Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Az elektronikai hulladék több aranyat és ezüstöt tartalmaz, mint sok érclelőhely

2012.07.31.
A kiszolgált készülékekből az értékes nemesfémeknek csak 15%-át nyerik vissza

A világ leggazdagabb arany- és ezüstkészletei nem a föld mélyén találhatók, hanem az elektronikai hulladékban. A kiszolgált mobiltelefonok, táblagépek és más elektronikai eszközök 40-50-szer több nemesfémet tartalmaznak, mint a legtöbb érclelőhely, azonban az értékes fémeknek mindössze 15%-át nyerik vissza világszerte az elektronikai hulladékból. Figyelembe véve az elektronikai ipar növekvő keresletét az arany, ezüst és más ritka fémek iránt, az elektronikai hulladékban rejlő értékes nyersanyagok jobb hasznosítása a jövőben fontosabbá válik, mint valaha.

A kutatók szerint az elektronikai ipar évente 320 tonna aranyat és 7500 tonna ezüstöt használ fel, ami 21 milliárd USA dollárnak felel meg. Ehhez jön még számos ritka fém, mint például a lantán, az ittrium és a neodímium. Csak elektronikai eszközök előállítására a világ éves aranyfelhasználásának 7,7%-a jut napjainkban, és a fogyasztás egyre nő. „Alapvető fontosságú a fenntartható fogyasztási minták kialakítása és az anyagok hatékonyabb újrahasznosítása, ha a fogyasztók továbbra is ugyanilyen mértékben fogják használni az elektronikai eszközöket az élet csaknem minden területén, a kommunikációtól kezdve az intelligens épületekig” – nyilatkozta Luis Neve, a Global e-Sustainability Initiative (GeSI, a fenntartható globális elektronikus fejlődést támogató kezdeményezés) elnöke. A programot az ENSZ és IT cégek közösen indították.

Bár sok országban az elektronikai hulladék 80-90%-át szelektíven gyűjtik, az értékes fémek többsége újrahasznosítatlanul marad, mert az eszközöket szakszerűtlenül és nem megfelelő módszerekkel szerelik szét. A fejlődő országokban egyedül ezáltal az eszközökben lévő arany több mint fele kárba vész, míg az újrahasznosítás további lépései során újabb hányada elveszik. Végül az arany mindössze 10-15%-át nyerik vissza – mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

Azonban nemcsak a fémek, hanem a műanyag is jelenleg elpazarolt nyersanyagnak számít, és feleslegesen terheli a környezetet is. Egy tonna újrahasznosított műanyaghoz annak a víz- és energiamennyiségnek mindössze tizedére van szükség, amelyet ugyanannyi műanyag újonnan történő előállításához használnak fel. Eközben ráadásul egy-három tonnával kevesebb szén-dioxid keletkezik. Ha az Európai Unióban előállított műanyag felét az elektronikai hulladékból nyernék vissza, azzal ötmillió kWh áramot és csaknem kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátást lehetne megspórolni. Emellett kőolajból, a legtöbb műanyag alapanyagából hárommillió barrelt lehetne megtakarítani.

A kutatók szerint ezért feltétlenül szükséges lenne az elektronikai hulladék újrahasznosításának jelenlegi gyakorlatát kritikusan felülvizsgálni és javítani. Mindenekelőtt a fejlődő országokban kellene hatékonyabb módszereket és technológiákat bevezetni. A fejlett országoknak pedig a jelenleginél jobban kellene biztosítaniuk, hogy elektronikai hulladékukat ne exportálják szabályozatlanul, megakadályozva ezzel az olcsó és szakszerűtlen szétszerelést.  

(United Nations University, New York / Bonn, 2012.07.09.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Nagyon helyes, csak a sok a "kéne"...

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást
Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások