménye. A kutatók itt több mint 65000 tonna CO2-t vezettek egy földalatti gáztározóba anélkül, hogy szivárgás vagy más környezeti károk keletkeztek volna. „A megfigyelések azt mutatják, hogy az eltárolt szén-dioxidnak nincs mérhető hatása a talajra, a talajvízre és a levegőre“ – nyilatkozták a kutatók.

A CO2 földalatti tárolása ígéretes módszernek számít az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Ahelyett, hogy a szén-dioxidot a levegőbe bocsátanák, elválasztják a többi égésterméktől, összesűrítik, és felhagyott földalatti kőolaj-, szén- és földgázlelőhelyekbe szivattyúzzák. „A kiterjedt földgázmezők sok évnyi üvegházgáz-kibocsátást be tudnának fogadni, de más típusú tározókkal ellentétben ezt a lehetőséget eddig még alig próbálták ki“ – magyarázták Charles Jenkins és munkatársai az ausztrál CSIRO kutatóintézettől. A kísérleti projektek legtöbb terve a lakosság ellenállásán bukott el, akik szivárgásoktól és a talajvíz kémiai elszennyeződésétől tartottak. Németországban is ez a helyzet.

A CO2CRC Otway projekt a szén-dioxid földgázlelőhelyeken való tárolását célzó kevés kísérlet egyike, egyben a legnagyobb a világon. 2008 márciusa és 2009 augusztusa között 2000 méter mélyre fúrva szén-dioxidot vezettek egy földgázt áteresztő kőzetrétegbe. A második fúrás során egy számos mérőműszert tartalmazó szondát bocsátottak le, amely a mélyben zajló változásokat követte nyomon. Emellett a földfelszínen elhelyezett műszerekkel is figyelték a talajban és a levegőben jelentkező esetleges gáznyomokat.

A kutatók vélekedése szerint az ausztráliai Otway-ben elindított CO2CRC projekt eredménye azt mutatja, hogy a lakosság és a környezetvédők félelmei megalapozatlanok voltak. A gáz a föld mélyén ugyanúgy terjedt szét, mint ahogy azt modellekkel előzőleg kiszámolták. A szén-dioxid kilépése a környező kőzetrétegekbe vagy a felszínre a legérzékenyebb felügyeleti rendszerrel sem volt kimutatható. „A projekt azt mutatja, hogy a tározóban végbemenő folyamatokról elegendő tudással rendelkezünk ahhoz, hogy a jövőben nagy méretben is létrehozzunk ilyen gáztározókat” – írták Jenkins és munkatársai. A szén-dioxid földgázlelőhelyeken való tárolása elég biztonságos és hatékony ahhoz, hogy világszerte nagy mennyiségű üvegházhatású gázt kössenek meg így.

A felhagyott földgázlelőhelyeket már évek óta használják a CO2 tárolására – többek között a norvég olajipar is. A szénbányákat is számos kísérleti projektben tesztelték világszerte. A szén-dioxid kiterjedt gázmezőkön való tárolására azonban mindeddig csak kevés, nagyon kicsi kísérleti létesítményt hoztak létre – többek között a brandenburgi Ketzinben.

Ezért sem volt tisztázott mindeddig, hogy a földalatti gázlelőhelyek mennyi szén-dioxidot tudnak felvenni, és hogy a bevezetett CO2 milyen gyorsan terjed szét a tározóban. Otway-ben mérték meg először egy ilyen tározó kapacitását. „Az eredetileg földgázzal kitöltött tér 56-84%-át foglalta el a szén-dioxid” – írták a kutatók. Ez bizonyítja a tározók nagy befogadóképességét.

(PNAS, 2011.12.13.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást
Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások