Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

BigBrain, a nagyfelbontású emberi agy

2013.07.04.
BigBrain névvel elkészült az emberi agy háromdimenziós rekonstrukciója, amely már mikroszkopikus léptékben tárja elénk szürke állományunk részleteit.

Az új modell húsz mikronos térbeli felbontása kisebb egy átlagos hajszálénál. A 3D-s modell már ingyenesen elérhető a kutatók számára, különös tekintettel az idegtudomány képviselőire.


A kanadai és német tudósok munkájának eredménye június 21-én jelent meg a Science című folyóiratban. Az újság főszerkesztője szerint a szerzők a rendelkezésre álló technológia határait feszegetve jutottak eredményre. A létrehozott modell mindhárom koordináta mentén ötvenszer jobb felbontású, mint az MRI minták. Ez utóbbiak jellemzően 1 mm-es térbeli felbontással rendelkeznek.
 

A modell alapját egy 65 éves paraffinba ágyazott egészséges női agy szolgáltatta. A mintát egy speciális, mikrotom nevű eszközzel vágták fel, majd a vékony rétegeket fóliákra helyezve megszínezték, hogy a sejtszerkezet is vizsgálható legyen. A metszetek feldolgozása látható a képen. Egy speciális szkennerrel digitalizálták a mintákat. Pusztán az adatgyűjtés megközelítőleg 1000 óráig tartott, és nagyjából 1 terabyte-nyi adatot eredményezett.


A metszetek összefűzése a digitalizálás után külön kihívást jelentett. A metszetek mindegyike sajátos torzulást szenvedett a vágás, és a digitalizálás során, így több mint 7400 különálló képet kellett korrigálni az összefüggő háromdimenziós modellhez. A korrekciót alapvetően programok segítségével végezték, de emberi beavatkozás nélkül nem jöhetett volna létre a végső geometria.


Az új referenciaként funkcionáló agymodell, amely az Európai Emberi Agy Projekt része, lendületet adhat az idegtudomány fejlődésének, és valószínűleg háttérbe szorítja a korábban használt népszerű atlaszokat, amelyeket a 20. század elején készítettek. Ezek az 1900-as évek elején rajzolt sejtszerkezeti atlaszok az agy egyszerűsített vázlatán mutatták meg a szemmel tanulmányozott sejtmintázatokat. Ehhez képest jelentős előrelépést jelent az online elérhető nagyfelbontású agymodell, amelynek részletességéről bizonyosságot szerezhet az olvasó a mellékelt videó megtekintésével.

A kutatók tervei közt szerepel a rekonstrukció többszöri megismétlése. Agyunk részleteinek megismerése fontos lehet a betegségek okainak feltárásában, gyógymódok kidolgozásában, de segíthet az öregedés folyamatának megértésében is. Távlati célként már kitűzték a térbeli felbontás finomítását 1 mikrométerre, amihez már 20-22 petabyte-nyi tárhelyre lenne szükség. Ehhez azonban az informatikai fejlődése is nélkülözhetetlen, ugyanis ma még nem létezik olyan számítógép, amely alkalmas lenne belátható időn belül ilyen mennyiségű adat feldolgozására.

Források: www.sciencedaily.com; www.spectrum.ieee.org; www.sciencemag.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?