Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Az einsteini idődilatáció eddigi legpontosabb kimérése

2008.06.01.
Lítium ionok tempójának meghatározása 20.000 km/s sebességek mellett

Az idődilatáció egyike azoknak a fantasztikus jelenségeknek, amelyek Einstein speciális relativitáselméletében szerepelnek. Az idődilatáció, avagy időtágulás jelensége cáfol rá az idő abszolút jellegére. Mozgás közben lassabban telik az idő. Az idődilatációt először egy 1938-ban Ives és Stilwell által elvégzett kísérlet során figyelhették meg. Ebben a kísérletben a Doppler-effektust használták fel az időtágulás létezésének bemutatására. Fizikusok most minden eddiginél pontosabban meg tudták mérni az idődilatáció mértékét.

Professzor Gerhard Huber a Mainzi Egyetem munkatársa heidelbergi, garchingi, és winnipegi kutatókkal együtt publikálta a kísérlet eredményeit a Nature Physics szaklap online kiadásában. Szerintük az idődilatáció kutatása nem csak az alapfizika szempontjából fontos, hanem gyakorlati alkalmazások számára is hasznos lehet. Így például a GPS segítségével történő helyzet-meghatározás, illetve a kommunikációtechnológia terén felhasználhatóak az itt elért eredmények.

Einstein speciális relativitáselmélete az 1905-ös bevezetése óta alapját képezi a fizikai folyamatok leírásának. Az elmélet egyik alaptétele, hogy a fénysebesség állandó, függetlenül attól, hogy a megfigyelő áll, vagy tetszőleges sebességgel mozog. Ennek többek között az a következménye, hogy az idő múlása nem állandó. Így például egy nagy sebességgel haladó rakétán utazva lassabban telik az idő.
Az idődilatáció 1938-as megmérésénél 1 százalékos pontossággal tudták kimutatni az idő ''megnyúlásának'' mértékét. A nemrég publikált kísérlet során ennél 100.000-szer pontosabb mérést tudtak végrehajtani. Gerhard Huber elmondása szerint ez egy fantasztikus pontosság, ugyanakkor szükség is van rá, hogyha a fizika alapjait szeretnénk vizsgálni. A mainzi atomfizikus mintegy 20 évvel ezelőtt kezdte meg a kutatásait Prof. Dirk Schwalm, a heidelbergi Max-Planck Atomfizikai Intézet kutatójának közreműködésével. Vizsgálataikat az intézet újonnan telepített TSR szinkrotronjában végezték.
A vizsgálat során a fénysebesség akár 6 százalékával haladó Lítium ionokat vékony sugár formájában tárolják, majd lézerek segítségével gerjesztik. Ezzel a módszerrel nagy pontossággal meg lehet határozni az egyes ionok sebességét és sajátfrekvenciáját.
A tíz-milliomod pontosságú mérés során sikerült igazolni a speciális relativitáselméletet. A mérést a fizika alapmodelljeinek ellenőrzése céljából végrehajtott mérések közé lehet sorolni. Ezeknek a méréseknek többek között az a célja, hogy meghatározzák az elemi részecskék között fellépő erőhatásokat, de ide tartozik az úgynevezett Lorentz-invariancia, tehát a speciális relativitáselmélet igazolása is.
A kutatók szerint azonban a most elért pontosság még mindig nem elegendő ahhoz, hogy észre lehessen venni esetleges eltéréseket. Mainzi kutatók, Sergej Karpuk és Christian Novotny most egy olyan kísérleten dolgoznak, amelyben jóval nagyobb sebességre tudják majd felgyorsítani az ionokat. Ehhez a kísérlethez a darmstadti Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) ESR szinkrotronját használják fel. Az első próbák során az ionokat a fénysebesség mintegy 34 százalékára sikerült felgyorsítani.

(idw - Universität Mainz, 23.11.2007 - DLO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Sok, a láthatatlanná tevő köpenyeket előre látó ember lepődhet meg azon, hogy egy amerikai kutatókból álló csoport 25 ezer köpenyt hozott létre.
Úttörő felvételt tett közzé a Science tudományos folyóiratban az IBM zürichi kutatócsoportja, amely olyan részletes képet alkotott egy molekuláról, hogy azon megfigyelhetők az atomok közti kötések.
Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?