Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Bioüzemanyag helyett biovegyipar

2012.01.16.
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.

Az amerikai Englewood-i központú Gevo vállalat álma, magas cellulóztartalmú növényi forrásokból megfizethető eljárással bioüzemanyagot gyártani. Ehhez a fiatal vállalat több tíz millió dollár támogatást gyűjtött be, de időközben rá kellett jönnie, hogy ezzel az összeggel sem tud fennmaradni. A vállalat most stratégiát váltott: a kukoricát, egy hagyományos bioüzemanyag forrást helyezi előtérbe, amelyből az USA-ban a legtöbb etanolt gyártják. Valamint az első ipari méretű berendezéséből származó termelés nagy részét bioüzemanyag helyett a vegyiparnak adja el.

A Gevo csak egy példa a vállalatok egész sorában, amelyeknek meg kellett állapítaniuk, hogy a cellulóz alapú etanolt jelenleg nagyon nehéz gazdaságosan előállítani. Ezért kreatív megoldásokhoz folyamodnak, hogy ne csússzon az éves mérlegük a negatív tartományba. Még akkor is, ha ez jelentős elfordulással jár a korábbi „zöld” ötletektől. Az amerikai kormányzatnak ez aligha ízlik, mivel sok pénz fektettek be a szektorba.

A legnagyobb probléma a gyártási költségekben rejlik, amelyek jelentősen magasabbak, mint a kukoricából előállított etanol esetében. Ezenkívül a vállalatoknak nincs elég tőkéjük, hogy megépítsék az első nagyüzemeket, amelyek ki tudnák használni a felskálázás pozitív hatását. A befektetők késlekednek, mivel a technika még sok kérdést vet fel és nincs garantált felvevőpiac sem. Az amerikai kormánynak a szektor felrázását elősegítendő előírásai eddig nem sokat segítettek: a gyakorlatban az üzemanyaggyártóknak olcsóbb emissziós jogokat vásárolniuk. Ráadásul a cellulóz alapú etanol beszállítói láncolatát még nem sikerült teljesen kiépíteni. A bioüzemanyaggyártók pedig nem fognak a nyersanyagszállítókra várni.

A Gevo a problémákat a gond nélkül beszerezhető kukoricára való részleges átállás mellett, a már meglévő kukorica-etanol gyárak átépítésével akarja megoldani. Mialatt egy új építésű cellulóz-etanol berendezés több száz millióba kerül, egy Minnesota-i átszerelt gyárért 40 millió dollárt fizetett a cég. Továbbá az etanol gyártása helyett a Gevo a vegyipari alkalmazásokhoz jó pénzért eladható butanolra tér át, amely előállítása már most versenyképes. A vállalat szerint kukoricából már most olcsóbban lehet butanolt készíteni, mint nyersolajból.

A Minnesota-i üzemet a következő hat hónapban szeretnék beindítani és bíznak benne, hogy évi 65 millió liter butanolt tudnak majd előállítani, amelynek legnagyobb hányada a Sasol Chemical Industries céghez kerül. A butanolt számtalan olyan termékké – pl. műanyagokká – lehet átalakítani, amelyet jelenleg még nyersolajból gyártanak. A Gevo már kötött egy egyezséget egy nagy szintetikus gumigyártóval, valamint bejelentett egy szerződést a Coca-Cola-val, amelynek értelmében növényi nyersanyagokból állítanák elő a műanyagpalackokat.

A Gevo azonban nem szeretne teljesen elbúcsúzni az üzemanyagpiactól. A vállalatnak van egy szerződése egy nagykereskedővel, aki a butanolt elsősorban kisebb motorokhoz, valamint a hajózási szektorban is kínálja, amelyhez az etanol jelenleg még alkalmatlan. Az amerikai légierőnek is készítenek biokerozint a repülőgépekben való teszteléshez.

Az új stratégia miatt Pat Gruber, a Gevo főnöke a kritikák kereszttüzébe került. A kukorica alkalmazása bioüzemanyag ill. vegyipari alapanyagként máig vitatott, mivel a termelés és a feldolgozás jelentős mennyiségű szén-dioxidot szabadít fel, amihez az élelmiszeriparra gyakorolt negatív hatások is hozzájárulnak. A vállalatot ez nem igazán aggasztja. Szerintük a kukoricából származó fehérjét továbbra is fel lehet használni az állatélelmezésben, a cukorból pedig inkább etanol legyen, mint szirup az üdítőital gyártáshoz. Gruber úgy véli, hogy a kukorica alapú etanol hatása az élelmiszeriparra sem jelentős. „Ez csak egy olyan világban lenne így, amelyben már teljesen eltávolodtunk a nyersolajtól” – mondta. Ennek ellenére a Gevo nem akarja az eredeti tervét feladni, hogy növényi cellulózból állítson elő etanolt. „Jelenleg az USA-ban a kukorica a fő nyersanyagunk. A jövőben ez változni fog” – mondta Gruber.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Nem értem az említett cég vezetőségét.
Ha ne cukor legyen az élelmiszerben, akkor mi?
Könyörgök, ne eröltessék már ennyire az "édesítőszerek" gyártását. Az ember etanollal meg nem működik, tudomásom szerint.

Tiszta etil-alkohollal nem is, de ha már egy 40%-os vizes oldatot veszünk meg némi aromát, akkor lehet, hogy már megoszlanak a vélemények;)

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb kísérleti projektje során nem tapasztaltak szivárgást és a talajvíz elszennyeződését
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.
A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást
Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?