Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

BigBrain, a nagyfelbontású emberi agy

2013.07.04.
BigBrain névvel elkészült az emberi agy háromdimenziós rekonstrukciója, amely már mikroszkopikus léptékben tárja elénk szürke állományunk részleteit.

Az új modell húsz mikronos térbeli felbontása kisebb egy átlagos hajszálénál. A 3D-s modell már ingyenesen elérhető a kutatók számára, különös tekintettel az idegtudomány képviselőire.


A kanadai és német tudósok munkájának eredménye június 21-én jelent meg a Science című folyóiratban. Az újság főszerkesztője szerint a szerzők a rendelkezésre álló technológia határait feszegetve jutottak eredményre. A létrehozott modell mindhárom koordináta mentén ötvenszer jobb felbontású, mint az MRI minták. Ez utóbbiak jellemzően 1 mm-es térbeli felbontással rendelkeznek.
 

A modell alapját egy 65 éves paraffinba ágyazott egészséges női agy szolgáltatta. A mintát egy speciális, mikrotom nevű eszközzel vágták fel, majd a vékony rétegeket fóliákra helyezve megszínezték, hogy a sejtszerkezet is vizsgálható legyen. A metszetek feldolgozása látható a képen. Egy speciális szkennerrel digitalizálták a mintákat. Pusztán az adatgyűjtés megközelítőleg 1000 óráig tartott, és nagyjából 1 terabyte-nyi adatot eredményezett.


A metszetek összefűzése a digitalizálás után külön kihívást jelentett. A metszetek mindegyike sajátos torzulást szenvedett a vágás, és a digitalizálás során, így több mint 7400 különálló képet kellett korrigálni az összefüggő háromdimenziós modellhez. A korrekciót alapvetően programok segítségével végezték, de emberi beavatkozás nélkül nem jöhetett volna létre a végső geometria.


Az új referenciaként funkcionáló agymodell, amely az Európai Emberi Agy Projekt része, lendületet adhat az idegtudomány fejlődésének, és valószínűleg háttérbe szorítja a korábban használt népszerű atlaszokat, amelyeket a 20. század elején készítettek. Ezek az 1900-as évek elején rajzolt sejtszerkezeti atlaszok az agy egyszerűsített vázlatán mutatták meg a szemmel tanulmányozott sejtmintázatokat. Ehhez képest jelentős előrelépést jelent az online elérhető nagyfelbontású agymodell, amelynek részletességéről bizonyosságot szerezhet az olvasó a mellékelt videó megtekintésével.

A kutatók tervei közt szerepel a rekonstrukció többszöri megismétlése. Agyunk részleteinek megismerése fontos lehet a betegségek okainak feltárásában, gyógymódok kidolgozásában, de segíthet az öregedés folyamatának megértésében is. Távlati célként már kitűzték a térbeli felbontás finomítását 1 mikrométerre, amihez már 20-22 petabyte-nyi tárhelyre lenne szükség. Ehhez azonban az informatikai fejlődése is nélkülözhetetlen, ugyanis ma még nem létezik olyan számítógép, amely alkalmas lenne belátható időn belül ilyen mennyiségű adat feldolgozására.

Források: www.sciencedaily.com; www.spectrum.ieee.org; www.sciencemag.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások