Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Az űrtechnológia már a konyhában van

2017.01.05.
Az ESA által finanszírozott, az ISS-en végrehajtott kísérletek eredménye, az űrben kipróbált technológia hétköznapi alkalmazást nyert.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2001 óta folynak plazmafizikai kísérletek. A plazma általában forró gáz, de szobahőmérsékleten is létre lehet hozni úgynevezett hideg plazmát. A hideg plazma rendkívül hatásos baktériumölő anyag, de a vírusok, gombák és spórák ellen is bevethető. Használata biztonságos, kézzel is megérinthető, ami különösen vonzóvá teszi az alkalmazását.

Németországban a Földön kívüli térség fizikájával foglalkozó Max Planck Intézetben dolgozták ki a hideg plazma előállításának a módszereit. Ők szabadalmaztatták azt az eljárást, amellyel a kellemetlen szagokat okozó molekulák eltávolíthatók. Az oroszokkal együtt, Gregor Morfill professzor vezetésével végzett, az ESA által finanszírozott kísérletet volt az első ilyen az ISS-en. A kutatók a bonyolult plazmák súlytalanságbeli viselkedését tanulmányozták, ami lökést adott a hideg plazma technológiájának fejlesztéséhez is. Jelenleg a kísérletnek már a negyedik változata fut az űrállomáson.

Plazmakísérlet (Plasma Kristall–4) a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az ESA és a Roszkoszmosz által finanszírozott kísérletsorozatban szerzett tapasztalatok alapján fejlesztette ki a Terraplasma a hideg plazmával működő szageltávolító berendezését. (Kép: MPE / M. Kretschmer)

Az ESA támogatása abban is segített, hogy megtalálják az űrben szerzett ismeretek földi alkalmazásait. Morfill professzor 2013 óta már a Terraplasma vállalat vezetője, a cég orvosi és higiéniai problémák megoldására, valamint vízkezelésre használja a hideg plazmát. Legújabban a kellemetlen szagok eltávolítására dolgoztak ki eljárást. Eszközükben egy fémhenger belső felülete és a henger belsejében elhelyezett fémrúd mint elektródák között hozzák létre a hideg plazmát. A létrejövő kisülési csatorna eredetileg csak kb. 1 mm vastag, azonban ha a kisülés helyét mágneses térrel gyorsan mozgatják, akkor a kisülés szétteríthető, így plazmakorong jön létre. Az áporodott vagy kellemetlen szaganyagokat tartalmazó levegőt ezen a plazmakorongon átvezetve tisztítják meg.

16 azonos egységből álló plazmaszűrő. A plazma (lila gyűrű) a középső rúd és az azt körülvevő henger között jön létre, ezen áramoltatják át a szennyezett levegőt. (Kép: Terraplasma)

Az ESA technológia transzfer programja segítségével a Terraplasma eljárása eljutott a zsírban és olajban sütő, ipari méretű konyhai berendezésekkel foglalkozó Blümchen vállalathoz. A készülékben a plazma elektronjaival semlegesítik a sütés során keletkező szagokat. A vékony plazmarétegen áthaladva a szagokat létrehozó bonyolult szerves molekulák egyszerű, kis molekulákra (oxigénre, vízre, szén-dioxidra) esnek szét. A levegő megtisztítása ezzel az eljárással mintegy ezerszer gyorsabb, mint a hagyományos kémiai módszerekkel. Ráadásul az utóbbi eljárások során ózon is keletkezik, amelyet újabb lépésben kell ártalmatlanítani.

 

A Blümchen cég új sütőgépének már beépített tartozéka az űrben szerzett tapasztalatok alapján fejlesztett, hideg plazmás szageltávolító (Kép: Blümchen)

A szűrőblokk mindössze 10 cm hosszú, kisebb készülékekbe is beépíthető, később akár a háztartásokban is alkalmazható lehet. A piac óriási, Németországban mintegy 600 000 olyan ipari sütő üzemel, amelyekbe a szagmolekulákat plazmával bontó egység beépíthető. Mivel a sütők átlagos élettartama 10 év, így évi 60 000 darab eladásával számolnak. A háztartási méretű eszköz kifejlesztése nagyságrendekkel nagyobb piacot jelentene. A Blümchen a teljes prototípus kifejlesztését 2017-re, az új szagtalanító egységet tartalmazó sütő piacra dobását 2018 elejére tervezi.

 

 

A szageltávolító működését szemléltető videó. 

Eközben a Terraplasma új földi alkalmazási lehetőségeket is keres, elsősorban az orvosi alkalmazások területén. Az ESA bajorországi inkubátorközpontja segítségével a Dynamify céggel együtt létrehozták a Terraplasma Medical céget, amely krónikus sebek és bőrbetegségek kezelésére fejleszt ki hideg plazmával működő eszközöket. A technológia visszakerülhet az űrbe is: ezek az eszközök a hosszú időtartamú űrrepüléseknél is hasznosak lehetnek.

 

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Júliusban a Dragon teherűrhajóval az ESA újfajta sugárzásmérőt küldött a Nemzetközi Űrállomásra. Az eszközt Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós novemberben kezdődő küldetése alatt próbálják ki.
Az Űrvilág hagyományos évindítója
Az űrhajósok testhőmérsékletét úgy kell mérni, hogy az minél kevésbé zavarja őket a munkában, a Thermolab érzékelőjével mindkét kéz szabadon marad.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?