Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Betonban tárolt napenergia

2017.02.21.
A szerteágazó csatornahálózatot tartalmazó építőelem egyben napkollektorként is szolgál.

A megújuló energia használata jelentős szerepet kap napjainkban. A Fraunhofer Intézet (Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme, ISE) kutatói olyan napkollektort fejlesztenek, amelyet az épületek burkolatába lehet integrálni. A szolártermikus berendezések kialakítása során az építészeti szempontok általában nem bírnak túl sok jelentőséggel, a TABSOLAR II elnevezésű projekt keretében azonban olyan napkollektort fejlesztenek a kutatók, amely igen sokoldalúan felhasználható. A jól megszokott fém folyadékvezető elemeket ultra nagy szilárdságú betonból (UHPC) öntött elemekre cserélték.

 

A napenergiát tároló elem ultra nagy szilárdságú betonból készül (Fotó: G.tecz Engineering GmbH)

A TABSOLAR II projekt keretében a Fraunhofer ISE öt üzleti és kutatási partnerrel együttműködve vizsgálja, hogy lehetne az UHPC folyadékvezető elemek felhasználásával minél inkább erőforrás- és költséghatékony termékeket előállítani. Az elemek homlokzatba építésével az épület külső burkolata is kihasználható lenne a megújuló energia alkalmazásához. Az újszerű építőelemek – filigrán, anyagtakarékos és egyben nagyszilárdságú előregyártott betonelemek – különleges receptúra alapján készülnek. Az UHPC kollektorok csatorna struktúráját a Fraunhofer ISE az általuk fejlesztett és szabadalmaztatott bionikus FracTherm technológiával készíti. Alapja egy többszörösen szerteágazó struktúrájú algoritmus, mint amilyen a levelekben is megtalálható. Ezzel az eljárással szinte tetszőleges formák láthatók el egyenletes átfolyású csatornahálózattal.

Michael Hermann, a projekt vezetője elmondta, hogy az UHPC kollektorok gyártási eljárásának fejlesztése az első TABSOLAR projekt keretében kezdődött, a TABSOLAR II-ben már kifejezetten a homlokzati alkalmazás a cél. A Fraunhofer Intézet kutatói és projektpartnereik jelenleg két lényeges szempontra koncentrálnak. Az egyik cél, hogy a Fraunhofer ISE által fejlesztett és kipróbált membrán vákuumos mélyhúzó eljárást a gyakorlatban is használható nagyságrendűvé méretezzék. Ennél az eljárásnál a későbbi csatornák külső kontúrját egy lemezbe marják, majd furatokkal látják el, és lefedik egy membránnal. A formába aztán betont öntenek, és vákuumos mélyhúzással elkészítik az UHPC elem egyik félhéját. Ezt még a szilárdulás előtt összeszerelik egy friss UHPC-ből készült lemezzel. Az eljárással már sikeresen állítottak elő kisebb méretű elemeket, jelenleg azon dolgoznak, hogy lehetne az építőiparban alkalmazható méretekben is megvalósítani.

A kutatócsoport másik fő szempontja, hogy a célterület követelményeinek megfelelően az UHPC kollektorokat különböző variációkban is kínálják. A TABSOLAR Premiumot egy szelektív fényelnyelő bevonattal, valamint tükröződésmentes üveggel látják el, és a hatékonyságra való tekintettel az elterjedt napkollektorokkal teszik összehasonlíthatóvá. A TABSOLAR Economy a lakkozott vagy befestett, low-E (alacsony energia-áteresztőképességű) üvegezésű, valamivel kisebb hozamú elemeket jelenti. A TABSOLAR Design kategóriában a fókusz az alakítható kivitelezésen van. Ezek a kollektorok nem üvegezettek, és különböző struktúrákkal és színekkel lehet ellátni őket. Az első két kategóriát a közvetlen szoláris felhasználásra tervezték, a harmadik kategória azonban sokoldalú építészeti kialakítási lehetőségekkel bír. Mivel lényegesen alacsonyabb hőmérsékleti szintet és hatásfokot ér el, megfelel a hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű hőforrásának. „Mindhárom kollektor típust rendszerszimulációknak, gazdaságossági számításoknak és életciklus vizsgálatoknak vetettük alá – magyarázta Hermann. Csak így tudjuk a későbbi homlokzatba integráláshoz optimalizálni, és a piacon is versenyképes termékké fejleszteni.”

A projekt végére egy bemutató épületet fognak felhúzni, amelynek a homlokzata UHPC előregyártott elemekből készül majd. Így a terméket az érdeklődő szakemberek, építészek és szerelők is megtekinthetik. Hermann elmondta, hogy a valós körülmények között működő demo-épület fontos információkat szolgáltat majd a termékkategóriák továbbfejlesztését illetően. Továbbá megadja a lehetőséget, hogy az eredményeket a helyszínen prezentálják, és közvetlen reakciót kapjanak a potenciális érdeklődőktől. A közreműködő partnerek szintén szeretnék majd használni az épületet, hogy az UHPC építőelemeket a belső térben is kipróbálhassák és értékeljék.

 

Forrás: www.pro-physik.de

További információ: www.ise.fraunhofer.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Gigantikus akkut építenek Németországban.
Jövő hónapban Marokkóban megnyitják a világ egyik legnagyobb naperőművét, ami egymillió embert lát majd el energiával.
Egy egyszerű és olcsó eszköz átalakítja a napfényt hidrogénné.
Az ABB füzérinverterei szolgáltatnak villamos energiát a lakóknak Dubaj első teljesen elektromos árammal működtetett városában.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások