Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Beton helyett CO2NCRETE

2016.03.18.
Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.

Beton nélkül szinte lehetetlen elképzelni mai világunkat. Ebből készülnek az épületek, az utak, a hidak alkotóelemeinek nagy része. Sajnos azonban a betonhoz szükséges cement gyártása felelős az üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátásának öt százalékáért a bolygón.

Beton helyett CO2NCRETE

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói azonban úgy vélik, megtalálták a módját annak, hogy üvegházgázraktárrá alakítsák az egyik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátót.

Azt tervezik, hogy létrehoznak egy zártkörű folyamatot. Az erőművek kéményéből származó szén-dioxidot befogják, hogy egy új építőanyagot készítsenek belőle 3D-nyomtatókkal. Az új anyagnak a CO2NCRETE nevet adták (a CO2 és az angol concrete, azaz beton szó kombinálásából).

Nem ez az első próbálkozás arra, hogy befogják az erőművekből származó szén-dioxidot. De azt a problémát eddig még nem sikerült hatékonyan megoldani, hogy mit kezdjenek az így összegyűjtött gázzal.


Cél a cement kiváltása

„Azt reméljük, hogy nemcsak több gázt fogunk be” – mondta J .R. DeShazo, az UCLA professzora – „de sikerül is ezt a szén-dioxidot újfajta építőanyag készítésére használni, amely kiválthatja a cementet.”

Az általunk javasolt megközelítés, hogy forrásként tekintsünk a szén-dioxidra, olyan forrásként, amelyet újrahasználhatunk” – mondta Gaurav Sant, a kutatások egyik vezetője. „A cementgyártás szén-dioxid-kibocsátással jár, ám egy lehetőség, ha újrahasznosítjuk ezt a szén-dioxidot építőanyag készítésére, ami egy újfajta cement lenne.”

Laboratóriumban már sikerült

Eddig az új építőanyagot csak laboratóriumi méretekben sikerült előállítani, és 3D-nyomtatóval alakították apró hengerekké.

„Be tudjuk mutatni a folyamatot, amelyben meszet használunk kiinduló anyagként, és ezt egyesítjük szén-dioxiddal, hogy cementszerű anyagot kapjunk” – mondta Sant. „A nagy kihívás az, hogy nem csupán egy új építőanyagot akarunk kifejleszteni. Egy feldolgozási folyamatot, egy integrált technológiát akarunk kidolgozni, amely egyenesen vezet a CO2-tól a végtermékig.”

 

Forrás: www.utajovobe.eu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Óceáni hulladékból készítik a jövő építőanyagát.
2015-ben az új uniós támogatásoknak köszönhetően az építőipar talpra állhat, elsősorban a kezdődő lakáskorszerűsítéseknek köszönhetően.
Rádióhullámok segítségével nemcsak a vizes épületrészek száríthatók ki gyorsan és hatékonyan, hanem akár a különböző vegyszerek is eltávolíthatók.
Az épületek biztonságosabbak lesznek, környezetkímélőbb módon lehet megépíteni és üzemeltetni őket, és teljesen új formát ölthetnek: ez a C3, Németország legnagyobb építészeti kutatási projektjének célja.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások