Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Beton helyett CO2NCRETE

2016.03.18.
Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.

Beton nélkül szinte lehetetlen elképzelni mai világunkat. Ebből készülnek az épületek, az utak, a hidak alkotóelemeinek nagy része. Sajnos azonban a betonhoz szükséges cement gyártása felelős az üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátásának öt százalékáért a bolygón.

Beton helyett CO2NCRETE

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói azonban úgy vélik, megtalálták a módját annak, hogy üvegházgázraktárrá alakítsák az egyik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátót.

Azt tervezik, hogy létrehoznak egy zártkörű folyamatot. Az erőművek kéményéből származó szén-dioxidot befogják, hogy egy új építőanyagot készítsenek belőle 3D-nyomtatókkal. Az új anyagnak a CO2NCRETE nevet adták (a CO2 és az angol concrete, azaz beton szó kombinálásából).

Nem ez az első próbálkozás arra, hogy befogják az erőművekből származó szén-dioxidot. De azt a problémát eddig még nem sikerült hatékonyan megoldani, hogy mit kezdjenek az így összegyűjtött gázzal.


Cél a cement kiváltása

„Azt reméljük, hogy nemcsak több gázt fogunk be” – mondta J .R. DeShazo, az UCLA professzora – „de sikerül is ezt a szén-dioxidot újfajta építőanyag készítésére használni, amely kiválthatja a cementet.”

Az általunk javasolt megközelítés, hogy forrásként tekintsünk a szén-dioxidra, olyan forrásként, amelyet újrahasználhatunk” – mondta Gaurav Sant, a kutatások egyik vezetője. „A cementgyártás szén-dioxid-kibocsátással jár, ám egy lehetőség, ha újrahasznosítjuk ezt a szén-dioxidot építőanyag készítésére, ami egy újfajta cement lenne.”

Laboratóriumban már sikerült

Eddig az új építőanyagot csak laboratóriumi méretekben sikerült előállítani, és 3D-nyomtatóval alakították apró hengerekké.

„Be tudjuk mutatni a folyamatot, amelyben meszet használunk kiinduló anyagként, és ezt egyesítjük szén-dioxiddal, hogy cementszerű anyagot kapjunk” – mondta Sant. „A nagy kihívás az, hogy nem csupán egy új építőanyagot akarunk kifejleszteni. Egy feldolgozási folyamatot, egy integrált technológiát akarunk kidolgozni, amely egyenesen vezet a CO2-tól a végtermékig.”

 

Forrás: www.utajovobe.eu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Óceáni hulladékból készítik a jövő építőanyagát.
2015-ben az új uniós támogatásoknak köszönhetően az építőipar talpra állhat, elsősorban a kezdődő lakáskorszerűsítéseknek köszönhetően.
Rádióhullámok segítségével nemcsak a vizes épületrészek száríthatók ki gyorsan és hatékonyan, hanem akár a különböző vegyszerek is eltávolíthatók.
Az épületek biztonságosabbak lesznek, környezetkímélőbb módon lehet megépíteni és üzemeltetni őket, és teljesen új formát ölthetnek: ez a C3, Németország legnagyobb építészeti kutatási projektjének célja.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?