Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Az elektronikai hulladék több aranyat és ezüstöt tartalmaz, mint sok érclelőhely

2012.07.31.
A kiszolgált készülékekből az értékes nemesfémeknek csak 15%-át nyerik vissza

A világ leggazdagabb arany- és ezüstkészletei nem a föld mélyén találhatók, hanem az elektronikai hulladékban. A kiszolgált mobiltelefonok, táblagépek és más elektronikai eszközök 40-50-szer több nemesfémet tartalmaznak, mint a legtöbb érclelőhely, azonban az értékes fémeknek mindössze 15%-át nyerik vissza világszerte az elektronikai hulladékból. Figyelembe véve az elektronikai ipar növekvő keresletét az arany, ezüst és más ritka fémek iránt, az elektronikai hulladékban rejlő értékes nyersanyagok jobb hasznosítása a jövőben fontosabbá válik, mint valaha.

A kutatók szerint az elektronikai ipar évente 320 tonna aranyat és 7500 tonna ezüstöt használ fel, ami 21 milliárd USA dollárnak felel meg. Ehhez jön még számos ritka fém, mint például a lantán, az ittrium és a neodímium. Csak elektronikai eszközök előállítására a világ éves aranyfelhasználásának 7,7%-a jut napjainkban, és a fogyasztás egyre nő. „Alapvető fontosságú a fenntartható fogyasztási minták kialakítása és az anyagok hatékonyabb újrahasznosítása, ha a fogyasztók továbbra is ugyanilyen mértékben fogják használni az elektronikai eszközöket az élet csaknem minden területén, a kommunikációtól kezdve az intelligens épületekig” – nyilatkozta Luis Neve, a Global e-Sustainability Initiative (GeSI, a fenntartható globális elektronikus fejlődést támogató kezdeményezés) elnöke. A programot az ENSZ és IT cégek közösen indították.

Bár sok országban az elektronikai hulladék 80-90%-át szelektíven gyűjtik, az értékes fémek többsége újrahasznosítatlanul marad, mert az eszközöket szakszerűtlenül és nem megfelelő módszerekkel szerelik szét. A fejlődő országokban egyedül ezáltal az eszközökben lévő arany több mint fele kárba vész, míg az újrahasznosítás további lépései során újabb hányada elveszik. Végül az arany mindössze 10-15%-át nyerik vissza – mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

Azonban nemcsak a fémek, hanem a műanyag is jelenleg elpazarolt nyersanyagnak számít, és feleslegesen terheli a környezetet is. Egy tonna újrahasznosított műanyaghoz annak a víz- és energiamennyiségnek mindössze tizedére van szükség, amelyet ugyanannyi műanyag újonnan történő előállításához használnak fel. Eközben ráadásul egy-három tonnával kevesebb szén-dioxid keletkezik. Ha az Európai Unióban előállított műanyag felét az elektronikai hulladékból nyernék vissza, azzal ötmillió kWh áramot és csaknem kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátást lehetne megspórolni. Emellett kőolajból, a legtöbb műanyag alapanyagából hárommillió barrelt lehetne megtakarítani.

A kutatók szerint ezért feltétlenül szükséges lenne az elektronikai hulladék újrahasznosításának jelenlegi gyakorlatát kritikusan felülvizsgálni és javítani. Mindenekelőtt a fejlődő országokban kellene hatékonyabb módszereket és technológiákat bevezetni. A fejlett országoknak pedig a jelenleginél jobban kellene biztosítaniuk, hogy elektronikai hulladékukat ne exportálják szabályozatlanul, megakadályozva ezzel az olcsó és szakszerűtlen szétszerelést.  

(United Nations University, New York / Bonn, 2012.07.09.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Nagyon helyes, csak a sok a "kéne"...

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.
A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást
Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?