Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Az űrtechnológia már a konyhában van

2017.01.05.
Az ESA által finanszírozott, az ISS-en végrehajtott kísérletek eredménye, az űrben kipróbált technológia hétköznapi alkalmazást nyert.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2001 óta folynak plazmafizikai kísérletek. A plazma általában forró gáz, de szobahőmérsékleten is létre lehet hozni úgynevezett hideg plazmát. A hideg plazma rendkívül hatásos baktériumölő anyag, de a vírusok, gombák és spórák ellen is bevethető. Használata biztonságos, kézzel is megérinthető, ami különösen vonzóvá teszi az alkalmazását.

Németországban a Földön kívüli térség fizikájával foglalkozó Max Planck Intézetben dolgozták ki a hideg plazma előállításának a módszereit. Ők szabadalmaztatták azt az eljárást, amellyel a kellemetlen szagokat okozó molekulák eltávolíthatók. Az oroszokkal együtt, Gregor Morfill professzor vezetésével végzett, az ESA által finanszírozott kísérletet volt az első ilyen az ISS-en. A kutatók a bonyolult plazmák súlytalanságbeli viselkedését tanulmányozták, ami lökést adott a hideg plazma technológiájának fejlesztéséhez is. Jelenleg a kísérletnek már a negyedik változata fut az űrállomáson.

Plazmakísérlet (Plasma Kristall–4) a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az ESA és a Roszkoszmosz által finanszírozott kísérletsorozatban szerzett tapasztalatok alapján fejlesztette ki a Terraplasma a hideg plazmával működő szageltávolító berendezését. (Kép: MPE / M. Kretschmer)

Az ESA támogatása abban is segített, hogy megtalálják az űrben szerzett ismeretek földi alkalmazásait. Morfill professzor 2013 óta már a Terraplasma vállalat vezetője, a cég orvosi és higiéniai problémák megoldására, valamint vízkezelésre használja a hideg plazmát. Legújabban a kellemetlen szagok eltávolítására dolgoztak ki eljárást. Eszközükben egy fémhenger belső felülete és a henger belsejében elhelyezett fémrúd mint elektródák között hozzák létre a hideg plazmát. A létrejövő kisülési csatorna eredetileg csak kb. 1 mm vastag, azonban ha a kisülés helyét mágneses térrel gyorsan mozgatják, akkor a kisülés szétteríthető, így plazmakorong jön létre. Az áporodott vagy kellemetlen szaganyagokat tartalmazó levegőt ezen a plazmakorongon átvezetve tisztítják meg.

16 azonos egységből álló plazmaszűrő. A plazma (lila gyűrű) a középső rúd és az azt körülvevő henger között jön létre, ezen áramoltatják át a szennyezett levegőt. (Kép: Terraplasma)

Az ESA technológia transzfer programja segítségével a Terraplasma eljárása eljutott a zsírban és olajban sütő, ipari méretű konyhai berendezésekkel foglalkozó Blümchen vállalathoz. A készülékben a plazma elektronjaival semlegesítik a sütés során keletkező szagokat. A vékony plazmarétegen áthaladva a szagokat létrehozó bonyolult szerves molekulák egyszerű, kis molekulákra (oxigénre, vízre, szén-dioxidra) esnek szét. A levegő megtisztítása ezzel az eljárással mintegy ezerszer gyorsabb, mint a hagyományos kémiai módszerekkel. Ráadásul az utóbbi eljárások során ózon is keletkezik, amelyet újabb lépésben kell ártalmatlanítani.

 

A Blümchen cég új sütőgépének már beépített tartozéka az űrben szerzett tapasztalatok alapján fejlesztett, hideg plazmás szageltávolító (Kép: Blümchen)

A szűrőblokk mindössze 10 cm hosszú, kisebb készülékekbe is beépíthető, később akár a háztartásokban is alkalmazható lehet. A piac óriási, Németországban mintegy 600 000 olyan ipari sütő üzemel, amelyekbe a szagmolekulákat plazmával bontó egység beépíthető. Mivel a sütők átlagos élettartama 10 év, így évi 60 000 darab eladásával számolnak. A háztartási méretű eszköz kifejlesztése nagyságrendekkel nagyobb piacot jelentene. A Blümchen a teljes prototípus kifejlesztését 2017-re, az új szagtalanító egységet tartalmazó sütő piacra dobását 2018 elejére tervezi.

 

 

A szageltávolító működését szemléltető videó. 

Eközben a Terraplasma új földi alkalmazási lehetőségeket is keres, elsősorban az orvosi alkalmazások területén. Az ESA bajorországi inkubátorközpontja segítségével a Dynamify céggel együtt létrehozták a Terraplasma Medical céget, amely krónikus sebek és bőrbetegségek kezelésére fejleszt ki hideg plazmával működő eszközöket. A technológia visszakerülhet az űrbe is: ezek az eszközök a hosszú időtartamú űrrepüléseknél is hasznosak lehetnek.

 

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Júliusban a Dragon teherűrhajóval az ESA újfajta sugárzásmérőt küldött a Nemzetközi Űrállomásra. Az eszközt Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós novemberben kezdődő küldetése alatt próbálják ki.
Az Űrvilág hagyományos évindítója
Az űrhajósok testhőmérsékletét úgy kell mérni, hogy az minél kevésbé zavarja őket a munkában, a Thermolab érzékelőjével mindkét kéz szabadon marad.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?